4 °C Budapest

Gyurcsány: kitérő válasz a 2010-es euróra, le az előjogokkal a nyugdíjbiztosítási piacon!

Pénzcentrum
2005. szeptember 20. 10:55

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedd reggeli szokásos rádiós interjújában kissé kitérő választ adott arra az interjúkészítő által idézett, a Baloldali Értelmiségi Társaság általi felszólításra, miszerint a 2010-es euró-bevezetéshez való ragaszkodás helyett inkább az emberek életszínvonalát javítsák jóléti intézkedésekkel, és hagyjanak fel a költségvetési hiány mindenáron való lefaragásával. Gyurcsány a 2010-es dátumot nem említette meg válaszában. Tegnap Járai Zsigmond MNB-elnök teljesen valószínűtlennek nevezte az euró 2010-es magyarországi bevezetését. A negyedik nyugdíjpillér bevezetésével a kormány nem tönkretenni akarja az önkéntes magánnyugdíjpénztárakat, hanem az a szándéka, hogy a hosszú távú megtakarítások piacán is legyen verseny - szögezte le a kormányfő.


Az interjúkészítő a következő kérdést tette fel Gyurcsánynak: "Ön járható útnak tartja az ő (Baloldali Értelmiségi Társaság) felvetésüket, hogy nem kellene mindenáron a 2010-es euró bevezetése miatt ennyire szigorú költségvetési politikát folytatni, hanem inkább az embereknél több pénzt hagyni? Konkrétumokat is mondtak: gyógyszer áfáját eltörölni, felszabadítani a közpénzeket a közszférában."

A kormányfő úgy válaszolt, hogy "ha a költségvetésnek nincsen pénze arra, amilyen programokat elvállal, ami a javaslatban volt, akkor azt miből finanszírozná? Miből finanszírozza a hiányt a költségvetés? Hát nem államadósságból? Ki fogja visszafizetni az államadósságot? A gyerekeink. Azaz, ha sokkal többet kívánunk költeni most, mint amennyi közös forrásunk van, annak mi lesz a vége?"

2005.09.19 15:56
Járai: "teljesen reménytelennek látszik az euró 2010-es bevezetése" - dátumhalasztás csak a választások után

Gyurcsány ezt követően utalt egy a múlt héten nyilvánosságra hozott kutatásra, miszerint "az emberek érzik, hogy növekednek a jövedelmeik, hogy a gazdaság jó irányba halad." Az életszínvonal-javítással kapcsolatos követelésre reagálva a miniszterelnök megjegyezte: "Magyarország egyébként nem arról híres az elmúlt 3-4 évben, hogy a költségvetést képes volt többlettel, vagy nulla körüli hiánnyal zárni, ... nem a túlzott nagy szigorúság jellemző 2001 óta a magyar költségvetésre, hanem sokkal inkább egy ambiciózus társadalompolitikai, politikai program megvalósítása. Úgyhogy szerintem, nem kell, hogy az országnak e tekintetben (lassú életszínvonal-emelkedés) rossz érzése, vagy lelkiismeret-furdalása legyen."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az interjúkészítő azon felvetésére, miszerint a bevezetendő negyedik nyugdíjpillérrel az volt a kormány célja, hogy tönkretegye az önkéntes nyugdíjpénztárakat (mivel ez utóbbiak nagyobb költséggel működnek hasonló hozamkínálat mellett, ezért mindenki inkább nyit magának egy nyugdíj-előtakarékossági számlát)?

Gyurcsány úgy reagált, hogy valóban az a cél, hogy az új megtakarítási forma kevesebb költségre ugyanazt a hasznot hozza, azaz a kormánynak az a szándéka, hogy a hosszú távú megtakarítások piacán is legyen verseny. A kormányfő hozzátette: a nyugdíjpénztáraknak a kezelése valóban időnként nem olcsó mulatság. A befektetőnek, a magánszemélynek magának kell kezelnie a befektetését, döntéseket kell hozni, az is igaz, hogy nem kerül ez neki semmilyenfajta költségbe. Ez egy versenyhelyzet. Mi nem akarunk tönkretenni senkit sem, de azt igenis szeretnénk, hogy ezen a területen is verseny legyen, ne lehessen elkényelmesedni, ne legyenek bebetonozott pozíciók, ne legyenek előjogok. Volt bátorságunk megállapodni a tőzsdével, az első kormány, aki megállapodott a tőzsdével."

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem