33 °C Budapest

A magas benzinárak visszafogják az üzemanyag fogyasztást is

Pénzcentrum
2005. szeptember 22. 09:00

A kiskereskedelmi forgalom 2005 első hét hónapjában 4.9%-kal, ezen belül júliusban 5.7%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján számítva - közölte a KSH. A gépjárműüzemanyag-eladásokat a növekvő olajárak hátrányosan érintették. A gépjármű- és járműalkatrész értékesítés magyarországi megtorpanása év eleje óta tart. Az eladások volumene az első hét hónapban 2.3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásainak volumene az első hét hónapban 3.1%-kal, júliusban 4.7%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Utóbbin belül gyorsabban (4.9%-kal) nőtt a vegyes termékkört forgalmazó (hipermarketeket és szupermarketek is tartalmazó) üzletek értékesítési volumene, mint az élelmiszer-szaküzleteké (2.3%-kal).

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmi volumenének bővülési üteme folyamatosan az átlagost meghaladó volt 2005-ben: az első hét hónapban 6.4%-kal, júliusban 6.5%-kal nőttek az eladások az előző év azonos időszakához képest.
Júliusban a legdinamikusabban az illatszer-, a könyv-, újság-, papíráru-, valamint a kisebb súlyú csomagküldő kiskereskedelem forgalma bővült az előző év azonos hónapjához képest. Dinamikusan emelkedett a textil-, ruházati és lábbeli-, valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelem változatlan áras forgalma is. Az átlagostól elmaradóan növekedett az iparcikk jellegű vegyes, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, valamint az egyébiparcikk-kiskereskedelem értékesítési volumene.

Az Eurostat előzetes becslése szerint az Európai Unióban júliusban 0.9%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos hónapjához képest, míg az eurózóna országaiban az előző évi szinten maradt. A még nem minden országra publikált adatok szerint a legmagasabb növekedést a lett (21.1%), a dán (9.5%), a svéd (8.5%) és a szlovák (8.0%) kiskereskedelem érte el. Németországban 0.3%-os, az Egyesült Királyságban 1.4%-os növekedést regisztráltak. Visszaesés Franciaországban, Portugáliában (1.2-1.2%), valamint Luxemburgban (1.4%) következett be.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész értékesítés magyarországi megtorpanása év eleje óta tart. Az eladások volumene az első hét hónapban 2.3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, júliusban pedig az előző évi szintet érte el. A gépjárműüzemanyag-eladásokat a növekvő olajárak érintették hátrányosan. Az első hét hónapban csak 1.6%-os, júliusban ennél is alacsonyabb (1.2%-os) volumenemelkedést regisztráltak a forgalmazók az egy évvel korábbihoz képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hazai kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított (kiigazítás nélküli) volumene az első hét hónapban 3.2%-kal, júliusban 3.8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?