14 °C Budapest

Portfolio.hu-poll: egységesen óvatosak az elemzők a jövő hétfői kamatdöntéssel, mi lehet jövő ilyenkor?

Pénzcentrum
2005. augusztus 16. 13:05

A szakértők egyöntetűen egy 25 bp-os jövő hétfői kamatcsökkentés mellett tették le voksukat a portfolio.hu mai elemzői-alapkezelői felérése során, de többen jelezték, hogy valójában nem lenne meglepetés egy 50 bp-os vágás bekövetkezése sem. A megkérdezett 16 szakértő jellemzően mérsékelte az év végére várható kamatszintre vonatkozó előrejelzését, így már a bő egy héttel ezelőtt végzett felmérésünkhöz képest is csökkent a medián (6%-ra). Nagy a bizonytalanság ugyanakkor a mostanhoz egy évre várható kamatszint tekintetében: a válaszok 5.5 és 6.5% között szóródtak, és többen jelezték, hogy a fokozódó forintkockázatok miatt a jegybank elképzelhető, hogy kamatemelésre is kényszerül majd a jövő év első felében. A forint az idei év végére várhatóan kissé (kb. 2.5%-kal) gyengülhet majd a szakértők várakozásai szerint.

A forint jelenlegi erős (sávszél-közeli) helyzete az euróval szemben, illetve a kedvező inflációs adatok lehetőséget adhatnának arra, hogy a Monetáris Tanács jövő hétfőn akár 50 bp-os kamatcsökkentést is végrehajtson, mellyel a jelenlegi 6.75%-ról 6.25%-ra csökkenne az irányadó ráta. Néhányan azonban jelezték, hogy ez "olaj lenne a tűzre": tovább szítaná a kamatcsökkentési várakozásokat, amely a forint stabilitását egyre inkább alááshatná.

2005.08.09 13:52
Portfolio.hu-poll: Stagnált júliusban az infláció, csökkent az év végi kamatprognózis

2005.07.13 14:08
Portfolio.hu-poll: hétfőn újabb 25 bp-os kamatcsökkentés - mekkora forintgyengülés várható év végéig?

Egy hónappal ezelőtti felmérésünkkor még jellemzően 6.50, míg az augusztus 9-i pollunkban már jellemzően 6.25%-os év végi kamatszintre számítottak a szakértők. Most pedig már 6% a konszenzus, ami figyelemre méltó várakozásmódosulás. A KSH múlt héten tette közzé a vártnál kissé kedvezőbb júliusi inflációs és maginfláció adatokat (3.7%, illetve 1.6%), valamint megjelent a legutóbbi kamatdöntés rövidített jegyzőkönyve, melyek hozzájárultak a kamatcsökkentési várakozások erősödéséhez.

2005.08.12 14:20
Monetáris Tanács: szóba került az 50 bp-os kamatcsökkentés is júliusban (2.)

2005.08.11 09:00
Vártnál kissé alacsonyabb infláció júliusban - tovább csökkent a maginfláció

A forint a várható 75 bp-os összes idei kamatcsökkentés mellett év végére a jelenlegi 244 körüliről mintegy 2.5%-kal 250.5-ig gyengülhet az euróhoz képest. Ez az egy hónappal ezelőtti konszenzusunkhoz képest 1.75 forinttal erősebb szintet jelent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Új elemként beillesztettük a körkérdésünkbe, hogy mire számítanak a szakértők mostanhoz számítva egy évre (kb. 2006. július-augusztus) az irányadó magyar kamatszint terén. A jegybank több alkalommal is jelezte, hogy a jövő évi ÁFA-csökkentések jelentős inflációmérséklő hatását egyszeri tényezőnek tekinti, így önmagában az infláció jelentős csökkenése miatt nem fog kamatot csökkenteni.

Az elemzői válaszok arra utalnak, hogy nagy a bizonytalanság ennek jelzésnek a konkrét kamatszintbe való "átültetése" terén: többen voltak olyanok, akik szerint kis lépések (25-25 bp-ok) segítségével 5.5%-ig is mérséklődhet a ráta, míg mások szerint 6% körül megállhat a kamatcsökkentési sorozat, sőt többen voltak olyanok is, akik szerint kamatemelés miatt 6.5% lesz jövő ilyenkor az irányadó ráta.

Az elemzői válaszok táblázatos formában:

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem