11 °C Budapest

Nyüzsgés a forintpiacon - mit csinálnak a profik?

Pénzcentrum
2005. október 28. 17:10

Az elmúlt hetekben jelentős élénkülés következett be a forintpiacon, a korábbi hónapokra jellemző napi 100-150 milliárd forintos azonnali (spot) piaci forgalom 200 milliárd forint fölé nőtt. Az igen kedvezőtlen költségvetési hírek kormány általi bejelentése óta a külföldiek nettó mintegy 275 milliárdnyi forintot adtak el külföldi fizetőeszköz ellenében, mely a jelentős kötvénypiaci

hozamemelkedésben, illetve a forint/euró árfolyam gyengülésében is megmutatkozott. Mindezek mellett még egy érdekes folyamat megfigyelhető az MNB által ma megjelentetett ábrakészletben: a külföldiek nettó devizaswap-állománya néhány hét alatt közel 400 milliárd forinttal emelkedett meg.


Az alábbi ábrán jól látható, hogy a spot devizapiaci forgalom a legutolsó adatok szerint (ötnapos mozgóátlag alapján) 220 milliárd forint közelébe emelkedett. Hasonló nyüzsgéssel utoljára március közepén, azt megelőzően 2003. végén találkozhattunk. A grafikon arra is rámutat, hogy a devizaswap (devizacsere) ügyletek volumene lényegesen nagyobb, mint a spot piaci forgalom.

Klikk a képre!
Klikk a képre!


A következő ábra segítségével arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a forint elmúlt egy hónapban bekövetkezett mérsékelt gyengülése, illetve a külföldiek nettó forinteladásai egyértelműen összefüggésbe hozhatók egymással. Láthatjuk, hogy január elejétől szeptember közepéig a külföldiek nettó forintpozícióinak állománya közel 400 milliárdos eladást takart. Ez azonban hetek alatt 775 milliárdra duzzadt. Eközben a forint a 247 körüli szintekről 254-ig gyengült az euróval szemben, azonban a külföldiek folyamatos eladásai ellenére - melyben a reálgazdasági tranzakciókhoz kapcsolódó forintkeresletnek (pl. export), illetve a devizahitelek konverziójának szerepe lehetett - a forint visszaerősödött 252-ig.


A harmadik ábra még nagyobb volumenváltozásra mutat rá: a külföldiek nettó forint devizaswap-állománya a szeptember közepi 775 milliárd forint körülről a legutolsó adatok szerint 1150 milliárd forint fölé nőtt. (A devizaswap gyakorlatilag spot ügylet és egy ellenirányú határidős ügylet kombinációja, ez utóbbinak az árfolyamát a jelenben határozzák meg).

A jelentős állománynövekedés mögött az húzódik meg, hogy a külföldiek a spot-piacon devizájukért forintot vesznek (élénkül a spot forgalom), majd a pénzt a magasra szökött magyar piaci hozamkörnyezetben kihelyezik, a megkapott forintot viszont azonnal határidőre el is adják a saját devizájukért (nő a swapforgalom forint melletti spot lábbal).

Az egész mögött az a (határidős kamatparitáson alapuló) befektetői feltételezés áll, hogy a magasabb magyar hozamok melletti "pénzmegforgatás" nagyobb hozamot termel, mint amennyit a forint várhatóan gyengül a külföldi devizával szemben (elméletileg a magasabb kamattartalmú deviza leértékelődik az alacsonyabb kamattartalmúval szemben). Ez tehát azt jelenti, hogy a befektető az egyik üzleten nagyobb nyereség elérésére számít, mint amennyit a határidős ügylet lezárásával (forintot a korábban megállapított árnak megfelelően devizára vált) várhatóan veszteségként elkönyvel. (Megjegyzendő, hogy nem feltétlenül csak az egyik ügylet lehet nyereséges és a másik csak veszteséges.)2005.04.29 06:00
Fedezeti alapok a forintpiacon - egy új jelenség magyarázata

2004.12.10 16:10
Swap ügyletek adósságkezelési megközelítésből: duráció és költségcsökkentés

2004.11.29 07:50
Swap spreadek: mitől függ, kelet-európai sajátosságok

2004.11.18 15:04
Forintpiaci spekuláció, de hogyan? -gyakorlati tanácsok

2004.11.24 12:00
Kamatswap: mikor, mire, hogyan? - tanuljunk egy kicsit
HR BLOGGER
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem