Túl gyorsan adósodunk el

Pénzcentrum
2005. október 11. 09:26

A növekvő kockázatok ellenére továbbra is erősnek tekinthető a hazai pénzügyi rendszer. A Monetáris Tanács kiemelt veszélyforrásnak tekinti a háztartások, valamint a kis- és középvállalatok fedezetlen devizahiteleinek gyors növekedését.

A növekvő kockázatok ellenére továbbra is erősnek tekinthető a hazai pénzügyi rendszer. A Monetáris Tanács kiemelt veszélyforrásnak tekinti a háztartások, valamint a kis- és középvállalatok fedezetlen devizahiteleinek gyors növekedését.
A hazai pénzügyi rendszer továbbra is erősnek tekinthető, azonban a bankok hitelkockázatainak felépülése, valamint a makrogazdasági környezetből származó növekvő kockázatok alááshatják a rendszer stabilitását - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa (MT) a hétfői ülésén.
A Jelentés a pénzügyi stabilitásról című kiadványhoz készített állásfoglalás szerint a magyar gazdaság sebezhetősége elsősorban a tartósan magas ikerdeficitnek köszönhető. A folyamat megfékezéséhez a külső és belső eladósodottság megállítása szükséges, melyben a fiskális konszolidációnak kell jelentős szerepet játszania - állapította meg a testület.
A jelentős költségvetési és külső hiány, illetve a növekvő adósság miatt a hazai gazdaság meglehetősen érzékeny a külső finanszírozási kondíciók és konjunkturális helyzet esetleges megváltozására. Mindezt súlyosbítja, hogy a kiigazgatási program elmaradásával jelentősen nőnek az euró bevezetésével kapcsolatos kockázatok.
Az állásfoglalás szerint az előrelépés megakadása késlelteti a magyar gazdaság egyensúlyi problémáinak megoldását, elbizonytalanítva a befektetőket a jövőbeli kamat- és árfolyam-alakulással kapcsolatban, valamint hozzájárulhat a regionális összehasonlításban is kiugróan magasnak tekintető kockázati prémiumok fennmaradásához.
Egyre nőnek a fedezetlen devizahitelek
Pénzügyi stabilitási szempontból kiemelt veszélyforrásnak tekinti az MT a háztartások, valamint a kis- és középvállalatok fedezetlen devizahiteleinek gyors növekedését. A törlesztési terhek esetleges megugrása egyrészt a hitelkereslet gyengüléséhez, másrészt a hitelkínálat szűküléséhez, illetve a bankrendszer pénzügyi pozíciójának gyengüléséhez vezethet.
Mindemellett a tanács úgy véli, hogy a lakosságnak az általa felvállalt kockázatokról nincsen alapos információja, így még tovább erősödhet a gazdasági egyensúlytalanságból fakadó kockázat. Ha a nem várt veszteségek esetleg bekövetkeznének, az a pénzügyi rendszerrel szembeni bizalom csökkenéséhez és a pénzügyi közvetítés hatékonyságának romlásához vezetne. A kisvállalkozások és a lakosság kockázatainak mérséklését ezért kiemelten fontos feladatként kezeli a tanács - fogalmaznak.
Az MT megállapítása szerint a magán-nyugdíjpénztárak tevékenységének áttekintése alapján kockázatot jelent a banki és a biztosítói alapítói háttérrel üzemelő pénztárak nem megfelelő szervezeti formája, amely elsődlegesen az önkormányzatok működésében érhető tetten. A hatékonyság érdekében a tanács szükségesnek tartja a magán-nyugdíjpénztárak felülvizsgálatát.
Forrás: Magyarorszag.hu
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?