Tizenegyedszer is emelt a FED - egy tag a többi ellen

Pénzcentrum
2005. szeptember 21. 08:43

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedaral Reserve tegnap este sorrendben a tizenegyedik egymást követő ülésén is 25 bp-tal, azaz 3.75%-ra emelte irányadó kamatszintjét. Az intézmény jelezte, hogy a Katrina hurrikán hatása a gazdasági növekedésre csak átmeneti lehet, és további kamatemelések is várhatók. Egy kormányzó a szavazáson résztvevő tízből a kamatszint tartására voksolt, ilyen tartalmú szavazásra utoljára 2003. júniusában került sor. A döntést követő rövid szöveges közlemény hangvétele arra utal, hogy a FED leginkább a Katrina hurrikán által csak fokozódó inflációs nyomástól tart. Ennek nyomán megerősödtek azon várakozások, hogy az év végégig még soron következő két kamatmeghatározó ülésen egyaránt 25-25 bp-os emelések következhetnek.

A közlemény szerint a kamat jelenlegi szintje alkalmazkodik a gazdasági folyamatok által indokolthoz, és a kamatemelések továbbra is mérsékelt ütemben folytatódhatnak. A FED szerint a Katrina által okozott hatalmas pusztítás a Mexikói-öböl térségében (a gazdasági aktivitás helyszínváltozása, illetve az energiaárak emelkedésén keresztül) a lakossági költekezési, az ipari termelési és a foglalkoztatottsági adatokban rövid távon jelentkezhet. Hosszabb távon azonban várhatóan nem lesznek hatásai a természeti katasztrófának. A magasabb energiaárak és egyéb költségek ugyanakkor a FED szerint potenciálisan emelhetik az inflációs nyomást. A maginfláció azonban alacsony, és a hosszabb távú inflációs nyomás is kezelhető mértékű maradt - vélik a FED szakértői.

2005.09.20 14:17
FED: kamatemelés, de meddig még? (korr.)

Mark Olson FED-kormányzó a kamatszint változatlanul hagyására szavazott. Különös lenne ugyanakkor, ha csak egy tag lett volna teljesen ezen a véleményen: megfigyelők szerint más is részben oszthatta a véleményét Olson-nak. A belső vitákról részleteket ugyanakkor csak október 11-én kaphatunk, akkor jelenik meg az ülés rövidített jegyzőkönyve. Idén még novemberben elsején és december 13-án lesznak kamatmeghatározó FED-ülések.

Piaci fogadtatás

A részvénypiac nem fogadta kedvezően (árcsökkenés) az arra való utalást, hogy a FED várhatóan nem áll meg a kamatemelési sorozatával, hanem mérsékelt ütemben szigorodó monetáris kondíciók várhatók. A kötvénypiacon azonnali reakcióként a diszkont-kincstárjegyek hozama emelkedett, majd csökkent. A 2 éves kötvény hozama a hétfői 3.93%-os záráshoz képest érdemben: 4.01%-ra emelkedett, míg a kiemelten figyelt 10-éves benchmark-kötvény változatlan hozamszint (4.25%) mellett fejezte be a kereskedést.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

eurusdcomp
eurusdcomp

A dollár az euróval szemben azonnali reakcióként érdemben erősödött (1.2165 körülről 1.2115-ig), majd az éjszakai óráktól kezdve folyamatos zöldhasú-gyengülésnek lehetünk tanúi, jelenleg már 1.22 felett jár a kurzus.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?