Dinamikus ipari növekedés - válságban a textilágazat

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 09:06

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 júliusában 5.8%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 8.4%-kal nőtt - közölte a KSH. A termelés volumene az év első hét hónapjában 5.9%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Bár az exportdinamika az utóbbi hópokban gyengült, továbbra is jelentősnek mondható, és ez a növekedés motorja. Az ágazatok közül elsősorban a textiliparban mutatkozik jelentős visszaesés.

2005 első hét hónapjában az ipari export 9.5, júliusban 8.6%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. A júliusi exportteljesítmény majdnem kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. Az év hetedik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel 42%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 12.9%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből közel egynegyeddel részesülő járműgyártás 15.9%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar január-júliusi és júliusi belföldi értékesítése 3.2%-kal nőtt az egy évvel azelőttihez képest.


2005 júliusában a feldolgozóipar termelése 5.8%-kal emelkedett, míg a bányászaté 12%-kal csökkent 2004 azonos hónapjához viszonyítva. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 4.3%-kal bővült.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 22%-kal a kisebb súlyú egyéb nemfém ásványi termék gyártása nőtt, elsősorban a nagyarányú útépítéseknek köszönhetően. Továbbra is számottevő növekedés figyelhető meg a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (19.7%). A feldolgozóipari termelés több mint egyhetedét adó járműgyártás volumene is jelentősen, 15.7%-kal bővült, az értékesítés kedvező alakulásának köszönhetően. A feldolgozóipari termelés mintegy 30%-át képviselő villamos gép, műszer gyártása az előző hónapnál kisebb mértékben, 10.2%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. A legnagyobb súlyú alág kiemelkedő teljesítményéhez elsősorban a híradás-technikai termékek, készülékek átlagon felüli termelése járult hozzá. Átlaghoz közeli volumenbővülést regisztrált a KSH a vegyi anyag, termék gyártásában (5.9%), melyhez elsősorban a műanyag alapanyagok termelésnövekedése járult hozzá.

Kisebb mértékű visszaesés figyelhető meg a feldolgozóipari termelés több mint egynyolcadát képviselő élelmiszer, ital és dohány gyártásában (4.6%), valamint a csekély súlyú fafeldolgozásban (4.4%). Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 19.7%-kal a textília, textiláru alág termelése csökkent.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2005 júliusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 19.2%-kal emelkedett. 2004 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések jelentősen, 24.3%-kal nőttek, az új belföldi megrendelések ezzel szemben 0.6%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány 5%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hét hónapjában (2.8%-os létszámcsökkenés mellett) 9.1%-kal volt magasabb, mint 2004 azonos időszakában.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?