33 °C Budapest

11.3%-os bővülés az építőiparban

Pénzcentrum
2005. október 19. 09:00

Az építőipari termelés volumene 2005 augusztusában kiigazítatlan adatok szerint 13.9%-kal, munkanaptényezővel kiigazítva 11.3%-kal nőtt 2004 augusztusához képest - közölte a KSH. A termelés az év első nyolc hónapjában 14.4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A bővülés mögötti egyik fő ok az autópálya-építés, ugyanakkor a lakásépítések dinamikája is számottevő.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épület és egyéb építmény építése augusztusban 10.3%-kal, évkezdettől 21.5%-kal emelkedett. Az épületgépészeti szerelés termelése augusztusban 20.7%-kal nőtt az előző évihez viszonyítva, az év első nyolc hónapjában pedig 9.1%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A befejező építés termelése júliusban 11.8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építése augusztusban 26.9%-kal volt magasabb a 2004. augusztusi alacsony bázisnál, míg az első hét hónapban 9.5%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az egyéb építmények építése augusztusban kismértékben, 2.8%-kal haladta meg az előző évi magas bázist. Évkezdettől az egyéb építmények építése egyötödével nőtt.

Az építőipari vállalkozások augusztus végi szerződésállománya 18.1%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 9%-kal, az egyéb építményeké - autópálya- és autóút-építésekre részben 2004-ben, részben 2005 augusztusában megkötött nagyértékű szerződéseknek köszönhetően - 22.2%-kal emelkedett. Az augusztusban kötött szerződések volumene 33.1%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére 31.1%-kal, az egyéb építmények építésére 34.9%-kal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2004. augusztusban.

Az épületekre kötött új szerződések növekedése elsősorban néhány, nagyértékű munkára - egyetemi épületek építésére - kötött szerződésnek köszönhető, míg az egyéb építményeken belül a növekedés okai továbbra is az út- és autópálya-építésekre kötött szerződések voltak. Az év első nyolc hónapjában az építőipari vállalkozások összesen 6.7%-kal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2004 augusztusához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 3.5%-kal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 3.9%-kal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havihoz képest augusztusban nem változtak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?