Kupa: kell a 2010-es euró - a kicsik szívnak, a nagyok meg nem fizetnek

Pénzcentrum
2005. október 27. 11:46

Kell az euró 2010-es bevezetése, de egy ezzel látszólag szembemenő követelménynek is saját érdekünk miatt meg kell felelni. Ez pedig az, hogy a 2007-től kezdődő 7 éves uniós költségvetési forrásokból minden lehetséges forrást le kell hívjunk, ehhez pedig biztosítani kell a megfelelő mértékű magyar társfinanszírozást is - hangsúlyozta Kupa Mihály, a Centrum Párt elnöke egy mai sajtótájékoztatón. A volt pénzügyminiszter szerint 2006. második felétől el lehet kezdeni egy átalakítást az államháztartásban, de ehhez nem a politikusokra van szükség, hanem a társadalom támogatása mellett a szakértőkre (közgazdászok, jogászok, közigazgatási, oktatási szakértők).


Az igazság mindig középen van - jegyezte meg Kupa arra reagálva, hogy az egyik politikai erő a magyar gazdaság robogásáról, míg a másik fél annak töpörödéséről beszél. A volt pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság növekedése jelenleg egészséges szerkezetű, a belső kereslet nem generál inflációt. A húzóerőt az export és a beruházások adja, de az unión kívül más piacokat is keresnünk kell a húzóerő további fokozása érdekében. Felülről nézve tehát különösebb probléma nem látszik, de más szemszögekből megnézve már korántsem ez mondható el.

Kupa szerint az egyik nagy probléma ma Magyarországon, hogy az aktivitási szint mintegy 53-54% körül stagnált az elmúlt időszakban, míg a munkanélküliség nőtt. A pártelnök szerint ez is bizonyítja, hogy az adócsökkentés és a foglalkoztatás-növelés céljainak bekövetkezett módon való összekapcsolása nem vezet eredményre. Ennek oka a volt pénzügyminiszter szerint az, hogy nem azokat az adófajtákat csökkentették (pl. tb-járulék, vagy helyi iparűzési adó), amit a foglalkoztatás növelése szempontjából kellett volna.

Olyan a pénzügyi helyzet, hogy ezt meg kell állítani, nem lehet azt megcsinálni, hogy 5 éven keresztül túlköltekezik az ország - szögezte le a pártelnök egy másik komoly problémaként. Nem megfelelő a lakosság megtakarítási hajlandósága, és a külföldi működőtőke-beáramlás, így nő az adóssággeneráló finanszírozás. A Kupa szerint nem önmagában az adósságemelkedés mértékével van a probléma, hanem a tendenciával (növekedés a csökkenés helyett). Az államháztartás a nemzeti megtakarítást fogyasztja el, és az adósságszolgálat a fejlesztési forrásokat apasztja. A helyzet azt igényli, hogy tegyük rendbe az államháztartást, függetlenül attól, hogy az eurót be akarjuk-e vezetni, vagy sem - hívta fel a figyelmet Kupa.

A volt pénzügyminiszter két egymással összefüggő problémára is felhívta a figyelmet. Az egyik, hogy elmondása szerint a kis- és középvállalatok egyharmada tartósan veszteséges, a másik pedig az, hogy a vállalatok közötti körbetartozás mértéke egyre inkább emelkedik. Kupa szerint "általában a kicsik szívják", a nagyok, akik nem, vagy csak késésekkel fizetnek, viszont jól működnek, így a robogó gazdaság képe csak a nagyobb, jellemzően külföldi vállalatokra érvényes.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem