11 °C Budapest

A magas benzinárak visszafogják az üzemanyag fogyasztást is

Pénzcentrum
2005. szeptember 22. 09:00

A kiskereskedelmi forgalom 2005 első hét hónapjában 4.9%-kal, ezen belül júliusban 5.7%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján számítva - közölte a KSH. A gépjárműüzemanyag-eladásokat a növekvő olajárak hátrányosan érintették. A gépjármű- és járműalkatrész értékesítés magyarországi megtorpanása év eleje óta tart. Az eladások volumene az első hét hónapban 2.3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásainak volumene az első hét hónapban 3.1%-kal, júliusban 4.7%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Utóbbin belül gyorsabban (4.9%-kal) nőtt a vegyes termékkört forgalmazó (hipermarketeket és szupermarketek is tartalmazó) üzletek értékesítési volumene, mint az élelmiszer-szaküzleteké (2.3%-kal).

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmi volumenének bővülési üteme folyamatosan az átlagost meghaladó volt 2005-ben: az első hét hónapban 6.4%-kal, júliusban 6.5%-kal nőttek az eladások az előző év azonos időszakához képest.
Júliusban a legdinamikusabban az illatszer-, a könyv-, újság-, papíráru-, valamint a kisebb súlyú csomagküldő kiskereskedelem forgalma bővült az előző év azonos hónapjához képest. Dinamikusan emelkedett a textil-, ruházati és lábbeli-, valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelem változatlan áras forgalma is. Az átlagostól elmaradóan növekedett az iparcikk jellegű vegyes, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, valamint az egyébiparcikk-kiskereskedelem értékesítési volumene.

Az Eurostat előzetes becslése szerint az Európai Unióban júliusban 0.9%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos hónapjához képest, míg az eurózóna országaiban az előző évi szinten maradt. A még nem minden országra publikált adatok szerint a legmagasabb növekedést a lett (21.1%), a dán (9.5%), a svéd (8.5%) és a szlovák (8.0%) kiskereskedelem érte el. Németországban 0.3%-os, az Egyesült Királyságban 1.4%-os növekedést regisztráltak. Visszaesés Franciaországban, Portugáliában (1.2-1.2%), valamint Luxemburgban (1.4%) következett be.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész értékesítés magyarországi megtorpanása év eleje óta tart. Az eladások volumene az első hét hónapban 2.3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, júliusban pedig az előző évi szintet érte el. A gépjárműüzemanyag-eladásokat a növekvő olajárak érintették hátrányosan. Az első hét hónapban csak 1.6%-os, júliusban ennél is alacsonyabb (1.2%-os) volumenemelkedést regisztráltak a forgalmazók az egy évvel korábbihoz képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hazai kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított (kiigazítás nélküli) volumene az első hét hónapban 3.2%-kal, júliusban 3.8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm