21 °C Budapest

Egy érdekes vélemény Csehországból: 223 forinton csatlakozunk az euró-övezethez?

Pénzcentrum
2005. október 21. 10:08

Éves szinten (a reálgazdasági folyamatok által indokolhatóan) átlagosan 2-4 százalékot erősödhet a négy visegrádi ország fizetőeszköze az euróhoz képest, így a lengyel zloty 3.50-es, a cseh korona 25.60-as, a szlovák korona 36.50-es míg a magyar forint 223-as középárfolyam mellett csatlakozhat az euróövezethez - érvelnek az osztrák Erste tulajdonában lévő Ceská Sporitelna cseh takarékpénztár elemzői a Napi Gazdaság beszámolója szerint. Jelenleg rendre 3.90, 29.8, 38.9, illetve 254 körül jegyzik a bankközi devizapiacokon a régió devizáit.


Az elemzés szerint a visegrádi négyek közül elsőként Szlovákia vezetheti be a közös európai fizetőeszközt már 2009-ben, Lengyelország 2012-ben, míg Csehország és Magyarország csak 2013-ban lesz erre képes. Az anyag szerint komoly csapás a befektetőknek az, hogy a négy ország eltérő időpontokban csatlakozik az euró-övezethez, hiszen a piaci szereplők eurómilliárdokat fektettek be arra számítva, hogy egyszerre váltja fel mind a négy országban a fizetőeszközt az euró. (Megjegyezzük, hogy a csúszás lehetősége már nem újkeletű dolog, a korábbi egyszerre belépésre vonatkozó stratégiákat már jó ideje korrigálhatták a befektetők.)

A 223-as belépési árfolyam több szempontból is "érdekes". Egyrészt azért, mert ez az árfolyamszint lényegesen kívül esik a jelenlegi intervenciós sáv keretein (240.01-es legerősebb, az MNB által tolerált forintárfolyam, 282.36-os közép-, és 324.71-es leggyengébb árfolyamszint). Fontos hozzátenni, hogy a másik három országban nincs hivatalosan deklarált intervenciós sáv, de az adott ország jegybankjai időnként beavatkoznak a piaci folyamatokba (túlzott mértékű árfolyam-gyengülés, vagy erősödés esetén).

Másrészt azért érdekes a 223-as belépési árfolyam, mert 2003. közepén az addigi 235 alatti intervenciós sávszél 240 fölé emelésére történt - a később a piacok megzavarása miatt elismerten felesleges, illetve hibás lépés - a sáveltolás.

Harmadsorban azért, mert a közelmúltban az IMF ismét javaslatot tett az intervenciós sáv (+-15%-os ingadozási lehetőség) eltörlésére, a szabad lebegtetés rendszerére való áttérésre. Ezt a kormány és az MNB határozottan visszautasította.

Negyedrészt azért, mert a tegnapi Reuters elemzői konszenzusban (260-as eredmény), illetve a legtöbb elemzésben valahol a 250-260 körüli árfolyam-szintet tartják a hosszabb távú gazdasági érdekek (ne túlértékelt, de ne is túl gyenge árfolyamon lépjünk be) szempontjából a leginkább valószínűnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2005.10.20 13:06
Mit várnak az elemzők? - Fontosabb makroadatok táblázatban

Az euró-bevezetés várható csúszása miatt az ERM-II. árfolyamrendszerbe való belépés is (melyben legalább két évet kell eltöltenünk) még több évre van tőlünk. Az elemzők most ezt 2010 környékére teszik. Az ERM-II. belépési árfolyam nem feltétlenül egyezik meg az euró-övezeti belépési árfolyammal (erősebb irányba eltérhet attól az euró-övezeti árfolyam), de már jó indikációt szolgáltathat a pénzcsere konkrét árfolyamára vonatkozóan.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem