Érdemi forinterősödés és hozamcsökkenés a piacon - mi történhetett?

Pénzcentrum
2005. szeptember 26. 16:18

A forint kora reggeli szintjeihez képest érdemben erősödött a délutáni órákra, míg ezzel párhuzamosan az állampapírok másodpiacán érdemi (5-10 bp-os) hozamcsökkenések következtek be szintén a reggeli hozamszintekhez képest. A régióban a lengyel zloty, a cseh és a szlovák korona is erősödött, azaz régiós egyirányú mozgásról van szó, ami feltehetően a hedge fundok nagyobb aktivitásával áll összefüggésben - mondta el a portfolio.hu érdeklődésére egy elsődleges állampapír-forgalmazó. Reggel inkább eladói, míg azt követően inkább vételi hangulat uralkodott a magyar piacon, és a vevők között több londoni szereplő is megfigyelhető volt - tette hozzá a szakértő.

eurhufcomp
eurhufcomp

A forint/euró kurzus reggel 248.50 felett mozgott, majd 10 óra körültől jól látható forinterősödés indult el, a kurzus 15:40-kor 246.68-247.18-nál állt, ami azt jelenti, hogy kb. 0.7%-os forinterősödés következett be.

Délután 4 órakor jelent meg egy interjú a Reuters-en Adamecz Péterrel, a Monetáris Tanács tagjával, melynek piaci hatásai a most közölt adatokban még nincsenek benne. Adamecz jelezte, hogy van még tér további kamatcsökkentésre a magyar gazdaságban, de a kamatcsökkentési periódus előbb-utóbb véget érhet. A jegybankár szerint a következő kamatdöntésnél a piaci folyamatok előtérbe kerülnek. A nyilatkozat ezen része annyiban új információ, hogy a piacok az elmúlt napokban kezdték kiárazni egy idei további kamatcsökkentés lehetőségét (30-40 bp-os hozamemelkedések a hozamgörbe teljes szakaszán) a jelentős költségvetési bizonytalanságokkal összefüggésben.

Adamecz szerint nagy esély mutatkozik arra, hogy a kamatcsökkentési periódus befejeződésével a kamatszint tartósan megmaradhat, és nem lesz szükség kamatemelésre, megállítandó a gyenge magyar makrofundamentumok miatti esetleges tőkemenekülést (ami a globális tőkeáramlási irányok megváltozásához lenne köthető). A Monetáris Tanács tagja szerint jelenleg csupán az inflációt tekintve nem lenne szükség további kamatcsökkentésre, a fontosabb faktor jelenleg a kockázatvállalási hajlandóság alakulása.

Adamecz a 2010-es euró magyar bevezetésének esélyét zéró-nak nevezte a költségvetési folyamatok miatt, és jelezte, hogy az idei államháztartási hiány a GDP arányában jóval 7% felett lesz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Múlt hét hétfőn Járai Zsigmond, MNB-enök is hasonló nyilatkozatot tett, amikor a 2010-es eurót "teljesen reménytelennek" nevezte.

2005.09.19 15:56
Járai: "teljesen reménytelennek látszik az euró 2010-es bevezetése" - dátumhalasztás csak a választások után

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?