18 °C Budapest

Tizenegyedszer is emelt a FED - egy tag a többi ellen

Pénzcentrum
2005. szeptember 21. 08:43

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedaral Reserve tegnap este sorrendben a tizenegyedik egymást követő ülésén is 25 bp-tal, azaz 3.75%-ra emelte irányadó kamatszintjét. Az intézmény jelezte, hogy a Katrina hurrikán hatása a gazdasági növekedésre csak átmeneti lehet, és további kamatemelések is várhatók. Egy kormányzó a szavazáson résztvevő tízből a kamatszint tartására voksolt, ilyen tartalmú szavazásra utoljára 2003. júniusában került sor. A döntést követő rövid szöveges közlemény hangvétele arra utal, hogy a FED leginkább a Katrina hurrikán által csak fokozódó inflációs nyomástól tart. Ennek nyomán megerősödtek azon várakozások, hogy az év végégig még soron következő két kamatmeghatározó ülésen egyaránt 25-25 bp-os emelések következhetnek.

A közlemény szerint a kamat jelenlegi szintje alkalmazkodik a gazdasági folyamatok által indokolthoz, és a kamatemelések továbbra is mérsékelt ütemben folytatódhatnak. A FED szerint a Katrina által okozott hatalmas pusztítás a Mexikói-öböl térségében (a gazdasági aktivitás helyszínváltozása, illetve az energiaárak emelkedésén keresztül) a lakossági költekezési, az ipari termelési és a foglalkoztatottsági adatokban rövid távon jelentkezhet. Hosszabb távon azonban várhatóan nem lesznek hatásai a természeti katasztrófának. A magasabb energiaárak és egyéb költségek ugyanakkor a FED szerint potenciálisan emelhetik az inflációs nyomást. A maginfláció azonban alacsony, és a hosszabb távú inflációs nyomás is kezelhető mértékű maradt - vélik a FED szakértői.

2005.09.20 14:17
FED: kamatemelés, de meddig még? (korr.)

Mark Olson FED-kormányzó a kamatszint változatlanul hagyására szavazott. Különös lenne ugyanakkor, ha csak egy tag lett volna teljesen ezen a véleményen: megfigyelők szerint más is részben oszthatta a véleményét Olson-nak. A belső vitákról részleteket ugyanakkor csak október 11-én kaphatunk, akkor jelenik meg az ülés rövidített jegyzőkönyve. Idén még novemberben elsején és december 13-án lesznak kamatmeghatározó FED-ülések.

Piaci fogadtatás

A részvénypiac nem fogadta kedvezően (árcsökkenés) az arra való utalást, hogy a FED várhatóan nem áll meg a kamatemelési sorozatával, hanem mérsékelt ütemben szigorodó monetáris kondíciók várhatók. A kötvénypiacon azonnali reakcióként a diszkont-kincstárjegyek hozama emelkedett, majd csökkent. A 2 éves kötvény hozama a hétfői 3.93%-os záráshoz képest érdemben: 4.01%-ra emelkedett, míg a kiemelten figyelt 10-éves benchmark-kötvény változatlan hozamszint (4.25%) mellett fejezte be a kereskedést.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

eurusdcomp
eurusdcomp

A dollár az euróval szemben azonnali reakcióként érdemben erősödött (1.2165 körülről 1.2115-ig), majd az éjszakai óráktól kezdve folyamatos zöldhasú-gyengülésnek lehetünk tanúi, jelenleg már 1.22 felett jár a kurzus.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?