Túl gyorsan adósodunk el

Pénzcentrum
2005. október 11. 09:26

A növekvő kockázatok ellenére továbbra is erősnek tekinthető a hazai pénzügyi rendszer. A Monetáris Tanács kiemelt veszélyforrásnak tekinti a háztartások, valamint a kis- és középvállalatok fedezetlen devizahiteleinek gyors növekedését.

A növekvő kockázatok ellenére továbbra is erősnek tekinthető a hazai pénzügyi rendszer. A Monetáris Tanács kiemelt veszélyforrásnak tekinti a háztartások, valamint a kis- és középvállalatok fedezetlen devizahiteleinek gyors növekedését.
A hazai pénzügyi rendszer továbbra is erősnek tekinthető, azonban a bankok hitelkockázatainak felépülése, valamint a makrogazdasági környezetből származó növekvő kockázatok alááshatják a rendszer stabilitását - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa (MT) a hétfői ülésén.
A Jelentés a pénzügyi stabilitásról című kiadványhoz készített állásfoglalás szerint a magyar gazdaság sebezhetősége elsősorban a tartósan magas ikerdeficitnek köszönhető. A folyamat megfékezéséhez a külső és belső eladósodottság megállítása szükséges, melyben a fiskális konszolidációnak kell jelentős szerepet játszania - állapította meg a testület.
A jelentős költségvetési és külső hiány, illetve a növekvő adósság miatt a hazai gazdaság meglehetősen érzékeny a külső finanszírozási kondíciók és konjunkturális helyzet esetleges megváltozására. Mindezt súlyosbítja, hogy a kiigazgatási program elmaradásával jelentősen nőnek az euró bevezetésével kapcsolatos kockázatok.
Az állásfoglalás szerint az előrelépés megakadása késlelteti a magyar gazdaság egyensúlyi problémáinak megoldását, elbizonytalanítva a befektetőket a jövőbeli kamat- és árfolyam-alakulással kapcsolatban, valamint hozzájárulhat a regionális összehasonlításban is kiugróan magasnak tekintető kockázati prémiumok fennmaradásához.
Egyre nőnek a fedezetlen devizahitelek
Pénzügyi stabilitási szempontból kiemelt veszélyforrásnak tekinti az MT a háztartások, valamint a kis- és középvállalatok fedezetlen devizahiteleinek gyors növekedését. A törlesztési terhek esetleges megugrása egyrészt a hitelkereslet gyengüléséhez, másrészt a hitelkínálat szűküléséhez, illetve a bankrendszer pénzügyi pozíciójának gyengüléséhez vezethet.
Mindemellett a tanács úgy véli, hogy a lakosságnak az általa felvállalt kockázatokról nincsen alapos információja, így még tovább erősödhet a gazdasági egyensúlytalanságból fakadó kockázat. Ha a nem várt veszteségek esetleg bekövetkeznének, az a pénzügyi rendszerrel szembeni bizalom csökkenéséhez és a pénzügyi közvetítés hatékonyságának romlásához vezetne. A kisvállalkozások és a lakosság kockázatainak mérséklését ezért kiemelten fontos feladatként kezeli a tanács - fogalmaznak.
Az MT megállapítása szerint a magán-nyugdíjpénztárak tevékenységének áttekintése alapján kockázatot jelent a banki és a biztosítói alapítói háttérrel üzemelő pénztárak nem megfelelő szervezeti formája, amely elsődlegesen az önkormányzatok működésében érhető tetten. A hatékonyság érdekében a tanács szükségesnek tartja a magán-nyugdíjpénztárak felülvizsgálatát.
Forrás: Magyarorszag.hu
HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
perfekt  |  2022.08.04 13:24
Az egyéni vállalkozó az adóév egészére átalányadózást választhat, ha az átalányadózás megkezdését kö...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
hrdoktor  |  2022.08.01 04:34
A „napcsókolta”, aranybarna bőrt sokan divatosnak, szépnek, az egészség jelének tekintik, de nem árt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08