31 °C Budapest

Érdemi forinterősödés és hozamcsökkenés a piacon - mi történhetett?

Pénzcentrum
2005. szeptember 26. 16:18

A forint kora reggeli szintjeihez képest érdemben erősödött a délutáni órákra, míg ezzel párhuzamosan az állampapírok másodpiacán érdemi (5-10 bp-os) hozamcsökkenések következtek be szintén a reggeli hozamszintekhez képest. A régióban a lengyel zloty, a cseh és a szlovák korona is erősödött, azaz régiós egyirányú mozgásról van szó, ami feltehetően a hedge fundok nagyobb aktivitásával áll összefüggésben - mondta el a portfolio.hu érdeklődésére egy elsődleges állampapír-forgalmazó. Reggel inkább eladói, míg azt követően inkább vételi hangulat uralkodott a magyar piacon, és a vevők között több londoni szereplő is megfigyelhető volt - tette hozzá a szakértő.

eurhufcomp
eurhufcomp

A forint/euró kurzus reggel 248.50 felett mozgott, majd 10 óra körültől jól látható forinterősödés indult el, a kurzus 15:40-kor 246.68-247.18-nál állt, ami azt jelenti, hogy kb. 0.7%-os forinterősödés következett be.

Délután 4 órakor jelent meg egy interjú a Reuters-en Adamecz Péterrel, a Monetáris Tanács tagjával, melynek piaci hatásai a most közölt adatokban még nincsenek benne. Adamecz jelezte, hogy van még tér további kamatcsökkentésre a magyar gazdaságban, de a kamatcsökkentési periódus előbb-utóbb véget érhet. A jegybankár szerint a következő kamatdöntésnél a piaci folyamatok előtérbe kerülnek. A nyilatkozat ezen része annyiban új információ, hogy a piacok az elmúlt napokban kezdték kiárazni egy idei további kamatcsökkentés lehetőségét (30-40 bp-os hozamemelkedések a hozamgörbe teljes szakaszán) a jelentős költségvetési bizonytalanságokkal összefüggésben.

Adamecz szerint nagy esély mutatkozik arra, hogy a kamatcsökkentési periódus befejeződésével a kamatszint tartósan megmaradhat, és nem lesz szükség kamatemelésre, megállítandó a gyenge magyar makrofundamentumok miatti esetleges tőkemenekülést (ami a globális tőkeáramlási irányok megváltozásához lenne köthető). A Monetáris Tanács tagja szerint jelenleg csupán az inflációt tekintve nem lenne szükség további kamatcsökkentésre, a fontosabb faktor jelenleg a kockázatvállalási hajlandóság alakulása.

Adamecz a 2010-es euró magyar bevezetésének esélyét zéró-nak nevezte a költségvetési folyamatok miatt, és jelezte, hogy az idei államháztartási hiány a GDP arányában jóval 7% felett lesz.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Múlt hét hétfőn Járai Zsigmond, MNB-enök is hasonló nyilatkozatot tett, amikor a 2010-es eurót "teljesen reménytelennek" nevezte.

2005.09.19 15:56
Járai: "teljesen reménytelennek látszik az euró 2010-es bevezetése" - dátumhalasztás csak a választások után

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?