Az év végéig még elképzelhető egy minimális kamatcsökkentés

Pénzcentrum
2005. szeptember 30. 10:33

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet értékelése szerint az államháztartási célok és mutatók emelése hozzájárul a reális konvergencia-pálya kijelöléséhez, a nélkülözhetetlen reformok gyors megkezdéséhez, az elkövetkező évek szigorú - jelentős kiadáscsökkentő - fiskális politikájához és a lehető legkorábbi eurós tagsághoz. A következő két évben 1.5-1.5 százalékpont körüli hiánycsökkentés komoly költségvetési intézkedéseket valószínűsít, amihez átgondolt lépésekre van szükség.

A gazdasági növekedés üteme az Egyesült Államokban továbbra is erőteljes. A kibocsátás üteme ingadozó ugyan, de a háztartások fogyasztása és a beruházások bővülése dinamikus. A jó növekedési mutatókat egyensúlyi problémák árnyékolják. A külső passzívumban nem mutatkoznak a javulás jelei, az importtermékek iránti kereslet folyamatosan magas, az emelkedő olajárak pedig tovább növelik a külkereskedelmi hiányt. Az amerikai lakosság megtakarítási rátája történelmi mélységben van, a magas költségvetési hiány így növeli a külső finanszírozási igényt. Biztonságot a tartósan magas növekedési ütem jelent.

Az Európai Unió gazdasága a második negyedévben 1.3 százalékkal bővült. Az Európai Központi Bank az alacsony kamatszinttel igyekszik megteremteni a gazdasági növekedéshez szükséges feltételeket. A legnagyobb kihívás, amivel az Európai Uniónak (elsősorban az euró-zónának) szembe kell néznie, az az olajárak emelkedésében és a fogyasztói bizalom ingadozásában rejlik. A magyarországi külkereskedelmi kapcsolatok szempontjából kiemelten kezelendő Németország gazdasága a bruttó hazai termék alapján stagnált a második negyedévben. A bizalmi indexeket elsősorban a választások utáni bizonytalanság mozgatja.

A magyar gazdaság növekedését az első félévben a termelő ágazatok teljesítménye határozta meg, az export a közepesen élénk nemzetközi kereskedelem mellett dinamikus bővült. Az év egészében 3.7 százalékos GDP bővülésre számítanak az Ecostatban.

A gazdaság fejlődését továbbra is egyensúlyi problémák nehezítik, helyreállításuk hosszabb időt igényel. Az Eurostat által közölt államháztartási adatok és a PM módosított tervei szerint 2005-ben a deficit nőtt az előző évi értékhez képest. Nyugdíjkorrekciót figyelembe véve az ESA’95 szerinti hiány a tavalyi 5.4 százalékról a GDP 6.1 százalékára nőtt. Ebben jelentős szerepet játszik az autópálya-építés finanszírozásának év eleji módosulása, illetve az elszámolhatóság bizottsági korlátainak felismerése. Míg korábban GDP arányos 4 százalék körüli deficittel számolt az Ecostat (áfa-bevételek elmaradása, költségvetési szervek és fejezetek kiadásainak emelkedése miatt becsülték a tervezett 3.6 százaléknál magasabbra a mutatót), addig az autópályafinanszírozás elszámolásának változása mintegy 1 százalékkal emeli az éves hiányt. A PM új 2005. évi célja reálisnak tűnik.

A külkereskedelmi termékforgalmi egyenleg jelentősen javult az év első felében. Az import növekedési üteme elmaradt a korábbi évek trendjétől, míg az export dinamikusan bővült. A behozatal alacsony szintje mögött állhatnak módszertani változások (uniós csatlakozás után módosult a számbavétel), de az import-igény valódi csökkenése is. Ez utóbbira utal, hogy az elmúlt évben nőtt a külföldi tulajdonú KKV-k száma az importigényes ágazatokban, így a beszállítói kör egyre nagyobb része került belföldre. A tényadatokból kiindulva az áruforgalmi hiány idén 3 milliárd euró alá süllyedhet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A folyó fizetési mérleg egyenlegében várhatóan megjelenik az áruforgalom kedvező trendje. A jövedelmek kedvezőtlen egyenlege azonban ronthatja a teljes külső hiányt.

Az infláció üteme a magas világpiaci olajárak mellett tovább csökkent az elmúlt hónapokban. Az uniós csatlakozás után megugró import és növekvő verseny lassította az áremelkedést. Az év egészében 3.7 százalékos áremelkedésre számítanak az Ecostat szakértői.

A forint árfolyama az államháztartási adatok módosítása után kissé gyengült. A jegybanki kamatcsökkentés mozgástere ugyan egyre kisebb, az év végéig azonban még elképzelhető egy minimális kamatcsökkentés.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem