7 °C Budapest

Gyurcsány: kitérő válasz a 2010-es euróra, le az előjogokkal a nyugdíjbiztosítási piacon!

Pénzcentrum
2005. szeptember 20. 10:55

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedd reggeli szokásos rádiós interjújában kissé kitérő választ adott arra az interjúkészítő által idézett, a Baloldali Értelmiségi Társaság általi felszólításra, miszerint a 2010-es euró-bevezetéshez való ragaszkodás helyett inkább az emberek életszínvonalát javítsák jóléti intézkedésekkel, és hagyjanak fel a költségvetési hiány mindenáron való lefaragásával. Gyurcsány a 2010-es dátumot nem említette meg válaszában. Tegnap Járai Zsigmond MNB-elnök teljesen valószínűtlennek nevezte az euró 2010-es magyarországi bevezetését. A negyedik nyugdíjpillér bevezetésével a kormány nem tönkretenni akarja az önkéntes magánnyugdíjpénztárakat, hanem az a szándéka, hogy a hosszú távú megtakarítások piacán is legyen verseny - szögezte le a kormányfő.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Az interjúkészítő a következő kérdést tette fel Gyurcsánynak: "Ön járható útnak tartja az ő (Baloldali Értelmiségi Társaság) felvetésüket, hogy nem kellene mindenáron a 2010-es euró bevezetése miatt ennyire szigorú költségvetési politikát folytatni, hanem inkább az embereknél több pénzt hagyni? Konkrétumokat is mondtak: gyógyszer áfáját eltörölni, felszabadítani a közpénzeket a közszférában."

A kormányfő úgy válaszolt, hogy "ha a költségvetésnek nincsen pénze arra, amilyen programokat elvállal, ami a javaslatban volt, akkor azt miből finanszírozná? Miből finanszírozza a hiányt a költségvetés? Hát nem államadósságból? Ki fogja visszafizetni az államadósságot? A gyerekeink. Azaz, ha sokkal többet kívánunk költeni most, mint amennyi közös forrásunk van, annak mi lesz a vége?"

2005.09.19 15:56
Járai: "teljesen reménytelennek látszik az euró 2010-es bevezetése" - dátumhalasztás csak a választások után

Gyurcsány ezt követően utalt egy a múlt héten nyilvánosságra hozott kutatásra, miszerint "az emberek érzik, hogy növekednek a jövedelmeik, hogy a gazdaság jó irányba halad." Az életszínvonal-javítással kapcsolatos követelésre reagálva a miniszterelnök megjegyezte: "Magyarország egyébként nem arról híres az elmúlt 3-4 évben, hogy a költségvetést képes volt többlettel, vagy nulla körüli hiánnyal zárni, ... nem a túlzott nagy szigorúság jellemző 2001 óta a magyar költségvetésre, hanem sokkal inkább egy ambiciózus társadalompolitikai, politikai program megvalósítása. Úgyhogy szerintem, nem kell, hogy az országnak e tekintetben (lassú életszínvonal-emelkedés) rossz érzése, vagy lelkiismeret-furdalása legyen."

Az interjúkészítő azon felvetésére, miszerint a bevezetendő negyedik nyugdíjpillérrel az volt a kormány célja, hogy tönkretegye az önkéntes nyugdíjpénztárakat (mivel ez utóbbiak nagyobb költséggel működnek hasonló hozamkínálat mellett, ezért mindenki inkább nyit magának egy nyugdíj-előtakarékossági számlát)?

Gyurcsány úgy reagált, hogy valóban az a cél, hogy az új megtakarítási forma kevesebb költségre ugyanazt a hasznot hozza, azaz a kormánynak az a szándéka, hogy a hosszú távú megtakarítások piacán is legyen verseny. A kormányfő hozzátette: a nyugdíjpénztáraknak a kezelése valóban időnként nem olcsó mulatság. A befektetőnek, a magánszemélynek magának kell kezelnie a befektetését, döntéseket kell hozni, az is igaz, hogy nem kerül ez neki semmilyenfajta költségbe. Ez egy versenyhelyzet. Mi nem akarunk tönkretenni senkit sem, de azt igenis szeretnénk, hogy ezen a területen is verseny legyen, ne lehessen elkényelmesedni, ne legyenek bebetonozott pozíciók, ne legyenek előjogok. Volt bátorságunk megállapodni a tőzsdével, az első kormány, aki megállapodott a tőzsdével."

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?