3 °C Budapest

Egy érdekes vélemény Csehországból: 223 forinton csatlakozunk az euró-övezethez?

Pénzcentrum
2005. október 21. 10:08

Éves szinten (a reálgazdasági folyamatok által indokolhatóan) átlagosan 2-4 százalékot erősödhet a négy visegrádi ország fizetőeszköze az euróhoz képest, így a lengyel zloty 3.50-es, a cseh korona 25.60-as, a szlovák korona 36.50-es míg a magyar forint 223-as középárfolyam mellett csatlakozhat az euróövezethez - érvelnek az osztrák Erste tulajdonában lévő Ceská Sporitelna cseh takarékpénztár elemzői a Napi Gazdaság beszámolója szerint. Jelenleg rendre 3.90, 29.8, 38.9, illetve 254 körül jegyzik a bankközi devizapiacokon a régió devizáit.


Az elemzés szerint a visegrádi négyek közül elsőként Szlovákia vezetheti be a közös európai fizetőeszközt már 2009-ben, Lengyelország 2012-ben, míg Csehország és Magyarország csak 2013-ban lesz erre képes. Az anyag szerint komoly csapás a befektetőknek az, hogy a négy ország eltérő időpontokban csatlakozik az euró-övezethez, hiszen a piaci szereplők eurómilliárdokat fektettek be arra számítva, hogy egyszerre váltja fel mind a négy országban a fizetőeszközt az euró. (Megjegyezzük, hogy a csúszás lehetősége már nem újkeletű dolog, a korábbi egyszerre belépésre vonatkozó stratégiákat már jó ideje korrigálhatták a befektetők.)

A 223-as belépési árfolyam több szempontból is "érdekes". Egyrészt azért, mert ez az árfolyamszint lényegesen kívül esik a jelenlegi intervenciós sáv keretein (240.01-es legerősebb, az MNB által tolerált forintárfolyam, 282.36-os közép-, és 324.71-es leggyengébb árfolyamszint). Fontos hozzátenni, hogy a másik három országban nincs hivatalosan deklarált intervenciós sáv, de az adott ország jegybankjai időnként beavatkoznak a piaci folyamatokba (túlzott mértékű árfolyam-gyengülés, vagy erősödés esetén).

Másrészt azért érdekes a 223-as belépési árfolyam, mert 2003. közepén az addigi 235 alatti intervenciós sávszél 240 fölé emelésére történt - a később a piacok megzavarása miatt elismerten felesleges, illetve hibás lépés - a sáveltolás.

Harmadsorban azért, mert a közelmúltban az IMF ismét javaslatot tett az intervenciós sáv (+-15%-os ingadozási lehetőség) eltörlésére, a szabad lebegtetés rendszerére való áttérésre. Ezt a kormány és az MNB határozottan visszautasította.

Negyedrészt azért, mert a tegnapi Reuters elemzői konszenzusban (260-as eredmény), illetve a legtöbb elemzésben valahol a 250-260 körüli árfolyam-szintet tartják a hosszabb távú gazdasági érdekek (ne túlértékelt, de ne is túl gyenge árfolyamon lépjünk be) szempontjából a leginkább valószínűnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2005.10.20 13:06
Mit várnak az elemzők? - Fontosabb makroadatok táblázatban

Az euró-bevezetés várható csúszása miatt az ERM-II. árfolyamrendszerbe való belépés is (melyben legalább két évet kell eltöltenünk) még több évre van tőlünk. Az elemzők most ezt 2010 környékére teszik. Az ERM-II. belépési árfolyam nem feltétlenül egyezik meg az euró-övezeti belépési árfolyammal (erősebb irányba eltérhet attól az euró-övezeti árfolyam), de már jó indikációt szolgáltathat a pénzcsere konkrét árfolyamára vonatkozóan.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is wh...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?