29 °C Budapest

Greenspan a Kongresszus előtt: miről beszél majd?

Pénzcentrum
2005. november 3. 09:50

A mai napon az amerikai gazdaság állapotáról beszél Alan Greenspan a FED elnöke a Kongresszus Gazdasági Bizottsága előtt. A jelenleg még FED elnök Greenspan feltehetően a legutóbbi kamatdöntés után kiadott közleménnyel összhangban nagyobb hangsúlyt ad beszédében az inflációs nyomás felerősödésének, és kevésbé hangsúlyozza a növekedést érintő egyéb kockázatokat.

A magas olaj- és energiaárak átgyűrűzése mindenhol a világon fontos gazdasági kérdés illetve probléma. A piaci verseny jellege, a kereslet szerkezeti sajátosságai nagyban meghatározzák az átgyűrűzés mértékét és módját. Az inflációs nyomás élénkülése egyelőre a maginflációs szinten jóval enyhébb, mint ami a teljes indexben megmutatkozik.

Az energia drágulása, a hurrikánok egyéb hatásai miatt a gazdasági növekedés üteme a korábban becsültnél várhatóan lényegesen alacsonyabb lehet a jelenlegi fázisban az USA-ban. A GDP bővülése 3% közelébe lassulhat vagy az alá is eshet. Az újjáépítések növekedést gyorsító hatása érezhető lesz, de több negyedévre szétterül majd.

Greenspan feltehetően szól majd a növekvő költségvetési hiány veszélyeiről, és figyelmezteti a Kongresszust a protekcionista kereskedelmi intézkedések káros hatásaira.

Greenspant február 1-től váltja Ben Bernanke az elnöki székben. A jelenlegi várakozások szerint a federal funds rate értéke addigra 4.5%-ra nőhet a jelenlegi 4%-ról. Közelítő számítások szerint ez lehet az a ráta, mely összhangban van az inflációs rátával és a gazdasági növekedés jelenlegi ütemével.

HR BLOGGER
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?