-2 °C Budapest

Dinamikus ipari növekedés - válságban a textilágazat

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 09:06

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 júliusában 5.8%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 8.4%-kal nőtt - közölte a KSH. A termelés volumene az év első hét hónapjában 5.9%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Bár az exportdinamika az utóbbi hópokban gyengült, továbbra is jelentősnek mondható, és ez a növekedés motorja. Az ágazatok közül elsősorban a textiliparban mutatkozik jelentős visszaesés.

2005 első hét hónapjában az ipari export 9.5, júliusban 8.6%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. A júliusi exportteljesítmény majdnem kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. Az év hetedik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel 42%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 12.9%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből közel egynegyeddel részesülő járműgyártás 15.9%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar január-júliusi és júliusi belföldi értékesítése 3.2%-kal nőtt az egy évvel azelőttihez képest.


2005 júliusában a feldolgozóipar termelése 5.8%-kal emelkedett, míg a bányászaté 12%-kal csökkent 2004 azonos hónapjához viszonyítva. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 4.3%-kal bővült.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 22%-kal a kisebb súlyú egyéb nemfém ásványi termék gyártása nőtt, elsősorban a nagyarányú útépítéseknek köszönhetően. Továbbra is számottevő növekedés figyelhető meg a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (19.7%). A feldolgozóipari termelés több mint egyhetedét adó járműgyártás volumene is jelentősen, 15.7%-kal bővült, az értékesítés kedvező alakulásának köszönhetően. A feldolgozóipari termelés mintegy 30%-át képviselő villamos gép, műszer gyártása az előző hónapnál kisebb mértékben, 10.2%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. A legnagyobb súlyú alág kiemelkedő teljesítményéhez elsősorban a híradás-technikai termékek, készülékek átlagon felüli termelése járult hozzá. Átlaghoz közeli volumenbővülést regisztrált a KSH a vegyi anyag, termék gyártásában (5.9%), melyhez elsősorban a műanyag alapanyagok termelésnövekedése járult hozzá.

Kisebb mértékű visszaesés figyelhető meg a feldolgozóipari termelés több mint egynyolcadát képviselő élelmiszer, ital és dohány gyártásában (4.6%), valamint a csekély súlyú fafeldolgozásban (4.4%). Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 19.7%-kal a textília, textiláru alág termelése csökkent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

2005 júliusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 19.2%-kal emelkedett. 2004 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések jelentősen, 24.3%-kal nőttek, az új belföldi megrendelések ezzel szemben 0.6%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány 5%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hét hónapjában (2.8%-os létszámcsökkenés mellett) 9.1%-kal volt magasabb, mint 2004 azonos időszakában.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.08 01:16
GREAT RESIGNATION The COVID-19 pandemic was a time of change for the way people worked, and million...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm