3 °C Budapest

PM az Eurostat közleményről: elfogadják

Pénzcentrum
2005. szeptember 26. 17:09

Az Eurostat a mai napon tette közzé az uniós országok államháztartási hiány mutatóit 2004-re és a korábbi évekre. Előzetes adatok korábban is léteztek, ugyanakkor ezekhez képest több országnál is jelnetősebb korrekciók következtek be. Hazánk esetében a 2004-es hiányszámot 0.9%ponttal módosították felfelé, így a deficit a GDP 5.4%-ra rúgott. Ezzel a relatív hiány a második legmagasabb volt az

unióban. A Pénzügyminisztérium (PM) közleményében nem igazán aggodalmaskodik, azt emelik ki, hogy 2002-höz képest a deficit csökkent. Az alábbiakban szó szerint közöljük a szétküldött PM reakciót.

"Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közzétette éves jelentését a tagállamok államháztartási hiányának és államadósságának elmúlt időszaki alakulásáról.
Magyarországra vonatkozóan az Eurostat adatai azt mutatják, hogy csökken az államháztartás hiánya. Az eredményszemléletű deficit a 2002. évi 8.5 százalékról 2004-re több mint 3 százalékponttal, 5.4 százalékra mérséklődött.

Az Eurostat a korábbi közléséhez képest így 0.9 százalékponttal magasabb hiányt mutatott ki 2004-re, ennek oka a jelentés szerint a közszféra egyhavi különjuttatásának tavalyi évre való elszámolása.

Ezt a tételt Magyarország a statisztikai elszámolásában eddig is szerepeltette, mégpedig az idei évre elkönyvelve. Most az történt, hogy a közszféra különjuttatása nem az idei évet terheli, hanem azt a tavalyi évre kell elszámolni. A könyvelést érintő Eurostat döntés megerősíti ugyanakkor azt, hogy a tavalyi évre sem maradt el a különjuttatás kifizetése.

Az Eurostat döntését a Pénzügyminisztérium elfogadja. Közleményében az Eurostat jelzi azt is, hogy mely országok adataival szemben vannak fenntartásai. Magyarország nem szerepel ezek között, vagyis az Unió Statisztikai Hivatala a magyar adatokat megbízhatónak ítéli.

Az Unió tagállamairól készült összesítés kitér arra, hogy 2004-ben tíz országban volt magasabb az államháztartás hiánya a 3 százalékos referenciaszintnél, további két tagállamban pedig elérte a 3 százalékot. Az államadósság mértékére meghatározott közösségi szabályt az unió nyolc tagállama nem tartotta be, ez a mutató Magyarország esetében azonban teljesíti a követelményeket."

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm