33 °C Budapest

Erősödő kamatemelési várakozások: mit csinál a FED?

Pénzcentrum
2005. október 7. 10:12

Erősödtek a kamatemelési várakozások az USA-ban az utóbbi napokban. Az inflációs feszültségek erősödése miatt a piaci szereplők egyre nagyobb része gondolja úgy, hogy a FED az idén tovább folytatja a kamatemeléseket, egy éven belül már 4.5%-nál járhat az irányadó ráta. Az infláció emelkedése mögött az egyik legjelentősebb tényező az olajárak növekedése. Az aggergált kereslet továbbra is igen

Erősödtek a kamatemelési várakozások az USA-ban az utóbbi napokban. Az inflációs feszültségek erősödése miatt a piaci szereplők egyre nagyobb része gondolja úgy, hogy a FED az idén tovább folytatja a kamatemeléseket, egy éven belül már 4.5%-nál járhat az irányadó ráta.

Az infláció emelkedése mögött az egyik legjelentősebb tényező az olajárak növekedése. Az aggergált kereslet továbbra is igen élénk az USA-ban, ugyanakkor a FED-nek figyelnie kell arra, hogy agresszív kamatpolitikával ne fojtsa meg az amerikai gazdaságot, melyre a megemelkedett energiaköltségek egyébként is nagy terhet rónak. Az utóbbi években drasztikusan emelkedő hitelállomány sok eszközpiacon (pl. ingatlan) vezetett túlértékeltséghez, az ilyen jellegű buborékok kipukkanása újabb zavarokat okozhat. A FED feladata, hogy amennyire lehet úgy serkentse a korrekciókat, hogy azok mérsékeltek legyenek (soft landing).

Az alábbi ábrákon az infláció és a maginfláció alakulását ábrázoltuk. Látható, hogy az infláció lényegesen jobban nőtt az utóbbi időszakban mint a maginfláció, ebben a robbanó olajárak játszottak meghatározó szerepet.


Forrás: BLS

Emellett a maginflációs index is gyorsul, mely egyéb feszültségekre utal.


Forrás: BLS

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A természeti katasztrófák a legutóbbi felmérések, elemzések szerint nem okoznak olyan problémákat a gazdaságban, melyek a növekedési ütem tartós lefékeződéséhez vezetnének. Emiatt a FED fokozottan koncentrálhat az inflációs folyamatokra. Az alábbi ábrán a 30 napos FED Funds határidős jegyzések közül a decemberit ábrázoltuk. A federeal funds rate-re vonatkozó értelmezhető várakozást úgy kaphatjuk a jegyzésekből, hogy azokat kivonjuk 100-ból. Tehát minél alacsonyabbak a jegyzések, annál erősebbek a kamatemelési várakozások. A szeptemberi ugrás (Katrina) után a kamatemelési várakozások ismét erősödtek, az év végére a federal funds rate 4-4.25%-ra emelkedhet.


A következő táblázatban a Nyíltpiaci Bizottság ülésezési rendjét, és a várható kamatdöntéseket szerepeltetjük. Látható, hogy egy év múlva az irányadó ráta 4.5% körül lehet majd egy újabb nyári eleji kamatemeléssel.Az elmúlt nap(ok) tőkepiaci korrekcióit sokan az erősödő kamatemelési várakozásokkal hozzák összefüggésbe. A 10 éves amerikai benchmark állampapír hozam jelenleg közel 4.4%, szeptember elején 4% közelében volt. A hozamok emelkedésével a hitelek is érezhetően drágulnak az USA-ban.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?