1 m Ft-os bírság az Aegon Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárnak

Pénzcentrum
2005. augusztus 31. 07:01

1 m Ft bírság mefizetésére kötelezte a PSZÁF az Aegon Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárat annak marketingtevékenysége miatt. A Pénztár a Felügyeletnek adott, 2005. június 10-én kelt tájékoztatása szerint 2004 decemberében készíttette el, és 2005 első negyedében átmenetileg terjesztette az Nyp. 0001. v6 kódszámú szórólapot. A jórészt a hozamadatokra vonatkozó hirdetési rész mellett a

1 m Ft bírság mefizetésére kötelezte a PSZÁF az Aegon Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárat annak marketingtevékenysége miatt.

A Pénztár a Felügyeletnek adott, 2005. június 10-én kelt tájékoztatása szerint 2004 decemberében készíttette el, és 2005 első negyedében átmenetileg terjesztette az Nyp. 0001. v6 kódszámú szórólapot.

A jórészt a hozamadatokra vonatkozó hirdetési rész mellett a szórólapon szerepel egy táblázat, amely a nagy magánnyugdíjpénztárak által a tagi befizetésekből levont költséghányadot hasonlítja össze oszlopdiagram segítségével. A szórólap a működési és likviditási tartalékba helyezett összeget tekinti költséghányadnak. Az ábrához fűzött szöveg címe: "Az Aegon vonja le a legkisebb költséget a nagy pénztárak közül." A szöveg arról tájékoztat, hogy a Pénztár 2005. január elsejétől igen kedvező költség-strukturát vezetett be, és magasabb összegű éves befolyt tagdíj esetén sávosan egyre alacsonyabb költséghányadot érvényesít. A diagram alatti szöveg szerint minden fizetési sávban a Pénztár nyújtja a legkedvezőbb feltételeket, ám havi bruttó 200 ezer Ft-ot meghaladó fizetés esetén a tag egyedülállóan alacsony költségekre számíthat. A szórólap szerint a többi, nem sávos tagdíjlevonást alkalmazó pénztárnál feltüntetett érték forrása a pénztárak 2004. december 1-jén érvényes alapszabálya. 2005. január 1-jétől a táblázatban szereplő egyik magánnyugdíjpénztár csökkentette az érvényesített költséghányadot. E miatt az év első negyedévében terjesztett szórólap e pénztár tekintetében nem az aktuális adatról adott tájékoztatást.

2005. április 1-jei hatállyal újabb, a diagramon szerepeltetett nyugdíjpénztár csökkentette a levont tagdíjhányadot, ezért 2005 áprilisától a Pénztár új szórólap-változatot készített, amelyet jelenleg is terjeszt. A szóban forgó, módosított táblázat egy változatát a Pénztár az internetes honlapján is szerepelteti. A szórólap feltünteti, hogy az a nyugdíjpénztárak 2005. április 1-jén hatályos alapszabályai alapján készült.

A módosított szórólapon megváltoztatták az ábrához fűzött címet is ("Most még alacsonyabb költségek!"), továbbá a diagram alá írt szöveget, amely közli, hogy havi bruttó 350 ezer forintot meghaladó fizetés esetén a Pénztár vonja le a legkisebb költséget a nagy pénztárak közül. A szórólap nem ad tájékoztatást arról, hogy a magasabb jóváírás csak a sávhatárt meghaladó részre vonatkozik, ez csak a Pénztár alapszabályából állapítható meg. Az az állítás, hogy havi bruttó 350 ezer forintot meghaladó fizetés esetén a pénztár vonja le a legkisebb költséget, téves, az csak a 468 750 Ft bruttó havi fizetés (vagy 450 000 Ft éves tagdíj) fölötti tartományban igaz. A szórólap vegyesen alkalmazza az éves befolyt tagdíj és a havi bruttó fizetés fogalmát, ami ugyancsak megtévesztő.

A Pénztár igazgatótanácsának egyik tagja a HVG című lap 2005. június 25-i számában megjelent Nyugdíjpénztári teljesítményrangsor - Látványhozamok című cikk szerint a következőket nyilatkozta: "Az Aegon Magyarországnál január elseje óta átlagosan 4.5 százalékot vonnak le a tagdíjakból adminisztrációs költség címén, ez 1.5 százalékponttal kevesebb a piaci átlagnál."

A fenti nyilatkozatot a Pénztár fent ismertetett és kifogásolt szórólapjában és alapszabályában közölt adatok eleve cáfolják, mert a tagdíjból levont költséghányad csak a legmagasabb, a havi 350 ezer forintot meghaladó tagi befizetésre vonatkozó sávban 4.5 %, vagyis az átlagos levonás ennél az értéknél mindenképpen magasabb. A nyilatkozatnak az a része, amely a Pénztárnak a piaci átlag szerint elfoglalt helyére vonatkozott, önmagában emiatt értékelhetetlen.

A törvény kimondja, hogy a pénztár által készített ismertetők, tájékoztatók és hirdetmények nem tartalmazhatnak félrevezető adatokat és közléseket. A magánnyugdíjpénztárak befektetési és gazdálkodási tevékenységéről szóló rendelet szerint a pénztár tájékoztatóiban, hirdetéseiben és bármilyen adat, információ nyilvánosságra hozatala esetén a saját vagy más pénztár teljesítményére vonatkozóan megtévesztésre alkalmas módon adatokat, információkat nem közölhet.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35