5 °C Budapest

Egy érdekes vélemény Csehországból: 223 forinton csatlakozunk az euró-övezethez?

Pénzcentrum
2005. október 21. 10:08

Éves szinten (a reálgazdasági folyamatok által indokolhatóan) átlagosan 2-4 százalékot erősödhet a négy visegrádi ország fizetőeszköze az euróhoz képest, így a lengyel zloty 3.50-es, a cseh korona 25.60-as, a szlovák korona 36.50-es míg a magyar forint 223-as középárfolyam mellett csatlakozhat az euróövezethez - érvelnek az osztrák Erste tulajdonában lévő Ceská Sporitelna cseh takarékpénztár elemzői a Napi Gazdaság beszámolója szerint. Jelenleg rendre 3.90, 29.8, 38.9, illetve 254 körül jegyzik a bankközi devizapiacokon a régió devizáit.


Az elemzés szerint a visegrádi négyek közül elsőként Szlovákia vezetheti be a közös európai fizetőeszközt már 2009-ben, Lengyelország 2012-ben, míg Csehország és Magyarország csak 2013-ban lesz erre képes. Az anyag szerint komoly csapás a befektetőknek az, hogy a négy ország eltérő időpontokban csatlakozik az euró-övezethez, hiszen a piaci szereplők eurómilliárdokat fektettek be arra számítva, hogy egyszerre váltja fel mind a négy országban a fizetőeszközt az euró. (Megjegyezzük, hogy a csúszás lehetősége már nem újkeletű dolog, a korábbi egyszerre belépésre vonatkozó stratégiákat már jó ideje korrigálhatták a befektetők.)

A 223-as belépési árfolyam több szempontból is "érdekes". Egyrészt azért, mert ez az árfolyamszint lényegesen kívül esik a jelenlegi intervenciós sáv keretein (240.01-es legerősebb, az MNB által tolerált forintárfolyam, 282.36-os közép-, és 324.71-es leggyengébb árfolyamszint). Fontos hozzátenni, hogy a másik három országban nincs hivatalosan deklarált intervenciós sáv, de az adott ország jegybankjai időnként beavatkoznak a piaci folyamatokba (túlzott mértékű árfolyam-gyengülés, vagy erősödés esetén).

Másrészt azért érdekes a 223-as belépési árfolyam, mert 2003. közepén az addigi 235 alatti intervenciós sávszél 240 fölé emelésére történt - a később a piacok megzavarása miatt elismerten felesleges, illetve hibás lépés - a sáveltolás.

Harmadsorban azért, mert a közelmúltban az IMF ismét javaslatot tett az intervenciós sáv (+-15%-os ingadozási lehetőség) eltörlésére, a szabad lebegtetés rendszerére való áttérésre. Ezt a kormány és az MNB határozottan visszautasította.

Negyedrészt azért, mert a tegnapi Reuters elemzői konszenzusban (260-as eredmény), illetve a legtöbb elemzésben valahol a 250-260 körüli árfolyam-szintet tartják a hosszabb távú gazdasági érdekek (ne túlértékelt, de ne is túl gyenge árfolyamon lépjünk be) szempontjából a leginkább valószínűnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2005.10.20 13:06
Mit várnak az elemzők? - Fontosabb makroadatok táblázatban

Az euró-bevezetés várható csúszása miatt az ERM-II. árfolyamrendszerbe való belépés is (melyben legalább két évet kell eltöltenünk) még több évre van tőlünk. Az elemzők most ezt 2010 környékére teszik. Az ERM-II. belépési árfolyam nem feltétlenül egyezik meg az euró-övezeti belépési árfolyammal (erősebb irányba eltérhet attól az euró-övezeti árfolyam), de már jó indikációt szolgáltathat a pénzcsere konkrét árfolyamára vonatkozóan.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem