0 °C Budapest

Erősödő kamatemelési várakozások: mit csinál a FED?

Pénzcentrum
2005. október 7. 10:12

Erősödtek a kamatemelési várakozások az USA-ban az utóbbi napokban. Az inflációs feszültségek erősödése miatt a piaci szereplők egyre nagyobb része gondolja úgy, hogy a FED az idén tovább folytatja a kamatemeléseket, egy éven belül már 4.5%-nál járhat az irányadó ráta. Az infláció emelkedése mögött az egyik legjelentősebb tényező az olajárak növekedése. Az aggergált kereslet továbbra is igen

Erősödtek a kamatemelési várakozások az USA-ban az utóbbi napokban. Az inflációs feszültségek erősödése miatt a piaci szereplők egyre nagyobb része gondolja úgy, hogy a FED az idén tovább folytatja a kamatemeléseket, egy éven belül már 4.5%-nál járhat az irányadó ráta.

Az infláció emelkedése mögött az egyik legjelentősebb tényező az olajárak növekedése. Az aggergált kereslet továbbra is igen élénk az USA-ban, ugyanakkor a FED-nek figyelnie kell arra, hogy agresszív kamatpolitikával ne fojtsa meg az amerikai gazdaságot, melyre a megemelkedett energiaköltségek egyébként is nagy terhet rónak. Az utóbbi években drasztikusan emelkedő hitelállomány sok eszközpiacon (pl. ingatlan) vezetett túlértékeltséghez, az ilyen jellegű buborékok kipukkanása újabb zavarokat okozhat. A FED feladata, hogy amennyire lehet úgy serkentse a korrekciókat, hogy azok mérsékeltek legyenek (soft landing).

Az alábbi ábrákon az infláció és a maginfláció alakulását ábrázoltuk. Látható, hogy az infláció lényegesen jobban nőtt az utóbbi időszakban mint a maginfláció, ebben a robbanó olajárak játszottak meghatározó szerepet.


Forrás: BLS

Emellett a maginflációs index is gyorsul, mely egyéb feszültségekre utal.


Forrás: BLS

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A természeti katasztrófák a legutóbbi felmérések, elemzések szerint nem okoznak olyan problémákat a gazdaságban, melyek a növekedési ütem tartós lefékeződéséhez vezetnének. Emiatt a FED fokozottan koncentrálhat az inflációs folyamatokra. Az alábbi ábrán a 30 napos FED Funds határidős jegyzések közül a decemberit ábrázoltuk. A federeal funds rate-re vonatkozó értelmezhető várakozást úgy kaphatjuk a jegyzésekből, hogy azokat kivonjuk 100-ból. Tehát minél alacsonyabbak a jegyzések, annál erősebbek a kamatemelési várakozások. A szeptemberi ugrás (Katrina) után a kamatemelési várakozások ismét erősödtek, az év végére a federal funds rate 4-4.25%-ra emelkedhet.


A következő táblázatban a Nyíltpiaci Bizottság ülésezési rendjét, és a várható kamatdöntéseket szerepeltetjük. Látható, hogy egy év múlva az irányadó ráta 4.5% körül lehet majd egy újabb nyári eleji kamatemeléssel.Az elmúlt nap(ok) tőkepiaci korrekcióit sokan az erősödő kamatemelési várakozásokkal hozzák összefüggésbe. A 10 éves amerikai benchmark állampapír hozam jelenleg közel 4.4%, szeptember elején 4% közelében volt. A hozamok emelkedésével a hitelek is érezhetően drágulnak az USA-ban.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.06 00:56
DISTRIBUTED COMPANY A distributed company is an organization where most, if not all of the workforc...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm