13 °C Budapest

Gráf József: " Behoztuk a lemaradásokat"

Pénzcentrum
2005. október 3. 09:12

"Behozták a lemaradásokat a mezőgazdasági támogatások kifizetésénél, az intervenciónál" - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az Európai Uniós Kifizető Ügynökségek Szövetségének budapesti konferenciáján.

 
„Behozták a lemaradásokat a mezőgazdasági támogatások kifizetésénél, az intervenciónál” - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az Európai Uniós Kifizető Ügynökségek Szövetségének budapesti konferenciáján.
 
A miniszter elmondta: több mint 200 ezer regisztrált termelő van Magyarországon, a támogatások követelmények szerinti kifizetése számottevő intézményfejlesztési, szervezési feladatot jelentett.
Gráf József felhívta az ügynökségi szakemberek figyelmét arra, hogy Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik a mezőgazdasági termeléshez. Az ország kétharmada alkalmas a mezőgazdasági művelésre, kedvező a kontinentális éghajlat, jó a szakmai képzés, külföldön is ismert a magyar falusi lakosság földszeretete, rendkívüli szorgalma.
Amennyiben a támogatások is felzárkóznak a régi tagállamok szintjére, a magyar mezőgazdaságnak minden lehetősége megvan arra, hogy megállja helyét a versenyben - jegyezte meg.
A miniszter szerint az adottságokat, lehetőségeket kifejezik a számok is: Magyarország 3,2 milliárd eurós exportot teljesít mezőgazdasági, élelmiszeripari termékekből, a behozatal pedig 2,1 milliárd euró. Az 1 milliárd eurónál is magasabb pozitív szaldó jól jelzi a mezőgazdaság szerepét.
A magyarországi kifizetésekkel a budapesti központban és a megyei kirendeltségeken 1.406-an foglalkoznak. A létszám kétharmadát a vidéki alkalmazottak teszik ki. A kifizető ügynökség finanszírozására az állam évente mintegy 12 milliárd forintot fordít. Az ügynökséghez tavaly 208.809 gazdálkodó adott be területalapú támogatásra kérelmet, közülük 166.271 ügyfélnek járt a nemzeti kiegészítő támogatás is. A Brüsszelnek bejelentett bázisterület nagysága 4.355.000 hektár volt, támogatási kérelem 4.875.082 hektárra érkezett.
A tavalyi év után kifizetett uniós támogatás mintegy 314 millió eurót tett ki, ez hektáronként 65,5 euró területalapú támogatást jelentett. A szántóföldi növények után kapott nemzeti támogatás 122,67 millió eurót - hektáronként valamivel több mint 36 eurót - jelentett.
Tavaly 4.177 ügyfélnél végeztek helyszíni ellenőrzést. Az ellenőrzött terület nagysága 420.181 hektár volt. Az intervenciós felvásárlásra felajánlott gabona nettó mennyisége elérte a 4 millió 432 ezer tonnát.
A múlt évben közvetlen támogatásra 456,29 millió eurót fordítottak, a piaci támogatások finanszírozására 29,26 millió eurót, a vidékfejlesztési támogatások (ideértve a SAPARD és az AVOP támogatásokat is) 18,27 millió eurót jelentettek. A gabonaintervenció 2,31 millió eurót. 
(Forrás: FVM.hu)
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem