24 °C Budapest

Túl gyorsan adósodunk el

Pénzcentrum
2005. október 11. 09:26

A növekvő kockázatok ellenére továbbra is erősnek tekinthető a hazai pénzügyi rendszer. A Monetáris Tanács kiemelt veszélyforrásnak tekinti a háztartások, valamint a kis- és középvállalatok fedezetlen devizahiteleinek gyors növekedését.

A növekvő kockázatok ellenére továbbra is erősnek tekinthető a hazai pénzügyi rendszer. A Monetáris Tanács kiemelt veszélyforrásnak tekinti a háztartások, valamint a kis- és középvállalatok fedezetlen devizahiteleinek gyors növekedését.
A hazai pénzügyi rendszer továbbra is erősnek tekinthető, azonban a bankok hitelkockázatainak felépülése, valamint a makrogazdasági környezetből származó növekvő kockázatok alááshatják a rendszer stabilitását - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa (MT) a hétfői ülésén.
A Jelentés a pénzügyi stabilitásról című kiadványhoz készített állásfoglalás szerint a magyar gazdaság sebezhetősége elsősorban a tartósan magas ikerdeficitnek köszönhető. A folyamat megfékezéséhez a külső és belső eladósodottság megállítása szükséges, melyben a fiskális konszolidációnak kell jelentős szerepet játszania - állapította meg a testület.
A jelentős költségvetési és külső hiány, illetve a növekvő adósság miatt a hazai gazdaság meglehetősen érzékeny a külső finanszírozási kondíciók és konjunkturális helyzet esetleges megváltozására. Mindezt súlyosbítja, hogy a kiigazgatási program elmaradásával jelentősen nőnek az euró bevezetésével kapcsolatos kockázatok.
Az állásfoglalás szerint az előrelépés megakadása késlelteti a magyar gazdaság egyensúlyi problémáinak megoldását, elbizonytalanítva a befektetőket a jövőbeli kamat- és árfolyam-alakulással kapcsolatban, valamint hozzájárulhat a regionális összehasonlításban is kiugróan magasnak tekintető kockázati prémiumok fennmaradásához.
Egyre nőnek a fedezetlen devizahitelek
Pénzügyi stabilitási szempontból kiemelt veszélyforrásnak tekinti az MT a háztartások, valamint a kis- és középvállalatok fedezetlen devizahiteleinek gyors növekedését. A törlesztési terhek esetleges megugrása egyrészt a hitelkereslet gyengüléséhez, másrészt a hitelkínálat szűküléséhez, illetve a bankrendszer pénzügyi pozíciójának gyengüléséhez vezethet.
Mindemellett a tanács úgy véli, hogy a lakosságnak az általa felvállalt kockázatokról nincsen alapos információja, így még tovább erősödhet a gazdasági egyensúlytalanságból fakadó kockázat. Ha a nem várt veszteségek esetleg bekövetkeznének, az a pénzügyi rendszerrel szembeni bizalom csökkenéséhez és a pénzügyi közvetítés hatékonyságának romlásához vezetne. A kisvállalkozások és a lakosság kockázatainak mérséklését ezért kiemelten fontos feladatként kezeli a tanács - fogalmaznak.
Az MT megállapítása szerint a magán-nyugdíjpénztárak tevékenységének áttekintése alapján kockázatot jelent a banki és a biztosítói alapítói háttérrel üzemelő pénztárak nem megfelelő szervezeti formája, amely elsődlegesen az önkormányzatok működésében érhető tetten. A hatékonyság érdekében a tanács szükségesnek tartja a magán-nyugdíjpénztárak felülvizsgálatát.
Forrás: Magyarorszag.hu
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 27. 14:34
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM