0 °C Budapest

1 m Ft-os bírság az Aegon Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárnak

Pénzcentrum
2005. augusztus 31. 07:01

1 m Ft bírság mefizetésére kötelezte a PSZÁF az Aegon Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárat annak marketingtevékenysége miatt. A Pénztár a Felügyeletnek adott, 2005. június 10-én kelt tájékoztatása szerint 2004 decemberében készíttette el, és 2005 első negyedében átmenetileg terjesztette az Nyp. 0001. v6 kódszámú szórólapot. A jórészt a hozamadatokra vonatkozó hirdetési rész mellett a

1 m Ft bírság mefizetésére kötelezte a PSZÁF az Aegon Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárat annak marketingtevékenysége miatt.

A Pénztár a Felügyeletnek adott, 2005. június 10-én kelt tájékoztatása szerint 2004 decemberében készíttette el, és 2005 első negyedében átmenetileg terjesztette az Nyp. 0001. v6 kódszámú szórólapot.

A jórészt a hozamadatokra vonatkozó hirdetési rész mellett a szórólapon szerepel egy táblázat, amely a nagy magánnyugdíjpénztárak által a tagi befizetésekből levont költséghányadot hasonlítja össze oszlopdiagram segítségével. A szórólap a működési és likviditási tartalékba helyezett összeget tekinti költséghányadnak. Az ábrához fűzött szöveg címe: "Az Aegon vonja le a legkisebb költséget a nagy pénztárak közül." A szöveg arról tájékoztat, hogy a Pénztár 2005. január elsejétől igen kedvező költség-strukturát vezetett be, és magasabb összegű éves befolyt tagdíj esetén sávosan egyre alacsonyabb költséghányadot érvényesít. A diagram alatti szöveg szerint minden fizetési sávban a Pénztár nyújtja a legkedvezőbb feltételeket, ám havi bruttó 200 ezer Ft-ot meghaladó fizetés esetén a tag egyedülállóan alacsony költségekre számíthat. A szórólap szerint a többi, nem sávos tagdíjlevonást alkalmazó pénztárnál feltüntetett érték forrása a pénztárak 2004. december 1-jén érvényes alapszabálya. 2005. január 1-jétől a táblázatban szereplő egyik magánnyugdíjpénztár csökkentette az érvényesített költséghányadot. E miatt az év első negyedévében terjesztett szórólap e pénztár tekintetében nem az aktuális adatról adott tájékoztatást.

2005. április 1-jei hatállyal újabb, a diagramon szerepeltetett nyugdíjpénztár csökkentette a levont tagdíjhányadot, ezért 2005 áprilisától a Pénztár új szórólap-változatot készített, amelyet jelenleg is terjeszt. A szóban forgó, módosított táblázat egy változatát a Pénztár az internetes honlapján is szerepelteti. A szórólap feltünteti, hogy az a nyugdíjpénztárak 2005. április 1-jén hatályos alapszabályai alapján készült.

A módosított szórólapon megváltoztatták az ábrához fűzött címet is ("Most még alacsonyabb költségek!"), továbbá a diagram alá írt szöveget, amely közli, hogy havi bruttó 350 ezer forintot meghaladó fizetés esetén a Pénztár vonja le a legkisebb költséget a nagy pénztárak közül. A szórólap nem ad tájékoztatást arról, hogy a magasabb jóváírás csak a sávhatárt meghaladó részre vonatkozik, ez csak a Pénztár alapszabályából állapítható meg. Az az állítás, hogy havi bruttó 350 ezer forintot meghaladó fizetés esetén a pénztár vonja le a legkisebb költséget, téves, az csak a 468 750 Ft bruttó havi fizetés (vagy 450 000 Ft éves tagdíj) fölötti tartományban igaz. A szórólap vegyesen alkalmazza az éves befolyt tagdíj és a havi bruttó fizetés fogalmát, ami ugyancsak megtévesztő.

A Pénztár igazgatótanácsának egyik tagja a HVG című lap 2005. június 25-i számában megjelent Nyugdíjpénztári teljesítményrangsor - Látványhozamok című cikk szerint a következőket nyilatkozta: "Az Aegon Magyarországnál január elseje óta átlagosan 4.5 százalékot vonnak le a tagdíjakból adminisztrációs költség címén, ez 1.5 százalékponttal kevesebb a piaci átlagnál."

A fenti nyilatkozatot a Pénztár fent ismertetett és kifogásolt szórólapjában és alapszabályában közölt adatok eleve cáfolják, mert a tagdíjból levont költséghányad csak a legmagasabb, a havi 350 ezer forintot meghaladó tagi befizetésre vonatkozó sávban 4.5 %, vagyis az átlagos levonás ennél az értéknél mindenképpen magasabb. A nyilatkozatnak az a része, amely a Pénztárnak a piaci átlag szerint elfoglalt helyére vonatkozott, önmagában emiatt értékelhetetlen.

A törvény kimondja, hogy a pénztár által készített ismertetők, tájékoztatók és hirdetmények nem tartalmazhatnak félrevezető adatokat és közléseket. A magánnyugdíjpénztárak befektetési és gazdálkodási tevékenységéről szóló rendelet szerint a pénztár tájékoztatóiban, hirdetéseiben és bármilyen adat, információ nyilvánosságra hozatala esetén a saját vagy más pénztár teljesítményére vonatkozóan megtévesztésre alkalmas módon adatokat, információkat nem közölhet.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.06 00:56
DISTRIBUTED COMPANY A distributed company is an organization where most, if not all of the workforc...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm