1 °C Budapest

Az MNB elnökét támadja az MSZP - elemző érvelés helyett...

Pénzcentrum
2005. október 13. 15:48

Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese közleményben adott hangot az MSZP véleményének az euró bevezetésének céldátumáról kialakult vita kapcsán. Az alábbiakban a közelmény olvasható.

"Az utóbbi hetekben minden szakmaiságot nélkülöző demagóg politikai vita bontakozott ki az euró bevezetésének célszerű időpontjáról. Különösen veszélyesnek tartjuk, ha olyan fontos posztot betöltő személyek is - mint például az MNB elnöke - elemző érvelés helyett politikai nyilatkozatokat tesznek.

Az MSZP Országgyűlési Képviselőcsoportja szükségesnek tartja, hogy a nemzeti valutáról való lemondást jelentő fontos döntés csak részletes szakmai elemzés eredményeképpen születhessen meg. Ennek kapcsán vizsgálni kell, hogy:

1. Melyek az euró-zóna több mint 3 éves működésének tapasztalatai, milyen volt a résztvevő és a tudatosan kívül maradó országok gazdasági, társadalmi fejlődése;

2. Magyarország számára az erőltetett vagy lassabb ütemű csatlakozás milyen előnyöket és hátrányokat jelent;

3. AZ MNB elmúlt 3 éves monetáris politikája növelte, vagy csökkentette a csatlakozás esélyeit, és milyen monetáris politikára van szükség a tényleges csatlakozásig hátralévő időszakban;

4. A csatlakozás érdekében az ország lakossága milyen terheket képes elviselni jelentősebb társadalmi feszültségek kialakulása nélkül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Megalapozott döntést csak ennek tudatában lehet hozni. Mindazok, akik az elemzések eredményének ismerete nélkül felelőtlenül nyilatkoznak az ügyben, súlyos károkat okoznak az országnak."

***************************

Megítélésünk szerint az MSZP részéről megnyilvánuló vélemények nem nélkülözték a politikai felhangot, emiatt a párt részéről szakmai szempontokra hivatkozni igen furcsa. Eddig az MNB-től láthattunk olyan átfogó, nyilvános elemzést, mely az euró bevezetésének várható hatásaival foglalkozik. Létezhetnek más vélemények, de eddig a Pénzügyminisztérium, a kormány vagy a pártok részéről még nem jelent meg olyan igényességű, szakmai alapokon nyugvó válasz, mely elfogadható ellenérveket tartalmazna. Az euró erőltetett bevezetése járhat bizonyos rövid távú szociális áldozatokkal, de egy pazarló államháztartás rossz szerkezettel, átláthatatlan gazdálkodással, jelentős redundanciáival feltehetőn lényegesen károsabb lehet hosszú távon (is).

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem