29 °C Budapest

Portfolio.hu-poll: egységesen óvatosak az elemzők a jövő hétfői kamatdöntéssel, mi lehet jövő ilyenkor?

Pénzcentrum
2005. augusztus 16. 13:05

A szakértők egyöntetűen egy 25 bp-os jövő hétfői kamatcsökkentés mellett tették le voksukat a portfolio.hu mai elemzői-alapkezelői felérése során, de többen jelezték, hogy valójában nem lenne meglepetés egy 50 bp-os vágás bekövetkezése sem. A megkérdezett 16 szakértő jellemzően mérsékelte az év végére várható kamatszintre vonatkozó előrejelzését, így már a bő egy héttel ezelőtt végzett felmérésünkhöz képest is csökkent a medián (6%-ra). Nagy a bizonytalanság ugyanakkor a mostanhoz egy évre várható kamatszint tekintetében: a válaszok 5.5 és 6.5% között szóródtak, és többen jelezték, hogy a fokozódó forintkockázatok miatt a jegybank elképzelhető, hogy kamatemelésre is kényszerül majd a jövő év első felében. A forint az idei év végére várhatóan kissé (kb. 2.5%-kal) gyengülhet majd a szakértők várakozásai szerint.

A forint jelenlegi erős (sávszél-közeli) helyzete az euróval szemben, illetve a kedvező inflációs adatok lehetőséget adhatnának arra, hogy a Monetáris Tanács jövő hétfőn akár 50 bp-os kamatcsökkentést is végrehajtson, mellyel a jelenlegi 6.75%-ról 6.25%-ra csökkenne az irányadó ráta. Néhányan azonban jelezték, hogy ez "olaj lenne a tűzre": tovább szítaná a kamatcsökkentési várakozásokat, amely a forint stabilitását egyre inkább alááshatná.

2005.08.09 13:52
Portfolio.hu-poll: Stagnált júliusban az infláció, csökkent az év végi kamatprognózis

2005.07.13 14:08
Portfolio.hu-poll: hétfőn újabb 25 bp-os kamatcsökkentés - mekkora forintgyengülés várható év végéig?

Egy hónappal ezelőtti felmérésünkkor még jellemzően 6.50, míg az augusztus 9-i pollunkban már jellemzően 6.25%-os év végi kamatszintre számítottak a szakértők. Most pedig már 6% a konszenzus, ami figyelemre méltó várakozásmódosulás. A KSH múlt héten tette közzé a vártnál kissé kedvezőbb júliusi inflációs és maginfláció adatokat (3.7%, illetve 1.6%), valamint megjelent a legutóbbi kamatdöntés rövidített jegyzőkönyve, melyek hozzájárultak a kamatcsökkentési várakozások erősödéséhez.

2005.08.12 14:20
Monetáris Tanács: szóba került az 50 bp-os kamatcsökkentés is júliusban (2.)

2005.08.11 09:00
Vártnál kissé alacsonyabb infláció júliusban - tovább csökkent a maginfláció

A forint a várható 75 bp-os összes idei kamatcsökkentés mellett év végére a jelenlegi 244 körüliről mintegy 2.5%-kal 250.5-ig gyengülhet az euróhoz képest. Ez az egy hónappal ezelőtti konszenzusunkhoz képest 1.75 forinttal erősebb szintet jelent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Új elemként beillesztettük a körkérdésünkbe, hogy mire számítanak a szakértők mostanhoz számítva egy évre (kb. 2006. július-augusztus) az irányadó magyar kamatszint terén. A jegybank több alkalommal is jelezte, hogy a jövő évi ÁFA-csökkentések jelentős inflációmérséklő hatását egyszeri tényezőnek tekinti, így önmagában az infláció jelentős csökkenése miatt nem fog kamatot csökkenteni.

Az elemzői válaszok arra utalnak, hogy nagy a bizonytalanság ennek jelzésnek a konkrét kamatszintbe való "átültetése" terén: többen voltak olyanok, akik szerint kis lépések (25-25 bp-ok) segítségével 5.5%-ig is mérséklődhet a ráta, míg mások szerint 6% körül megállhat a kamatcsökkentési sorozat, sőt többen voltak olyanok is, akik szerint kamatemelés miatt 6.5% lesz jövő ilyenkor az irányadó ráta.

Az elemzői válaszok táblázatos formában:

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?