1 °C Budapest

Portfolio.hu-poll: egységesen óvatosak az elemzők a jövő hétfői kamatdöntéssel, mi lehet jövő ilyenkor?

Pénzcentrum
2005. augusztus 16. 13:05

A szakértők egyöntetűen egy 25 bp-os jövő hétfői kamatcsökkentés mellett tették le voksukat a portfolio.hu mai elemzői-alapkezelői felérése során, de többen jelezték, hogy valójában nem lenne meglepetés egy 50 bp-os vágás bekövetkezése sem. A megkérdezett 16 szakértő jellemzően mérsékelte az év végére várható kamatszintre vonatkozó előrejelzését, így már a bő egy héttel ezelőtt végzett felmérésünkhöz képest is csökkent a medián (6%-ra). Nagy a bizonytalanság ugyanakkor a mostanhoz egy évre várható kamatszint tekintetében: a válaszok 5.5 és 6.5% között szóródtak, és többen jelezték, hogy a fokozódó forintkockázatok miatt a jegybank elképzelhető, hogy kamatemelésre is kényszerül majd a jövő év első felében. A forint az idei év végére várhatóan kissé (kb. 2.5%-kal) gyengülhet majd a szakértők várakozásai szerint.

A forint jelenlegi erős (sávszél-közeli) helyzete az euróval szemben, illetve a kedvező inflációs adatok lehetőséget adhatnának arra, hogy a Monetáris Tanács jövő hétfőn akár 50 bp-os kamatcsökkentést is végrehajtson, mellyel a jelenlegi 6.75%-ról 6.25%-ra csökkenne az irányadó ráta. Néhányan azonban jelezték, hogy ez "olaj lenne a tűzre": tovább szítaná a kamatcsökkentési várakozásokat, amely a forint stabilitását egyre inkább alááshatná.

2005.08.09 13:52
Portfolio.hu-poll: Stagnált júliusban az infláció, csökkent az év végi kamatprognózis

2005.07.13 14:08
Portfolio.hu-poll: hétfőn újabb 25 bp-os kamatcsökkentés - mekkora forintgyengülés várható év végéig?

Egy hónappal ezelőtti felmérésünkkor még jellemzően 6.50, míg az augusztus 9-i pollunkban már jellemzően 6.25%-os év végi kamatszintre számítottak a szakértők. Most pedig már 6% a konszenzus, ami figyelemre méltó várakozásmódosulás. A KSH múlt héten tette közzé a vártnál kissé kedvezőbb júliusi inflációs és maginfláció adatokat (3.7%, illetve 1.6%), valamint megjelent a legutóbbi kamatdöntés rövidített jegyzőkönyve, melyek hozzájárultak a kamatcsökkentési várakozások erősödéséhez.

2005.08.12 14:20
Monetáris Tanács: szóba került az 50 bp-os kamatcsökkentés is júliusban (2.)

2005.08.11 09:00
Vártnál kissé alacsonyabb infláció júliusban - tovább csökkent a maginfláció

A forint a várható 75 bp-os összes idei kamatcsökkentés mellett év végére a jelenlegi 244 körüliről mintegy 2.5%-kal 250.5-ig gyengülhet az euróhoz képest. Ez az egy hónappal ezelőtti konszenzusunkhoz képest 1.75 forinttal erősebb szintet jelent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Új elemként beillesztettük a körkérdésünkbe, hogy mire számítanak a szakértők mostanhoz számítva egy évre (kb. 2006. július-augusztus) az irányadó magyar kamatszint terén. A jegybank több alkalommal is jelezte, hogy a jövő évi ÁFA-csökkentések jelentős inflációmérséklő hatását egyszeri tényezőnek tekinti, így önmagában az infláció jelentős csökkenése miatt nem fog kamatot csökkenteni.

Az elemzői válaszok arra utalnak, hogy nagy a bizonytalanság ennek jelzésnek a konkrét kamatszintbe való "átültetése" terén: többen voltak olyanok, akik szerint kis lépések (25-25 bp-ok) segítségével 5.5%-ig is mérséklődhet a ráta, míg mások szerint 6% körül megállhat a kamatcsökkentési sorozat, sőt többen voltak olyanok is, akik szerint kamatemelés miatt 6.5% lesz jövő ilyenkor az irányadó ráta.

Az elemzői válaszok táblázatos formában:

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem