GDP második becslés: export- és beruházásvezérelt pálya

Pénzcentrum
2005. szeptember 8. 09:00

Magyarország bruttó hazai terméke 2005 II. negyedévében 4.1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH immár a felülvizsgált adatot. A második becslés nem különbözött a hivatal első közlésétől. Az első félévben a gazdasági növekedés mértéke 3.5%, a naptári hatást figyelembe véve 3.9% volt. A II. negyedévben a gazdasági növekedést termelési oldalról az árutermelő

ága-zatok közül az ipar és építőipar, a szolgáltatások közül a szállítás, a pénzügyi tevékenység, valamint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítménynövekedése húzta. A GDP felhasználási oldalán legdinamikusabban továbbra is a termékek és szolgáltatások kivitele nőtt. A háztartások fogyasztásának növekedése alatta maradt a GDP növekedési ütemének.A magyar gazdaság teljesítményének változása követi a világgazdaság tendenciáját.


Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 5.2%-kal növekedett a második negyedévben. A mezőgazdaság teljesítménye a második negyedévben 10%-kal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában a magas bázis következtében. Az ipar hozzáadott értéke 6.3%-kal emelkedett. Az építőipar 13.9%-os növekedést mutatott, melyben a legnagyobb szerepet az úthálózatok fejlesztése játszotta, míg az épületek építése az előbbinél enyhébb növekedési ütemet mutatott.

A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 2005 II. negyedévében 3.8%-kal emelkedett. A szolgáltatásokon belül a szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág hozzáadott érték növekedése (9.5%) haladta meg számottevően a GDP növekedési ütemét, elsősorban a szállítás teljesítményének bővülése következtében. A stagnáló jármű- és üzemanyag-forgalom mellett a kereskedelem, javítás, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatainak teljesítménye összességében 3.5%-kal bővült az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva.A GDP felhasználási oldalán a II. negyedévben az előző év azonos időszakához képest a háztartások fogyasztása 3.3%-kal, a közösségi fogyasztás az első negyedévhez hasonlóan 0.4%-kal nőtt. A bruttó állóeszköz-felhalmozás növekedése 9.4%-ot tett ki. A készletfelhalmozás értéke negatív, míg az előző év azonos időszakában növekedést mutatott.A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában az export növekedése 11.0% volt. Ugyanakkor az import ennél kisebb mértékben 3.7%-kal emelkedett, ami elsősorban az előző évi magas bázis következménye. Az EU-hoz való csatlakozásunkkal összefüggő egyszeri hatásként (részben adminisztratív okból) megnövekedett import miatt a külkereskedelmi hiány 2004 II. negyedévében 247 mrd forint volt, ami 2005 II. negyedévére 57 Mrd-ra csökkent. Az egyenleg nagymértékű javulása mutatkozik meg a felhasználási oldal indexeinek alakulásában is.


Az előző negyedévhez képest mért szezonálisan kiigazított adatok. szerint 2005 II. negyedévében a gazdasági növekedés 1.2% volt. A termelési oldalon a feldolgozóipar 3.6%-os, a szolgáltatásoknál a szállítás, raktározás, posta és távközlés 1.6%-os növekedése volt a legjelentősebb. A háztartások fogyasztási kiadása 0.8%-kal emelkedett. A kormányzattól származó természetbeni juttatások 0.4%-kal emelkedtek, így a háztartások végső fogyasztása 0.7%-kal bővült. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 1.4%-kal csökkent. Az export 3.9%-kal, az import pedig 2.5%-kal emelkedetett.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?