-1 °C Budapest

A rekord-magas olajár a jent is gyengítette

Pénzcentrum
2005. augusztus 29. 12:24

Ma reggelre a japán deviza 110.50-ig veszített értékéből a dollárral szemben, miközben a Nikkei 225 index az elmúlt két hónap legnagyobb esését produkálta. Ebben leginkább az exportáló vállalatok jártak az élen, többek között a Toyota Motors. Az autógyártó üzemi eredményének kétharmada származik az amerikai piacról, mely japán legnagyobb export piaca. A két nap múlva megjelenő japán júliusi ipari termelési adat várhatóan csökkenést mutat majd.

A negatív hangulat másik oka, hogy Koichi Hosokawa pénzügyminiszter helyettes egy tokiói konferencián elmondta, hogy az emelkedő olajár visszavetheti a fogyasztási kiadásokat, illetve a vállalati profitokat. Az októberi lejáratú kőolaj ára ma hajnalban rekord szintre 70.80 dollárig emelkedett, mert a Mexikói-öbölben a szárazföld felé haladó Katrina hurrikán miatt leállt az öbölbeli amerikai olajtermelés több mint 40 százaléka. A befektetők riadalmát hűen tükrözi, hogy a kereskedés 1983-as indulása óta nem volt példa hasonlóan magas árfolyamra.

A legfrissebb hírek szerint a hurrikán valamelyest veszített erejéből, melynek következtében a készültséget 4-es fokozatúra mérsékelték. Az olaj árfolyama minderre 1 dolláros csökkenéssel reagált.

Érdemes megjegyezni, hogy a BP 2004-es statisztikai áttekintése, valamint kormányzati jelentések szerint Japánnak körülbelül háromszor hatékonyabb az olaj felhasználása az Egyesült Államoknál, és ötödannyi olaj felhasználásával állít elő ugyanakkorra GDP-t mint az USA.

A heti Japán makroadatok közül holnap hajnalban a júliusi munkanélküliség, valamint a kiskereskedelmi forgalom alakulását érdemes leginkább figyelemmel követni. Szerdán az előzetes ipar termelési adat, illetve a fogyasztói bizalmi index lát napvilágot, továbbá Fukui, a Bank of Japan vezetőjének beszéde lehet érdekes a japán deviza szempontjából.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
“Másodhegedűs az, aki a "főszereplő" mögött áll a rangsorban.” Akart-e valaha is valaki “másodheged...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem