25 °C Budapest

PM az Eurostat közleményről: elfogadják

Pénzcentrum
2005. szeptember 26. 17:09

Az Eurostat a mai napon tette közzé az uniós országok államháztartási hiány mutatóit 2004-re és a korábbi évekre. Előzetes adatok korábban is léteztek, ugyanakkor ezekhez képest több országnál is jelnetősebb korrekciók következtek be. Hazánk esetében a 2004-es hiányszámot 0.9%ponttal módosították felfelé, így a deficit a GDP 5.4%-ra rúgott. Ezzel a relatív hiány a második legmagasabb volt az

unióban. A Pénzügyminisztérium (PM) közleményében nem igazán aggodalmaskodik, azt emelik ki, hogy 2002-höz képest a deficit csökkent. Az alábbiakban szó szerint közöljük a szétküldött PM reakciót.

"Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közzétette éves jelentését a tagállamok államháztartási hiányának és államadósságának elmúlt időszaki alakulásáról.
Magyarországra vonatkozóan az Eurostat adatai azt mutatják, hogy csökken az államháztartás hiánya. Az eredményszemléletű deficit a 2002. évi 8.5 százalékról 2004-re több mint 3 százalékponttal, 5.4 százalékra mérséklődött.

Az Eurostat a korábbi közléséhez képest így 0.9 százalékponttal magasabb hiányt mutatott ki 2004-re, ennek oka a jelentés szerint a közszféra egyhavi különjuttatásának tavalyi évre való elszámolása.

Ezt a tételt Magyarország a statisztikai elszámolásában eddig is szerepeltette, mégpedig az idei évre elkönyvelve. Most az történt, hogy a közszféra különjuttatása nem az idei évet terheli, hanem azt a tavalyi évre kell elszámolni. A könyvelést érintő Eurostat döntés megerősíti ugyanakkor azt, hogy a tavalyi évre sem maradt el a különjuttatás kifizetése.

Az Eurostat döntését a Pénzügyminisztérium elfogadja. Közleményében az Eurostat jelzi azt is, hogy mely országok adataival szemben vannak fenntartásai. Magyarország nem szerepel ezek között, vagyis az Unió Statisztikai Hivatala a magyar adatokat megbízhatónak ítéli.

Az Unió tagállamairól készült összesítés kitér arra, hogy 2004-ben tíz országban volt magasabb az államháztartás hiánya a 3 százalékos referenciaszintnél, további két tagállamban pedig elérte a 3 százalékot. Az államadósság mértékére meghatározott közösségi szabályt az unió nyolc tagállama nem tartotta be, ez a mutató Magyarország esetében azonban teljesíti a követelményeket."

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?