A magas benzinárak visszafogják az üzemanyag fogyasztást is

Pénzcentrum
2005. szeptember 22. 09:00

A kiskereskedelmi forgalom 2005 első hét hónapjában 4.9%-kal, ezen belül júliusban 5.7%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján számítva - közölte a KSH. A gépjárműüzemanyag-eladásokat a növekvő olajárak hátrányosan érintették. A gépjármű- és járműalkatrész értékesítés magyarországi megtorpanása év eleje óta tart. Az eladások volumene az első hét hónapban 2.3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásainak volumene az első hét hónapban 3.1%-kal, júliusban 4.7%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Utóbbin belül gyorsabban (4.9%-kal) nőtt a vegyes termékkört forgalmazó (hipermarketeket és szupermarketek is tartalmazó) üzletek értékesítési volumene, mint az élelmiszer-szaküzleteké (2.3%-kal).

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmi volumenének bővülési üteme folyamatosan az átlagost meghaladó volt 2005-ben: az első hét hónapban 6.4%-kal, júliusban 6.5%-kal nőttek az eladások az előző év azonos időszakához képest.
Júliusban a legdinamikusabban az illatszer-, a könyv-, újság-, papíráru-, valamint a kisebb súlyú csomagküldő kiskereskedelem forgalma bővült az előző év azonos hónapjához képest. Dinamikusan emelkedett a textil-, ruházati és lábbeli-, valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelem változatlan áras forgalma is. Az átlagostól elmaradóan növekedett az iparcikk jellegű vegyes, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, valamint az egyébiparcikk-kiskereskedelem értékesítési volumene.

Az Eurostat előzetes becslése szerint az Európai Unióban júliusban 0.9%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos hónapjához képest, míg az eurózóna országaiban az előző évi szinten maradt. A még nem minden országra publikált adatok szerint a legmagasabb növekedést a lett (21.1%), a dán (9.5%), a svéd (8.5%) és a szlovák (8.0%) kiskereskedelem érte el. Németországban 0.3%-os, az Egyesült Királyságban 1.4%-os növekedést regisztráltak. Visszaesés Franciaországban, Portugáliában (1.2-1.2%), valamint Luxemburgban (1.4%) következett be.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész értékesítés magyarországi megtorpanása év eleje óta tart. Az eladások volumene az első hét hónapban 2.3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, júliusban pedig az előző évi szintet érte el. A gépjárműüzemanyag-eladásokat a növekvő olajárak érintették hátrányosan. Az első hét hónapban csak 1.6%-os, júliusban ennél is alacsonyabb (1.2%-os) volumenemelkedést regisztráltak a forgalmazók az egy évvel korábbihoz képest.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hazai kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított (kiigazítás nélküli) volumene az első hét hónapban 3.2%-kal, júliusban 3.8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?