Erősödő kamatemelési várakozások: mit csinál a FED?

Pénzcentrum
2005. október 7. 10:12

Erősödtek a kamatemelési várakozások az USA-ban az utóbbi napokban. Az inflációs feszültségek erősödése miatt a piaci szereplők egyre nagyobb része gondolja úgy, hogy a FED az idén tovább folytatja a kamatemeléseket, egy éven belül már 4.5%-nál járhat az irányadó ráta. Az infláció emelkedése mögött az egyik legjelentősebb tényező az olajárak növekedése. Az aggergált kereslet továbbra is igen

Erősödtek a kamatemelési várakozások az USA-ban az utóbbi napokban. Az inflációs feszültségek erősödése miatt a piaci szereplők egyre nagyobb része gondolja úgy, hogy a FED az idén tovább folytatja a kamatemeléseket, egy éven belül már 4.5%-nál járhat az irányadó ráta.

Az infláció emelkedése mögött az egyik legjelentősebb tényező az olajárak növekedése. Az aggergált kereslet továbbra is igen élénk az USA-ban, ugyanakkor a FED-nek figyelnie kell arra, hogy agresszív kamatpolitikával ne fojtsa meg az amerikai gazdaságot, melyre a megemelkedett energiaköltségek egyébként is nagy terhet rónak. Az utóbbi években drasztikusan emelkedő hitelállomány sok eszközpiacon (pl. ingatlan) vezetett túlértékeltséghez, az ilyen jellegű buborékok kipukkanása újabb zavarokat okozhat. A FED feladata, hogy amennyire lehet úgy serkentse a korrekciókat, hogy azok mérsékeltek legyenek (soft landing).

Az alábbi ábrákon az infláció és a maginfláció alakulását ábrázoltuk. Látható, hogy az infláció lényegesen jobban nőtt az utóbbi időszakban mint a maginfláció, ebben a robbanó olajárak játszottak meghatározó szerepet.


Forrás: BLS

Emellett a maginflációs index is gyorsul, mely egyéb feszültségekre utal.


Forrás: BLS

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A természeti katasztrófák a legutóbbi felmérések, elemzések szerint nem okoznak olyan problémákat a gazdaságban, melyek a növekedési ütem tartós lefékeződéséhez vezetnének. Emiatt a FED fokozottan koncentrálhat az inflációs folyamatokra. Az alábbi ábrán a 30 napos FED Funds határidős jegyzések közül a decemberit ábrázoltuk. A federeal funds rate-re vonatkozó értelmezhető várakozást úgy kaphatjuk a jegyzésekből, hogy azokat kivonjuk 100-ból. Tehát minél alacsonyabbak a jegyzések, annál erősebbek a kamatemelési várakozások. A szeptemberi ugrás (Katrina) után a kamatemelési várakozások ismét erősödtek, az év végére a federal funds rate 4-4.25%-ra emelkedhet.


A következő táblázatban a Nyíltpiaci Bizottság ülésezési rendjét, és a várható kamatdöntéseket szerepeltetjük. Látható, hogy egy év múlva az irányadó ráta 4.5% körül lehet majd egy újabb nyári eleji kamatemeléssel.Az elmúlt nap(ok) tőkepiaci korrekcióit sokan az erősödő kamatemelési várakozásokkal hozzák összefüggésbe. A 10 éves amerikai benchmark állampapír hozam jelenleg közel 4.4%, szeptember elején 4% közelében volt. A hozamok emelkedésével a hitelek is érezhetően drágulnak az USA-ban.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?