21 °C Budapest

Az év végéig még elképzelhető egy minimális kamatcsökkentés

Pénzcentrum
2005. szeptember 30. 10:33

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet értékelése szerint az államháztartási célok és mutatók emelése hozzájárul a reális konvergencia-pálya kijelöléséhez, a nélkülözhetetlen reformok gyors megkezdéséhez, az elkövetkező évek szigorú - jelentős kiadáscsökkentő - fiskális politikájához és a lehető legkorábbi eurós tagsághoz. A következő két évben 1.5-1.5 százalékpont körüli hiánycsökkentés komoly költségvetési intézkedéseket valószínűsít, amihez átgondolt lépésekre van szükség.

A gazdasági növekedés üteme az Egyesült Államokban továbbra is erőteljes. A kibocsátás üteme ingadozó ugyan, de a háztartások fogyasztása és a beruházások bővülése dinamikus. A jó növekedési mutatókat egyensúlyi problémák árnyékolják. A külső passzívumban nem mutatkoznak a javulás jelei, az importtermékek iránti kereslet folyamatosan magas, az emelkedő olajárak pedig tovább növelik a külkereskedelmi hiányt. Az amerikai lakosság megtakarítási rátája történelmi mélységben van, a magas költségvetési hiány így növeli a külső finanszírozási igényt. Biztonságot a tartósan magas növekedési ütem jelent.

Az Európai Unió gazdasága a második negyedévben 1.3 százalékkal bővült. Az Európai Központi Bank az alacsony kamatszinttel igyekszik megteremteni a gazdasági növekedéshez szükséges feltételeket. A legnagyobb kihívás, amivel az Európai Uniónak (elsősorban az euró-zónának) szembe kell néznie, az az olajárak emelkedésében és a fogyasztói bizalom ingadozásában rejlik. A magyarországi külkereskedelmi kapcsolatok szempontjából kiemelten kezelendő Németország gazdasága a bruttó hazai termék alapján stagnált a második negyedévben. A bizalmi indexeket elsősorban a választások utáni bizonytalanság mozgatja.

A magyar gazdaság növekedését az első félévben a termelő ágazatok teljesítménye határozta meg, az export a közepesen élénk nemzetközi kereskedelem mellett dinamikus bővült. Az év egészében 3.7 százalékos GDP bővülésre számítanak az Ecostatban.

A gazdaság fejlődését továbbra is egyensúlyi problémák nehezítik, helyreállításuk hosszabb időt igényel. Az Eurostat által közölt államháztartási adatok és a PM módosított tervei szerint 2005-ben a deficit nőtt az előző évi értékhez képest. Nyugdíjkorrekciót figyelembe véve az ESA’95 szerinti hiány a tavalyi 5.4 százalékról a GDP 6.1 százalékára nőtt. Ebben jelentős szerepet játszik az autópálya-építés finanszírozásának év eleji módosulása, illetve az elszámolhatóság bizottsági korlátainak felismerése. Míg korábban GDP arányos 4 százalék körüli deficittel számolt az Ecostat (áfa-bevételek elmaradása, költségvetési szervek és fejezetek kiadásainak emelkedése miatt becsülték a tervezett 3.6 százaléknál magasabbra a mutatót), addig az autópályafinanszírozás elszámolásának változása mintegy 1 százalékkal emeli az éves hiányt. A PM új 2005. évi célja reálisnak tűnik.

A külkereskedelmi termékforgalmi egyenleg jelentősen javult az év első felében. Az import növekedési üteme elmaradt a korábbi évek trendjétől, míg az export dinamikusan bővült. A behozatal alacsony szintje mögött állhatnak módszertani változások (uniós csatlakozás után módosult a számbavétel), de az import-igény valódi csökkenése is. Ez utóbbira utal, hogy az elmúlt évben nőtt a külföldi tulajdonú KKV-k száma az importigényes ágazatokban, így a beszállítói kör egyre nagyobb része került belföldre. A tényadatokból kiindulva az áruforgalmi hiány idén 3 milliárd euró alá süllyedhet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A folyó fizetési mérleg egyenlegében várhatóan megjelenik az áruforgalom kedvező trendje. A jövedelmek kedvezőtlen egyenlege azonban ronthatja a teljes külső hiányt.

Az infláció üteme a magas világpiaci olajárak mellett tovább csökkent az elmúlt hónapokban. Az uniós csatlakozás után megugró import és növekvő verseny lassította az áremelkedést. Az év egészében 3.7 százalékos áremelkedésre számítanak az Ecostat szakértői.

A forint árfolyama az államháztartási adatok módosítása után kissé gyengült. A jegybanki kamatcsökkentés mozgástere ugyan egyre kisebb, az év végéig azonban még elképzelhető egy minimális kamatcsökkentés.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35