Tizenegyedszer is emelt a FED - egy tag a többi ellen

Pénzcentrum
2005. szeptember 21. 08:43

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedaral Reserve tegnap este sorrendben a tizenegyedik egymást követő ülésén is 25 bp-tal, azaz 3.75%-ra emelte irányadó kamatszintjét. Az intézmény jelezte, hogy a Katrina hurrikán hatása a gazdasági növekedésre csak átmeneti lehet, és további kamatemelések is várhatók. Egy kormányzó a szavazáson résztvevő tízből a kamatszint tartására voksolt, ilyen tartalmú szavazásra utoljára 2003. júniusában került sor. A döntést követő rövid szöveges közlemény hangvétele arra utal, hogy a FED leginkább a Katrina hurrikán által csak fokozódó inflációs nyomástól tart. Ennek nyomán megerősödtek azon várakozások, hogy az év végégig még soron következő két kamatmeghatározó ülésen egyaránt 25-25 bp-os emelések következhetnek.

A közlemény szerint a kamat jelenlegi szintje alkalmazkodik a gazdasági folyamatok által indokolthoz, és a kamatemelések továbbra is mérsékelt ütemben folytatódhatnak. A FED szerint a Katrina által okozott hatalmas pusztítás a Mexikói-öböl térségében (a gazdasági aktivitás helyszínváltozása, illetve az energiaárak emelkedésén keresztül) a lakossági költekezési, az ipari termelési és a foglalkoztatottsági adatokban rövid távon jelentkezhet. Hosszabb távon azonban várhatóan nem lesznek hatásai a természeti katasztrófának. A magasabb energiaárak és egyéb költségek ugyanakkor a FED szerint potenciálisan emelhetik az inflációs nyomást. A maginfláció azonban alacsony, és a hosszabb távú inflációs nyomás is kezelhető mértékű maradt - vélik a FED szakértői.

2005.09.20 14:17
FED: kamatemelés, de meddig még? (korr.)

Mark Olson FED-kormányzó a kamatszint változatlanul hagyására szavazott. Különös lenne ugyanakkor, ha csak egy tag lett volna teljesen ezen a véleményen: megfigyelők szerint más is részben oszthatta a véleményét Olson-nak. A belső vitákról részleteket ugyanakkor csak október 11-én kaphatunk, akkor jelenik meg az ülés rövidített jegyzőkönyve. Idén még novemberben elsején és december 13-án lesznak kamatmeghatározó FED-ülések.

Piaci fogadtatás

A részvénypiac nem fogadta kedvezően (árcsökkenés) az arra való utalást, hogy a FED várhatóan nem áll meg a kamatemelési sorozatával, hanem mérsékelt ütemben szigorodó monetáris kondíciók várhatók. A kötvénypiacon azonnali reakcióként a diszkont-kincstárjegyek hozama emelkedett, majd csökkent. A 2 éves kötvény hozama a hétfői 3.93%-os záráshoz képest érdemben: 4.01%-ra emelkedett, míg a kiemelten figyelt 10-éves benchmark-kötvény változatlan hozamszint (4.25%) mellett fejezte be a kereskedést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

eurusdcomp
eurusdcomp

A dollár az euróval szemben azonnali reakcióként érdemben erősödött (1.2165 körülről 1.2115-ig), majd az éjszakai óráktól kezdve folyamatos zöldhasú-gyengülésnek lehetünk tanúi, jelenleg már 1.22 felett jár a kurzus.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem