Tizenegyedszer is emelt a FED - egy tag a többi ellen

Pénzcentrum
2005. szeptember 21. 08:43

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedaral Reserve tegnap este sorrendben a tizenegyedik egymást követő ülésén is 25 bp-tal, azaz 3.75%-ra emelte irányadó kamatszintjét. Az intézmény jelezte, hogy a Katrina hurrikán hatása a gazdasági növekedésre csak átmeneti lehet, és további kamatemelések is várhatók. Egy kormányzó a szavazáson résztvevő tízből a kamatszint tartására voksolt, ilyen tartalmú szavazásra utoljára 2003. júniusában került sor. A döntést követő rövid szöveges közlemény hangvétele arra utal, hogy a FED leginkább a Katrina hurrikán által csak fokozódó inflációs nyomástól tart. Ennek nyomán megerősödtek azon várakozások, hogy az év végégig még soron következő két kamatmeghatározó ülésen egyaránt 25-25 bp-os emelések következhetnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A közlemény szerint a kamat jelenlegi szintje alkalmazkodik a gazdasági folyamatok által indokolthoz, és a kamatemelések továbbra is mérsékelt ütemben folytatódhatnak. A FED szerint a Katrina által okozott hatalmas pusztítás a Mexikói-öböl térségében (a gazdasági aktivitás helyszínváltozása, illetve az energiaárak emelkedésén keresztül) a lakossági költekezési, az ipari termelési és a foglalkoztatottsági adatokban rövid távon jelentkezhet. Hosszabb távon azonban várhatóan nem lesznek hatásai a természeti katasztrófának. A magasabb energiaárak és egyéb költségek ugyanakkor a FED szerint potenciálisan emelhetik az inflációs nyomást. A maginfláció azonban alacsony, és a hosszabb távú inflációs nyomás is kezelhető mértékű maradt - vélik a FED szakértői.

2005.09.20 14:17
FED: kamatemelés, de meddig még? (korr.)

Mark Olson FED-kormányzó a kamatszint változatlanul hagyására szavazott. Különös lenne ugyanakkor, ha csak egy tag lett volna teljesen ezen a véleményen: megfigyelők szerint más is részben oszthatta a véleményét Olson-nak. A belső vitákról részleteket ugyanakkor csak október 11-én kaphatunk, akkor jelenik meg az ülés rövidített jegyzőkönyve. Idén még novemberben elsején és december 13-án lesznak kamatmeghatározó FED-ülések.

Piaci fogadtatás

A részvénypiac nem fogadta kedvezően (árcsökkenés) az arra való utalást, hogy a FED várhatóan nem áll meg a kamatemelési sorozatával, hanem mérsékelt ütemben szigorodó monetáris kondíciók várhatók. A kötvénypiacon azonnali reakcióként a diszkont-kincstárjegyek hozama emelkedett, majd csökkent. A 2 éves kötvény hozama a hétfői 3.93%-os záráshoz képest érdemben: 4.01%-ra emelkedett, míg a kiemelten figyelt 10-éves benchmark-kötvény változatlan hozamszint (4.25%) mellett fejezte be a kereskedést.

eurusdcomp
eurusdcomp

A dollár az euróval szemben azonnali reakcióként érdemben erősödött (1.2165 körülről 1.2115-ig), majd az éjszakai óráktól kezdve folyamatos zöldhasú-gyengülésnek lehetünk tanúi, jelenleg már 1.22 felett jár a kurzus.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 16:07