36 °C Budapest

Az MNB elnökét támadja az MSZP - elemző érvelés helyett...

Pénzcentrum
2005. október 13. 15:48

Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese közleményben adott hangot az MSZP véleményének az euró bevezetésének céldátumáról kialakult vita kapcsán. Az alábbiakban a közelmény olvasható.

"Az utóbbi hetekben minden szakmaiságot nélkülöző demagóg politikai vita bontakozott ki az euró bevezetésének célszerű időpontjáról. Különösen veszélyesnek tartjuk, ha olyan fontos posztot betöltő személyek is - mint például az MNB elnöke - elemző érvelés helyett politikai nyilatkozatokat tesznek.

Az MSZP Országgyűlési Képviselőcsoportja szükségesnek tartja, hogy a nemzeti valutáról való lemondást jelentő fontos döntés csak részletes szakmai elemzés eredményeképpen születhessen meg. Ennek kapcsán vizsgálni kell, hogy:

1. Melyek az euró-zóna több mint 3 éves működésének tapasztalatai, milyen volt a résztvevő és a tudatosan kívül maradó országok gazdasági, társadalmi fejlődése;

2. Magyarország számára az erőltetett vagy lassabb ütemű csatlakozás milyen előnyöket és hátrányokat jelent;

3. AZ MNB elmúlt 3 éves monetáris politikája növelte, vagy csökkentette a csatlakozás esélyeit, és milyen monetáris politikára van szükség a tényleges csatlakozásig hátralévő időszakban;

4. A csatlakozás érdekében az ország lakossága milyen terheket képes elviselni jelentősebb társadalmi feszültségek kialakulása nélkül.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Megalapozott döntést csak ennek tudatában lehet hozni. Mindazok, akik az elemzések eredményének ismerete nélkül felelőtlenül nyilatkoznak az ügyben, súlyos károkat okoznak az országnak."

***************************

Megítélésünk szerint az MSZP részéről megnyilvánuló vélemények nem nélkülözték a politikai felhangot, emiatt a párt részéről szakmai szempontokra hivatkozni igen furcsa. Eddig az MNB-től láthattunk olyan átfogó, nyilvános elemzést, mely az euró bevezetésének várható hatásaival foglalkozik. Létezhetnek más vélemények, de eddig a Pénzügyminisztérium, a kormány vagy a pártok részéről még nem jelent meg olyan igényességű, szakmai alapokon nyugvó válasz, mely elfogadható ellenérveket tartalmazna. Az euró erőltetett bevezetése járhat bizonyos rövid távú szociális áldozatokkal, de egy pazarló államháztartás rossz szerkezettel, átláthatatlan gazdálkodással, jelentős redundanciáival feltehetőn lényegesen károsabb lehet hosszú távon (is).

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?