25 °C Budapest

Újra 249 alá jutott a forint - immunis befektetők

Pénzcentrum
2005. november 8. 18:03

A forint a reggeli stabil nyitást követően a zloty húzóerejének köszönhetően délelőtt mérsékelt erősödésbe kezdett, melyet a Brüsszelből érkező újabb figyelmeztetés sem fordított meg. Ezek szerint a piaci szereplők már nem igazán mozdulnak a költségvetési jellegű hírekre (vártnál kedvezőbb októberi hiány-adat, illetve komoly újabb bírálat), a problémákra rávilágító hírek sokasága, illetve valódi

A forint a reggeli stabil nyitást követően a zloty húzóerejének köszönhetően délelőtt mérsékelt erősödésbe kezdett, melyet a Brüsszelből érkező újabb figyelmeztetés sem fordított meg. Ezek szerint a piaci szereplők már nem igazán mozdulnak a költségvetési jellegű hírekre (vártnál kedvezőbb októberi hiány-adat, illetve komoly újabb bírálat), a problémákra rávilágító hírek sokasága, illetve valódi újdonságtartalom hiánya már immunissá tehette őket. A Brüsszelben tartózkodó Veres János arra tett ígéretet, hogy a kormány megfogadja az EU várhatóan januárban megjelenő konkrét - és az ígéretek szerint szigorú ajánlásokat tartalmazó - javaslatcsomagját, majd hozzátette: továbbra is 2010-es euró-bevezetéssel számolnak.


eurhufcomp
eurhufcomp

Joaquin Almunia, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa azzal kapcsolatos aggodalmának adott hangot, hogy a laza magyar költségvetési fegyelem gyakorlata kezdi megfertőzni a régió többi országát is, ezt Veres arra hivatkozva utasította vissza, hogy hazánk túl kicsi gazdaság ehhez (nincs akkora befolyása ilyenhez). A pénzügyminiszter konkrétumok nélkül azt is jelezte, hogy jövőre még ez a kormány intézkedéseket fog tenni a 2006-os költségvetés kordában tartására.

2005.11.08 13:34
Budapestnek most már cselekednie kell - elmarasztalás Brüsszelből

A forint a zloty húzóhatására mintegy egy egységgel erősödött az euróhoz képest a déli órákra (248.50-249 közötti sáv). A lengyel fizetőeszköz 9-hetes mélységből (4.04) erősödött a 4-es szint közelébe az euróval az átmenetileg enyhülő belpolitikai eredetű feszültség miatt. A Reuters mai elemzői körkérdésében 13-ból 11 szakértő számított arra, hogy a kisebbségi kormány csütörtökön bizalmat kaphat az alsóházi szavazáson, azaz felállhat. Vannak azonban olyan nézetek is, hogy jobb lenne, ha nem kapna bizalmat, akkor nagyobb kényszerítő erő lenne a két, a választásokon legtöbb szavazatot kapott pártnak (PiS és PO), hogy félretegye a hatalmi harcokat és koalíciót alkosson.

Ha fel is áll a kormány, a radikális pártok külső támogatása miatt a politikai bizonytalanság, és így a zloty-ra nehezedő nyomás továbbra is fennmaradhat. Az elemzők szerint az euróval szembeni kurzus a jelenlegi 4-4.01-ről 4.10-4.25-ig gyengülhet ennek hatására (6%-os leértékelődési potenciál). Kérdéses, hogy ez a forintnál is gyengülést, vagy éppen további erősödést okoz (átjönnek a régiós befektetők a magyar piacra, ahogy erre a múlt héten volt is példa).

Ma a magyar állampapírok másodpiacán enyhe, jellemzően 3-5 bp-os hozamcsökkenés volt a jellemző valamennyi referencia-lejáratnál.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?