3 °C Budapest

Kupa: kell a 2010-es euró - a kicsik szívnak, a nagyok meg nem fizetnek

Pénzcentrum
2005. október 27. 11:46

Kell az euró 2010-es bevezetése, de egy ezzel látszólag szembemenő követelménynek is saját érdekünk miatt meg kell felelni. Ez pedig az, hogy a 2007-től kezdődő 7 éves uniós költségvetési forrásokból minden lehetséges forrást le kell hívjunk, ehhez pedig biztosítani kell a megfelelő mértékű magyar társfinanszírozást is - hangsúlyozta Kupa Mihály, a Centrum Párt elnöke egy mai sajtótájékoztatón. A volt pénzügyminiszter szerint 2006. második felétől el lehet kezdeni egy átalakítást az államháztartásban, de ehhez nem a politikusokra van szükség, hanem a társadalom támogatása mellett a szakértőkre (közgazdászok, jogászok, közigazgatási, oktatási szakértők).


Az igazság mindig középen van - jegyezte meg Kupa arra reagálva, hogy az egyik politikai erő a magyar gazdaság robogásáról, míg a másik fél annak töpörödéséről beszél. A volt pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság növekedése jelenleg egészséges szerkezetű, a belső kereslet nem generál inflációt. A húzóerőt az export és a beruházások adja, de az unión kívül más piacokat is keresnünk kell a húzóerő további fokozása érdekében. Felülről nézve tehát különösebb probléma nem látszik, de más szemszögekből megnézve már korántsem ez mondható el.

Kupa szerint az egyik nagy probléma ma Magyarországon, hogy az aktivitási szint mintegy 53-54% körül stagnált az elmúlt időszakban, míg a munkanélküliség nőtt. A pártelnök szerint ez is bizonyítja, hogy az adócsökkentés és a foglalkoztatás-növelés céljainak bekövetkezett módon való összekapcsolása nem vezet eredményre. Ennek oka a volt pénzügyminiszter szerint az, hogy nem azokat az adófajtákat csökkentették (pl. tb-járulék, vagy helyi iparűzési adó), amit a foglalkoztatás növelése szempontjából kellett volna.

Olyan a pénzügyi helyzet, hogy ezt meg kell állítani, nem lehet azt megcsinálni, hogy 5 éven keresztül túlköltekezik az ország - szögezte le a pártelnök egy másik komoly problémaként. Nem megfelelő a lakosság megtakarítási hajlandósága, és a külföldi működőtőke-beáramlás, így nő az adóssággeneráló finanszírozás. A Kupa szerint nem önmagában az adósságemelkedés mértékével van a probléma, hanem a tendenciával (növekedés a csökkenés helyett). Az államháztartás a nemzeti megtakarítást fogyasztja el, és az adósságszolgálat a fejlesztési forrásokat apasztja. A helyzet azt igényli, hogy tegyük rendbe az államháztartást, függetlenül attól, hogy az eurót be akarjuk-e vezetni, vagy sem - hívta fel a figyelmet Kupa.

A volt pénzügyminiszter két egymással összefüggő problémára is felhívta a figyelmet. Az egyik, hogy elmondása szerint a kis- és középvállalatok egyharmada tartósan veszteséges, a másik pedig az, hogy a vállalatok közötti körbetartozás mértéke egyre inkább emelkedik. Kupa szerint "általában a kicsik szívják", a nagyok, akik nem, vagy csak késésekkel fizetnek, viszont jól működnek, így a robogó gazdaság képe csak a nagyobb, jellemzően külföldi vállalatokra érvényes.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?