31 °C Budapest

GDP második becslés: export- és beruházásvezérelt pálya

Pénzcentrum
2005. szeptember 8. 09:00

Magyarország bruttó hazai terméke 2005 II. negyedévében 4.1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH immár a felülvizsgált adatot. A második becslés nem különbözött a hivatal első közlésétől. Az első félévben a gazdasági növekedés mértéke 3.5%, a naptári hatást figyelembe véve 3.9% volt. A II. negyedévben a gazdasági növekedést termelési oldalról az árutermelő

ága-zatok közül az ipar és építőipar, a szolgáltatások közül a szállítás, a pénzügyi tevékenység, valamint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítménynövekedése húzta. A GDP felhasználási oldalán legdinamikusabban továbbra is a termékek és szolgáltatások kivitele nőtt. A háztartások fogyasztásának növekedése alatta maradt a GDP növekedési ütemének.A magyar gazdaság teljesítményének változása követi a világgazdaság tendenciáját.


Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 5.2%-kal növekedett a második negyedévben. A mezőgazdaság teljesítménye a második negyedévben 10%-kal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában a magas bázis következtében. Az ipar hozzáadott értéke 6.3%-kal emelkedett. Az építőipar 13.9%-os növekedést mutatott, melyben a legnagyobb szerepet az úthálózatok fejlesztése játszotta, míg az épületek építése az előbbinél enyhébb növekedési ütemet mutatott.

A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 2005 II. negyedévében 3.8%-kal emelkedett. A szolgáltatásokon belül a szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág hozzáadott érték növekedése (9.5%) haladta meg számottevően a GDP növekedési ütemét, elsősorban a szállítás teljesítményének bővülése következtében. A stagnáló jármű- és üzemanyag-forgalom mellett a kereskedelem, javítás, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatainak teljesítménye összességében 3.5%-kal bővült az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva.A GDP felhasználási oldalán a II. negyedévben az előző év azonos időszakához képest a háztartások fogyasztása 3.3%-kal, a közösségi fogyasztás az első negyedévhez hasonlóan 0.4%-kal nőtt. A bruttó állóeszköz-felhalmozás növekedése 9.4%-ot tett ki. A készletfelhalmozás értéke negatív, míg az előző év azonos időszakában növekedést mutatott.A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában az export növekedése 11.0% volt. Ugyanakkor az import ennél kisebb mértékben 3.7%-kal emelkedett, ami elsősorban az előző évi magas bázis következménye. Az EU-hoz való csatlakozásunkkal összefüggő egyszeri hatásként (részben adminisztratív okból) megnövekedett import miatt a külkereskedelmi hiány 2004 II. negyedévében 247 mrd forint volt, ami 2005 II. negyedévére 57 Mrd-ra csökkent. Az egyenleg nagymértékű javulása mutatkozik meg a felhasználási oldal indexeinek alakulásában is.


Az előző negyedévhez képest mért szezonálisan kiigazított adatok. szerint 2005 II. negyedévében a gazdasági növekedés 1.2% volt. A termelési oldalon a feldolgozóipar 3.6%-os, a szolgáltatásoknál a szállítás, raktározás, posta és távközlés 1.6%-os növekedése volt a legjelentősebb. A háztartások fogyasztási kiadása 0.8%-kal emelkedett. A kormányzattól származó természetbeni juttatások 0.4%-kal emelkedtek, így a háztartások végső fogyasztása 0.7%-kal bővült. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 1.4%-kal csökkent. Az export 3.9%-kal, az import pedig 2.5%-kal emelkedetett.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?