25 °C Budapest

Újra 249 alá jutott a forint - immunis befektetők

Pénzcentrum
2005. november 8. 18:03

A forint a reggeli stabil nyitást követően a zloty húzóerejének köszönhetően délelőtt mérsékelt erősödésbe kezdett, melyet a Brüsszelből érkező újabb figyelmeztetés sem fordított meg. Ezek szerint a piaci szereplők már nem igazán mozdulnak a költségvetési jellegű hírekre (vártnál kedvezőbb októberi hiány-adat, illetve komoly újabb bírálat), a problémákra rávilágító hírek sokasága, illetve valódi

A forint a reggeli stabil nyitást követően a zloty húzóerejének köszönhetően délelőtt mérsékelt erősödésbe kezdett, melyet a Brüsszelből érkező újabb figyelmeztetés sem fordított meg. Ezek szerint a piaci szereplők már nem igazán mozdulnak a költségvetési jellegű hírekre (vártnál kedvezőbb októberi hiány-adat, illetve komoly újabb bírálat), a problémákra rávilágító hírek sokasága, illetve valódi újdonságtartalom hiánya már immunissá tehette őket. A Brüsszelben tartózkodó Veres János arra tett ígéretet, hogy a kormány megfogadja az EU várhatóan januárban megjelenő konkrét - és az ígéretek szerint szigorú ajánlásokat tartalmazó - javaslatcsomagját, majd hozzátette: továbbra is 2010-es euró-bevezetéssel számolnak.


eurhufcomp
eurhufcomp

Joaquin Almunia, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa azzal kapcsolatos aggodalmának adott hangot, hogy a laza magyar költségvetési fegyelem gyakorlata kezdi megfertőzni a régió többi országát is, ezt Veres arra hivatkozva utasította vissza, hogy hazánk túl kicsi gazdaság ehhez (nincs akkora befolyása ilyenhez). A pénzügyminiszter konkrétumok nélkül azt is jelezte, hogy jövőre még ez a kormány intézkedéseket fog tenni a 2006-os költségvetés kordában tartására.

2005.11.08 13:34
Budapestnek most már cselekednie kell - elmarasztalás Brüsszelből

A forint a zloty húzóhatására mintegy egy egységgel erősödött az euróhoz képest a déli órákra (248.50-249 közötti sáv). A lengyel fizetőeszköz 9-hetes mélységből (4.04) erősödött a 4-es szint közelébe az euróval az átmenetileg enyhülő belpolitikai eredetű feszültség miatt. A Reuters mai elemzői körkérdésében 13-ból 11 szakértő számított arra, hogy a kisebbségi kormány csütörtökön bizalmat kaphat az alsóházi szavazáson, azaz felállhat. Vannak azonban olyan nézetek is, hogy jobb lenne, ha nem kapna bizalmat, akkor nagyobb kényszerítő erő lenne a két, a választásokon legtöbb szavazatot kapott pártnak (PiS és PO), hogy félretegye a hatalmi harcokat és koalíciót alkosson.

Ha fel is áll a kormány, a radikális pártok külső támogatása miatt a politikai bizonytalanság, és így a zloty-ra nehezedő nyomás továbbra is fennmaradhat. Az elemzők szerint az euróval szembeni kurzus a jelenlegi 4-4.01-ről 4.10-4.25-ig gyengülhet ennek hatására (6%-os leértékelődési potenciál). Kérdéses, hogy ez a forintnál is gyengülést, vagy éppen további erősödést okoz (átjönnek a régiós befektetők a magyar piacra, ahogy erre a múlt héten volt is példa).

Ma a magyar állampapírok másodpiacán enyhe, jellemzően 3-5 bp-os hozamcsökkenés volt a jellemző valamennyi referencia-lejáratnál.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 10. 10:30