2 °C Budapest

Újra 249 alá jutott a forint - immunis befektetők

Pénzcentrum
2005. november 8. 18:03

A forint a reggeli stabil nyitást követően a zloty húzóerejének köszönhetően délelőtt mérsékelt erősödésbe kezdett, melyet a Brüsszelből érkező újabb figyelmeztetés sem fordított meg. Ezek szerint a piaci szereplők már nem igazán mozdulnak a költségvetési jellegű hírekre (vártnál kedvezőbb októberi hiány-adat, illetve komoly újabb bírálat), a problémákra rávilágító hírek sokasága, illetve valódi

A forint a reggeli stabil nyitást követően a zloty húzóerejének köszönhetően délelőtt mérsékelt erősödésbe kezdett, melyet a Brüsszelből érkező újabb figyelmeztetés sem fordított meg. Ezek szerint a piaci szereplők már nem igazán mozdulnak a költségvetési jellegű hírekre (vártnál kedvezőbb októberi hiány-adat, illetve komoly újabb bírálat), a problémákra rávilágító hírek sokasága, illetve valódi újdonságtartalom hiánya már immunissá tehette őket. A Brüsszelben tartózkodó Veres János arra tett ígéretet, hogy a kormány megfogadja az EU várhatóan januárban megjelenő konkrét - és az ígéretek szerint szigorú ajánlásokat tartalmazó - javaslatcsomagját, majd hozzátette: továbbra is 2010-es euró-bevezetéssel számolnak.


eurhufcomp
eurhufcomp

Joaquin Almunia, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa azzal kapcsolatos aggodalmának adott hangot, hogy a laza magyar költségvetési fegyelem gyakorlata kezdi megfertőzni a régió többi országát is, ezt Veres arra hivatkozva utasította vissza, hogy hazánk túl kicsi gazdaság ehhez (nincs akkora befolyása ilyenhez). A pénzügyminiszter konkrétumok nélkül azt is jelezte, hogy jövőre még ez a kormány intézkedéseket fog tenni a 2006-os költségvetés kordában tartására.

2005.11.08 13:34
Budapestnek most már cselekednie kell - elmarasztalás Brüsszelből

A forint a zloty húzóhatására mintegy egy egységgel erősödött az euróhoz képest a déli órákra (248.50-249 közötti sáv). A lengyel fizetőeszköz 9-hetes mélységből (4.04) erősödött a 4-es szint közelébe az euróval az átmenetileg enyhülő belpolitikai eredetű feszültség miatt. A Reuters mai elemzői körkérdésében 13-ból 11 szakértő számított arra, hogy a kisebbségi kormány csütörtökön bizalmat kaphat az alsóházi szavazáson, azaz felállhat. Vannak azonban olyan nézetek is, hogy jobb lenne, ha nem kapna bizalmat, akkor nagyobb kényszerítő erő lenne a két, a választásokon legtöbb szavazatot kapott pártnak (PiS és PO), hogy félretegye a hatalmi harcokat és koalíciót alkosson.

Ha fel is áll a kormány, a radikális pártok külső támogatása miatt a politikai bizonytalanság, és így a zloty-ra nehezedő nyomás továbbra is fennmaradhat. Az elemzők szerint az euróval szembeni kurzus a jelenlegi 4-4.01-ről 4.10-4.25-ig gyengülhet ennek hatására (6%-os leértékelődési potenciál). Kérdéses, hogy ez a forintnál is gyengülést, vagy éppen további erősödést okoz (átjönnek a régiós befektetők a magyar piacra, ahogy erre a múlt héten volt is példa).

Ma a magyar állampapírok másodpiacán enyhe, jellemzően 3-5 bp-os hozamcsökkenés volt a jellemző valamennyi referencia-lejáratnál.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem