37 °C Budapest

Az év végéig még elképzelhető egy minimális kamatcsökkentés

Pénzcentrum
2005. szeptember 30. 10:33

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet értékelése szerint az államháztartási célok és mutatók emelése hozzájárul a reális konvergencia-pálya kijelöléséhez, a nélkülözhetetlen reformok gyors megkezdéséhez, az elkövetkező évek szigorú - jelentős kiadáscsökkentő - fiskális politikájához és a lehető legkorábbi eurós tagsághoz. A következő két évben 1.5-1.5 százalékpont körüli hiánycsökkentés komoly költségvetési intézkedéseket valószínűsít, amihez átgondolt lépésekre van szükség.

A gazdasági növekedés üteme az Egyesült Államokban továbbra is erőteljes. A kibocsátás üteme ingadozó ugyan, de a háztartások fogyasztása és a beruházások bővülése dinamikus. A jó növekedési mutatókat egyensúlyi problémák árnyékolják. A külső passzívumban nem mutatkoznak a javulás jelei, az importtermékek iránti kereslet folyamatosan magas, az emelkedő olajárak pedig tovább növelik a külkereskedelmi hiányt. Az amerikai lakosság megtakarítási rátája történelmi mélységben van, a magas költségvetési hiány így növeli a külső finanszírozási igényt. Biztonságot a tartósan magas növekedési ütem jelent.

Az Európai Unió gazdasága a második negyedévben 1.3 százalékkal bővült. Az Európai Központi Bank az alacsony kamatszinttel igyekszik megteremteni a gazdasági növekedéshez szükséges feltételeket. A legnagyobb kihívás, amivel az Európai Uniónak (elsősorban az euró-zónának) szembe kell néznie, az az olajárak emelkedésében és a fogyasztói bizalom ingadozásában rejlik. A magyarországi külkereskedelmi kapcsolatok szempontjából kiemelten kezelendő Németország gazdasága a bruttó hazai termék alapján stagnált a második negyedévben. A bizalmi indexeket elsősorban a választások utáni bizonytalanság mozgatja.

A magyar gazdaság növekedését az első félévben a termelő ágazatok teljesítménye határozta meg, az export a közepesen élénk nemzetközi kereskedelem mellett dinamikus bővült. Az év egészében 3.7 százalékos GDP bővülésre számítanak az Ecostatban.

A gazdaság fejlődését továbbra is egyensúlyi problémák nehezítik, helyreállításuk hosszabb időt igényel. Az Eurostat által közölt államháztartási adatok és a PM módosított tervei szerint 2005-ben a deficit nőtt az előző évi értékhez képest. Nyugdíjkorrekciót figyelembe véve az ESA’95 szerinti hiány a tavalyi 5.4 százalékról a GDP 6.1 százalékára nőtt. Ebben jelentős szerepet játszik az autópálya-építés finanszírozásának év eleji módosulása, illetve az elszámolhatóság bizottsági korlátainak felismerése. Míg korábban GDP arányos 4 százalék körüli deficittel számolt az Ecostat (áfa-bevételek elmaradása, költségvetési szervek és fejezetek kiadásainak emelkedése miatt becsülték a tervezett 3.6 százaléknál magasabbra a mutatót), addig az autópályafinanszírozás elszámolásának változása mintegy 1 százalékkal emeli az éves hiányt. A PM új 2005. évi célja reálisnak tűnik.

A külkereskedelmi termékforgalmi egyenleg jelentősen javult az év első felében. Az import növekedési üteme elmaradt a korábbi évek trendjétől, míg az export dinamikusan bővült. A behozatal alacsony szintje mögött állhatnak módszertani változások (uniós csatlakozás után módosult a számbavétel), de az import-igény valódi csökkenése is. Ez utóbbira utal, hogy az elmúlt évben nőtt a külföldi tulajdonú KKV-k száma az importigényes ágazatokban, így a beszállítói kör egyre nagyobb része került belföldre. A tényadatokból kiindulva az áruforgalmi hiány idén 3 milliárd euró alá süllyedhet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A folyó fizetési mérleg egyenlegében várhatóan megjelenik az áruforgalom kedvező trendje. A jövedelmek kedvezőtlen egyenlege azonban ronthatja a teljes külső hiányt.

Az infláció üteme a magas világpiaci olajárak mellett tovább csökkent az elmúlt hónapokban. Az uniós csatlakozás után megugró import és növekvő verseny lassította az áremelkedést. Az év egészében 3.7 százalékos áremelkedésre számítanak az Ecostat szakértői.

A forint árfolyama az államháztartási adatok módosítása után kissé gyengült. A jegybanki kamatcsökkentés mozgástere ugyan egyre kisebb, az év végéig azonban még elképzelhető egy minimális kamatcsökkentés.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?