10 °C Budapest

Nyüzsgés a forintpiacon - mit csinálnak a profik?

Pénzcentrum
2005. október 28. 17:10

Az elmúlt hetekben jelentős élénkülés következett be a forintpiacon, a korábbi hónapokra jellemző napi 100-150 milliárd forintos azonnali (spot) piaci forgalom 200 milliárd forint fölé nőtt. Az igen kedvezőtlen költségvetési hírek kormány általi bejelentése óta a külföldiek nettó mintegy 275 milliárdnyi forintot adtak el külföldi fizetőeszköz ellenében, mely a jelentős kötvénypiaci

hozamemelkedésben, illetve a forint/euró árfolyam gyengülésében is megmutatkozott. Mindezek mellett még egy érdekes folyamat megfigyelhető az MNB által ma megjelentetett ábrakészletben: a külföldiek nettó devizaswap-állománya néhány hét alatt közel 400 milliárd forinttal emelkedett meg.


Az alábbi ábrán jól látható, hogy a spot devizapiaci forgalom a legutolsó adatok szerint (ötnapos mozgóátlag alapján) 220 milliárd forint közelébe emelkedett. Hasonló nyüzsgéssel utoljára március közepén, azt megelőzően 2003. végén találkozhattunk. A grafikon arra is rámutat, hogy a devizaswap (devizacsere) ügyletek volumene lényegesen nagyobb, mint a spot piaci forgalom.

Klikk a képre!
Klikk a képre!


A következő ábra segítségével arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a forint elmúlt egy hónapban bekövetkezett mérsékelt gyengülése, illetve a külföldiek nettó forinteladásai egyértelműen összefüggésbe hozhatók egymással. Láthatjuk, hogy január elejétől szeptember közepéig a külföldiek nettó forintpozícióinak állománya közel 400 milliárdos eladást takart. Ez azonban hetek alatt 775 milliárdra duzzadt. Eközben a forint a 247 körüli szintekről 254-ig gyengült az euróval szemben, azonban a külföldiek folyamatos eladásai ellenére - melyben a reálgazdasági tranzakciókhoz kapcsolódó forintkeresletnek (pl. export), illetve a devizahitelek konverziójának szerepe lehetett - a forint visszaerősödött 252-ig.


A harmadik ábra még nagyobb volumenváltozásra mutat rá: a külföldiek nettó forint devizaswap-állománya a szeptember közepi 775 milliárd forint körülről a legutolsó adatok szerint 1150 milliárd forint fölé nőtt. (A devizaswap gyakorlatilag spot ügylet és egy ellenirányú határidős ügylet kombinációja, ez utóbbinak az árfolyamát a jelenben határozzák meg).

A jelentős állománynövekedés mögött az húzódik meg, hogy a külföldiek a spot-piacon devizájukért forintot vesznek (élénkül a spot forgalom), majd a pénzt a magasra szökött magyar piaci hozamkörnyezetben kihelyezik, a megkapott forintot viszont azonnal határidőre el is adják a saját devizájukért (nő a swapforgalom forint melletti spot lábbal).

Az egész mögött az a (határidős kamatparitáson alapuló) befektetői feltételezés áll, hogy a magasabb magyar hozamok melletti "pénzmegforgatás" nagyobb hozamot termel, mint amennyit a forint várhatóan gyengül a külföldi devizával szemben (elméletileg a magasabb kamattartalmú deviza leértékelődik az alacsonyabb kamattartalmúval szemben). Ez tehát azt jelenti, hogy a befektető az egyik üzleten nagyobb nyereség elérésére számít, mint amennyit a határidős ügylet lezárásával (forintot a korábban megállapított árnak megfelelően devizára vált) várhatóan veszteségként elkönyvel. (Megjegyzendő, hogy nem feltétlenül csak az egyik ügylet lehet nyereséges és a másik csak veszteséges.)



2005.04.29 06:00
Fedezeti alapok a forintpiacon - egy új jelenség magyarázata

2004.12.10 16:10
Swap ügyletek adósságkezelési megközelítésből: duráció és költségcsökkentés

2004.11.29 07:50
Swap spreadek: mitől függ, kelet-európai sajátosságok

2004.11.18 15:04
Forintpiaci spekuláció, de hogyan? -gyakorlati tanácsok

2004.11.24 12:00
Kamatswap: mikor, mire, hogyan? - tanuljunk egy kicsit
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem