Nyüzsgés a forintpiacon - mit csinálnak a profik?

Pénzcentrum
2005. október 28. 17:10

Az elmúlt hetekben jelentős élénkülés következett be a forintpiacon, a korábbi hónapokra jellemző napi 100-150 milliárd forintos azonnali (spot) piaci forgalom 200 milliárd forint fölé nőtt. Az igen kedvezőtlen költségvetési hírek kormány általi bejelentése óta a külföldiek nettó mintegy 275 milliárdnyi forintot adtak el külföldi fizetőeszköz ellenében, mely a jelentős kötvénypiaci

hozamemelkedésben, illetve a forint/euró árfolyam gyengülésében is megmutatkozott. Mindezek mellett még egy érdekes folyamat megfigyelhető az MNB által ma megjelentetett ábrakészletben: a külföldiek nettó devizaswap-állománya néhány hét alatt közel 400 milliárd forinttal emelkedett meg.


Az alábbi ábrán jól látható, hogy a spot devizapiaci forgalom a legutolsó adatok szerint (ötnapos mozgóátlag alapján) 220 milliárd forint közelébe emelkedett. Hasonló nyüzsgéssel utoljára március közepén, azt megelőzően 2003. végén találkozhattunk. A grafikon arra is rámutat, hogy a devizaswap (devizacsere) ügyletek volumene lényegesen nagyobb, mint a spot piaci forgalom.

Klikk a képre!
Klikk a képre!


A következő ábra segítségével arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a forint elmúlt egy hónapban bekövetkezett mérsékelt gyengülése, illetve a külföldiek nettó forinteladásai egyértelműen összefüggésbe hozhatók egymással. Láthatjuk, hogy január elejétől szeptember közepéig a külföldiek nettó forintpozícióinak állománya közel 400 milliárdos eladást takart. Ez azonban hetek alatt 775 milliárdra duzzadt. Eközben a forint a 247 körüli szintekről 254-ig gyengült az euróval szemben, azonban a külföldiek folyamatos eladásai ellenére - melyben a reálgazdasági tranzakciókhoz kapcsolódó forintkeresletnek (pl. export), illetve a devizahitelek konverziójának szerepe lehetett - a forint visszaerősödött 252-ig.


A harmadik ábra még nagyobb volumenváltozásra mutat rá: a külföldiek nettó forint devizaswap-állománya a szeptember közepi 775 milliárd forint körülről a legutolsó adatok szerint 1150 milliárd forint fölé nőtt. (A devizaswap gyakorlatilag spot ügylet és egy ellenirányú határidős ügylet kombinációja, ez utóbbinak az árfolyamát a jelenben határozzák meg).

A jelentős állománynövekedés mögött az húzódik meg, hogy a külföldiek a spot-piacon devizájukért forintot vesznek (élénkül a spot forgalom), majd a pénzt a magasra szökött magyar piaci hozamkörnyezetben kihelyezik, a megkapott forintot viszont azonnal határidőre el is adják a saját devizájukért (nő a swapforgalom forint melletti spot lábbal).

Az egész mögött az a (határidős kamatparitáson alapuló) befektetői feltételezés áll, hogy a magasabb magyar hozamok melletti "pénzmegforgatás" nagyobb hozamot termel, mint amennyit a forint várhatóan gyengül a külföldi devizával szemben (elméletileg a magasabb kamattartalmú deviza leértékelődik az alacsonyabb kamattartalmúval szemben). Ez tehát azt jelenti, hogy a befektető az egyik üzleten nagyobb nyereség elérésére számít, mint amennyit a határidős ügylet lezárásával (forintot a korábban megállapított árnak megfelelően devizára vált) várhatóan veszteségként elkönyvel. (Megjegyzendő, hogy nem feltétlenül csak az egyik ügylet lehet nyereséges és a másik csak veszteséges.)2005.04.29 06:00
Fedezeti alapok a forintpiacon - egy új jelenség magyarázata

2004.12.10 16:10
Swap ügyletek adósságkezelési megközelítésből: duráció és költségcsökkentés

2004.11.29 07:50
Swap spreadek: mitől függ, kelet-európai sajátosságok

2004.11.18 15:04
Forintpiaci spekuláció, de hogyan? -gyakorlati tanácsok

2004.11.24 12:00
Kamatswap: mikor, mire, hogyan? - tanuljunk egy kicsit
HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?