33 °C Budapest

Dinamikus ipari növekedés - válságban a textilágazat

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 09:06

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 júliusában 5.8%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 8.4%-kal nőtt - közölte a KSH. A termelés volumene az év első hét hónapjában 5.9%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Bár az exportdinamika az utóbbi hópokban gyengült, továbbra is jelentősnek mondható, és ez a növekedés motorja. Az ágazatok közül elsősorban a textiliparban mutatkozik jelentős visszaesés.

2005 első hét hónapjában az ipari export 9.5, júliusban 8.6%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. A júliusi exportteljesítmény majdnem kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. Az év hetedik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel 42%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 12.9%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből közel egynegyeddel részesülő járműgyártás 15.9%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar január-júliusi és júliusi belföldi értékesítése 3.2%-kal nőtt az egy évvel azelőttihez képest.


2005 júliusában a feldolgozóipar termelése 5.8%-kal emelkedett, míg a bányászaté 12%-kal csökkent 2004 azonos hónapjához viszonyítva. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 4.3%-kal bővült.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 22%-kal a kisebb súlyú egyéb nemfém ásványi termék gyártása nőtt, elsősorban a nagyarányú útépítéseknek köszönhetően. Továbbra is számottevő növekedés figyelhető meg a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (19.7%). A feldolgozóipari termelés több mint egyhetedét adó járműgyártás volumene is jelentősen, 15.7%-kal bővült, az értékesítés kedvező alakulásának köszönhetően. A feldolgozóipari termelés mintegy 30%-át képviselő villamos gép, műszer gyártása az előző hónapnál kisebb mértékben, 10.2%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. A legnagyobb súlyú alág kiemelkedő teljesítményéhez elsősorban a híradás-technikai termékek, készülékek átlagon felüli termelése járult hozzá. Átlaghoz közeli volumenbővülést regisztrált a KSH a vegyi anyag, termék gyártásában (5.9%), melyhez elsősorban a műanyag alapanyagok termelésnövekedése járult hozzá.

Kisebb mértékű visszaesés figyelhető meg a feldolgozóipari termelés több mint egynyolcadát képviselő élelmiszer, ital és dohány gyártásában (4.6%), valamint a csekély súlyú fafeldolgozásban (4.4%). Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 19.7%-kal a textília, textiláru alág termelése csökkent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2005 júliusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 19.2%-kal emelkedett. 2004 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések jelentősen, 24.3%-kal nőttek, az új belföldi megrendelések ezzel szemben 0.6%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány 5%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hét hónapjában (2.8%-os létszámcsökkenés mellett) 9.1%-kal volt magasabb, mint 2004 azonos időszakában.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?