GDP második becslés: export- és beruházásvezérelt pálya

Pénzcentrum
2005. szeptember 8. 09:00

Magyarország bruttó hazai terméke 2005 II. negyedévében 4.1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH immár a felülvizsgált adatot. A második becslés nem különbözött a hivatal első közlésétől. Az első félévben a gazdasági növekedés mértéke 3.5%, a naptári hatást figyelembe véve 3.9% volt. A II. negyedévben a gazdasági növekedést termelési oldalról az árutermelő

ága-zatok közül az ipar és építőipar, a szolgáltatások közül a szállítás, a pénzügyi tevékenység, valamint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítménynövekedése húzta. A GDP felhasználási oldalán legdinamikusabban továbbra is a termékek és szolgáltatások kivitele nőtt. A háztartások fogyasztásának növekedése alatta maradt a GDP növekedési ütemének.



A magyar gazdaság teljesítményének változása követi a világgazdaság tendenciáját.


Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 5.2%-kal növekedett a második negyedévben. A mezőgazdaság teljesítménye a második negyedévben 10%-kal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában a magas bázis következtében. Az ipar hozzáadott értéke 6.3%-kal emelkedett. Az építőipar 13.9%-os növekedést mutatott, melyben a legnagyobb szerepet az úthálózatok fejlesztése játszotta, míg az épületek építése az előbbinél enyhébb növekedési ütemet mutatott.

A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 2005 II. negyedévében 3.8%-kal emelkedett. A szolgáltatásokon belül a szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág hozzáadott érték növekedése (9.5%) haladta meg számottevően a GDP növekedési ütemét, elsősorban a szállítás teljesítményének bővülése következtében. A stagnáló jármű- és üzemanyag-forgalom mellett a kereskedelem, javítás, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatainak teljesítménye összességében 3.5%-kal bővült az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva.



A GDP felhasználási oldalán a II. negyedévben az előző év azonos időszakához képest a háztartások fogyasztása 3.3%-kal, a közösségi fogyasztás az első negyedévhez hasonlóan 0.4%-kal nőtt. A bruttó állóeszköz-felhalmozás növekedése 9.4%-ot tett ki. A készletfelhalmozás értéke negatív, míg az előző év azonos időszakában növekedést mutatott.



A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában az export növekedése 11.0% volt. Ugyanakkor az import ennél kisebb mértékben 3.7%-kal emelkedett, ami elsősorban az előző évi magas bázis következménye. Az EU-hoz való csatlakozásunkkal összefüggő egyszeri hatásként (részben adminisztratív okból) megnövekedett import miatt a külkereskedelmi hiány 2004 II. negyedévében 247 mrd forint volt, ami 2005 II. negyedévére 57 Mrd-ra csökkent. Az egyenleg nagymértékű javulása mutatkozik meg a felhasználási oldal indexeinek alakulásában is.


Az előző negyedévhez képest mért szezonálisan kiigazított adatok. szerint 2005 II. negyedévében a gazdasági növekedés 1.2% volt. A termelési oldalon a feldolgozóipar 3.6%-os, a szolgáltatásoknál a szállítás, raktározás, posta és távközlés 1.6%-os növekedése volt a legjelentősebb. A háztartások fogyasztási kiadása 0.8%-kal emelkedett. A kormányzattól származó természetbeni juttatások 0.4%-kal emelkedtek, így a háztartások végső fogyasztása 0.7%-kal bővült. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 1.4%-kal csökkent. Az export 3.9%-kal, az import pedig 2.5%-kal emelkedetett.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm