6 °C Budapest

Gyurcsány: kitérő válasz a 2010-es euróra, le az előjogokkal a nyugdíjbiztosítási piacon!

Pénzcentrum
2005. szeptember 20. 10:55

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedd reggeli szokásos rádiós interjújában kissé kitérő választ adott arra az interjúkészítő által idézett, a Baloldali Értelmiségi Társaság általi felszólításra, miszerint a 2010-es euró-bevezetéshez való ragaszkodás helyett inkább az emberek életszínvonalát javítsák jóléti intézkedésekkel, és hagyjanak fel a költségvetési hiány mindenáron való lefaragásával. Gyurcsány a 2010-es dátumot nem említette meg válaszában. Tegnap Járai Zsigmond MNB-elnök teljesen valószínűtlennek nevezte az euró 2010-es magyarországi bevezetését. A negyedik nyugdíjpillér bevezetésével a kormány nem tönkretenni akarja az önkéntes magánnyugdíjpénztárakat, hanem az a szándéka, hogy a hosszú távú megtakarítások piacán is legyen verseny - szögezte le a kormányfő.


Az interjúkészítő a következő kérdést tette fel Gyurcsánynak: "Ön járható útnak tartja az ő (Baloldali Értelmiségi Társaság) felvetésüket, hogy nem kellene mindenáron a 2010-es euró bevezetése miatt ennyire szigorú költségvetési politikát folytatni, hanem inkább az embereknél több pénzt hagyni? Konkrétumokat is mondtak: gyógyszer áfáját eltörölni, felszabadítani a közpénzeket a közszférában."

A kormányfő úgy válaszolt, hogy "ha a költségvetésnek nincsen pénze arra, amilyen programokat elvállal, ami a javaslatban volt, akkor azt miből finanszírozná? Miből finanszírozza a hiányt a költségvetés? Hát nem államadósságból? Ki fogja visszafizetni az államadósságot? A gyerekeink. Azaz, ha sokkal többet kívánunk költeni most, mint amennyi közös forrásunk van, annak mi lesz a vége?"

2005.09.19 15:56
Járai: "teljesen reménytelennek látszik az euró 2010-es bevezetése" - dátumhalasztás csak a választások után

Gyurcsány ezt követően utalt egy a múlt héten nyilvánosságra hozott kutatásra, miszerint "az emberek érzik, hogy növekednek a jövedelmeik, hogy a gazdaság jó irányba halad." Az életszínvonal-javítással kapcsolatos követelésre reagálva a miniszterelnök megjegyezte: "Magyarország egyébként nem arról híres az elmúlt 3-4 évben, hogy a költségvetést képes volt többlettel, vagy nulla körüli hiánnyal zárni, ... nem a túlzott nagy szigorúság jellemző 2001 óta a magyar költségvetésre, hanem sokkal inkább egy ambiciózus társadalompolitikai, politikai program megvalósítása. Úgyhogy szerintem, nem kell, hogy az országnak e tekintetben (lassú életszínvonal-emelkedés) rossz érzése, vagy lelkiismeret-furdalása legyen."

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az interjúkészítő azon felvetésére, miszerint a bevezetendő negyedik nyugdíjpillérrel az volt a kormány célja, hogy tönkretegye az önkéntes nyugdíjpénztárakat (mivel ez utóbbiak nagyobb költséggel működnek hasonló hozamkínálat mellett, ezért mindenki inkább nyit magának egy nyugdíj-előtakarékossági számlát)?

Gyurcsány úgy reagált, hogy valóban az a cél, hogy az új megtakarítási forma kevesebb költségre ugyanazt a hasznot hozza, azaz a kormánynak az a szándéka, hogy a hosszú távú megtakarítások piacán is legyen verseny. A kormányfő hozzátette: a nyugdíjpénztáraknak a kezelése valóban időnként nem olcsó mulatság. A befektetőnek, a magánszemélynek magának kell kezelnie a befektetését, döntéseket kell hozni, az is igaz, hogy nem kerül ez neki semmilyenfajta költségbe. Ez egy versenyhelyzet. Mi nem akarunk tönkretenni senkit sem, de azt igenis szeretnénk, hogy ezen a területen is verseny legyen, ne lehessen elkényelmesedni, ne legyenek bebetonozott pozíciók, ne legyenek előjogok. Volt bátorságunk megállapodni a tőzsdével, az első kormány, aki megállapodott a tőzsdével."

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?