24 °C Budapest

Elemzés és ismertető az állami szervek működéséről

Pénzcentrum
2005. szeptember 6. 08:37

A Miniszterelnöki Hivatal és a Belügyminisztérium átfogó elemzést készített a hazai közigazgatásról és az állami szervek működéséről írja a magyarorszag.hu. A kiadvány a Kormányzati Portálról és a MEH honlapjáról is letölthető.

A Miniszterelnöki Hivatal és a Belügyminisztérium a magyar közigazgatásról, az állami szervek működéséről és a közhatalomról szóló kiadványt jelentetett meg magyar, francia és angol nyelven. Az összeállítás átfogó képet nyújt a magyar államról és a közszektor működéséről. A kiadvány a Miniszterelnöki Hivatal honlapján és a Kormányzati Portálon teljes terjedelmében letölthető.

Az összeállítás bemutatja az állam jellegét és alkotmányos alapjait, a vegyes választási rendszert, az Alkotmány születését és mai formáját. Külön fejezet taglalja a közigazgatás hazai és Európai Uniós rendszerű felosztását, a közigazgatás központi és helyi részre bontható intézményrendszerét. Az összeállítás áttekinti a hazai jogrendszer, az igazságszolgáltatás, a bíróságok, az Országgyűlés működését, feladat- és jogkörét.

Külön fejezet foglalkozik a választási rendszerrel, a köztársasági elnökkel, a központi közigazgatás működésével, a kormány munkájával és a kormányülések rendjével, a minisztériumok feladataival. Felsorolja a minisztériumi irányítás alatt működő egyéb közigazgatási szerveket is, mint amilyen a Magyar Szabadalmi Hivatal vagy a Nemzeti Hírközlési Hatóság.

Az összeállításból megismerhető a területi államigazgatási rendszer, a helyi önkormányzatok, a közigazgatási hivatalok munkája és működése, a közszektorban dolgozókra vonatkozó szabályozás. Az elemzés részletesen taglalja az országgyűlési biztosok tevékenységét is.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15