Érdemi forinterősödés és hozamcsökkenés a piacon - mi történhetett?

Pénzcentrum
2005. szeptember 26. 16:18

A forint kora reggeli szintjeihez képest érdemben erősödött a délutáni órákra, míg ezzel párhuzamosan az állampapírok másodpiacán érdemi (5-10 bp-os) hozamcsökkenések következtek be szintén a reggeli hozamszintekhez képest. A régióban a lengyel zloty, a cseh és a szlovák korona is erősödött, azaz régiós egyirányú mozgásról van szó, ami feltehetően a hedge fundok nagyobb aktivitásával áll összefüggésben - mondta el a portfolio.hu érdeklődésére egy elsődleges állampapír-forgalmazó. Reggel inkább eladói, míg azt követően inkább vételi hangulat uralkodott a magyar piacon, és a vevők között több londoni szereplő is megfigyelhető volt - tette hozzá a szakértő.

eurhufcomp
eurhufcomp

A forint/euró kurzus reggel 248.50 felett mozgott, majd 10 óra körültől jól látható forinterősödés indult el, a kurzus 15:40-kor 246.68-247.18-nál állt, ami azt jelenti, hogy kb. 0.7%-os forinterősödés következett be.

Délután 4 órakor jelent meg egy interjú a Reuters-en Adamecz Péterrel, a Monetáris Tanács tagjával, melynek piaci hatásai a most közölt adatokban még nincsenek benne. Adamecz jelezte, hogy van még tér további kamatcsökkentésre a magyar gazdaságban, de a kamatcsökkentési periódus előbb-utóbb véget érhet. A jegybankár szerint a következő kamatdöntésnél a piaci folyamatok előtérbe kerülnek. A nyilatkozat ezen része annyiban új információ, hogy a piacok az elmúlt napokban kezdték kiárazni egy idei további kamatcsökkentés lehetőségét (30-40 bp-os hozamemelkedések a hozamgörbe teljes szakaszán) a jelentős költségvetési bizonytalanságokkal összefüggésben.

Adamecz szerint nagy esély mutatkozik arra, hogy a kamatcsökkentési periódus befejeződésével a kamatszint tartósan megmaradhat, és nem lesz szükség kamatemelésre, megállítandó a gyenge magyar makrofundamentumok miatti esetleges tőkemenekülést (ami a globális tőkeáramlási irányok megváltozásához lenne köthető). A Monetáris Tanács tagja szerint jelenleg csupán az inflációt tekintve nem lenne szükség további kamatcsökkentésre, a fontosabb faktor jelenleg a kockázatvállalási hajlandóság alakulása.

Adamecz a 2010-es euró magyar bevezetésének esélyét zéró-nak nevezte a költségvetési folyamatok miatt, és jelezte, hogy az idei államháztartási hiány a GDP arányában jóval 7% felett lesz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Múlt hét hétfőn Járai Zsigmond, MNB-enök is hasonló nyilatkozatot tett, amikor a 2010-es eurót "teljesen reménytelennek" nevezte.

2005.09.19 15:56
Járai: "teljesen reménytelennek látszik az euró 2010-es bevezetése" - dátumhalasztás csak a választások után

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
“Másodhegedűs az, aki a "főszereplő" mögött áll a rangsorban.” Akart-e valaha is valaki “másodheged...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem