34 °C Budapest

Tizenegyedszer is emelt a FED - egy tag a többi ellen

Pénzcentrum
2005. szeptember 21. 08:43

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedaral Reserve tegnap este sorrendben a tizenegyedik egymást követő ülésén is 25 bp-tal, azaz 3.75%-ra emelte irányadó kamatszintjét. Az intézmény jelezte, hogy a Katrina hurrikán hatása a gazdasági növekedésre csak átmeneti lehet, és további kamatemelések is várhatók. Egy kormányzó a szavazáson résztvevő tízből a kamatszint tartására voksolt, ilyen tartalmú szavazásra utoljára 2003. júniusában került sor. A döntést követő rövid szöveges közlemény hangvétele arra utal, hogy a FED leginkább a Katrina hurrikán által csak fokozódó inflációs nyomástól tart. Ennek nyomán megerősödtek azon várakozások, hogy az év végégig még soron következő két kamatmeghatározó ülésen egyaránt 25-25 bp-os emelések következhetnek.

A közlemény szerint a kamat jelenlegi szintje alkalmazkodik a gazdasági folyamatok által indokolthoz, és a kamatemelések továbbra is mérsékelt ütemben folytatódhatnak. A FED szerint a Katrina által okozott hatalmas pusztítás a Mexikói-öböl térségében (a gazdasági aktivitás helyszínváltozása, illetve az energiaárak emelkedésén keresztül) a lakossági költekezési, az ipari termelési és a foglalkoztatottsági adatokban rövid távon jelentkezhet. Hosszabb távon azonban várhatóan nem lesznek hatásai a természeti katasztrófának. A magasabb energiaárak és egyéb költségek ugyanakkor a FED szerint potenciálisan emelhetik az inflációs nyomást. A maginfláció azonban alacsony, és a hosszabb távú inflációs nyomás is kezelhető mértékű maradt - vélik a FED szakértői.

2005.09.20 14:17
FED: kamatemelés, de meddig még? (korr.)

Mark Olson FED-kormányzó a kamatszint változatlanul hagyására szavazott. Különös lenne ugyanakkor, ha csak egy tag lett volna teljesen ezen a véleményen: megfigyelők szerint más is részben oszthatta a véleményét Olson-nak. A belső vitákról részleteket ugyanakkor csak október 11-én kaphatunk, akkor jelenik meg az ülés rövidített jegyzőkönyve. Idén még novemberben elsején és december 13-án lesznak kamatmeghatározó FED-ülések.

Piaci fogadtatás

A részvénypiac nem fogadta kedvezően (árcsökkenés) az arra való utalást, hogy a FED várhatóan nem áll meg a kamatemelési sorozatával, hanem mérsékelt ütemben szigorodó monetáris kondíciók várhatók. A kötvénypiacon azonnali reakcióként a diszkont-kincstárjegyek hozama emelkedett, majd csökkent. A 2 éves kötvény hozama a hétfői 3.93%-os záráshoz képest érdemben: 4.01%-ra emelkedett, míg a kiemelten figyelt 10-éves benchmark-kötvény változatlan hozamszint (4.25%) mellett fejezte be a kereskedést.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

eurusdcomp
eurusdcomp

A dollár az euróval szemben azonnali reakcióként érdemben erősödött (1.2165 körülről 1.2115-ig), majd az éjszakai óráktól kezdve folyamatos zöldhasú-gyengülésnek lehetünk tanúi, jelenleg már 1.22 felett jár a kurzus.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm