3 °C Budapest

Növeli a forint sebezhetőségét a csökkenő kamatszint

Pénzcentrum
2005. augusztus 11. 11:55

A gazdasági növekedés az OTP előrejelzése szerint gyorsul az év hátralévő részében, a GDP a potenciálistól kissé elmaradva várhatóan 3.5%-kal bővül. Az infláció várhatóan 4% körül alakul az év végén. Az államháztartás hiánya az idén a tavalyihoz hasonlóan alakul, jövőre viszont várhatóan emelkedik a deficit. A kedvező tőkepiaci hangulatnak köszönhetően a forint stabil, de a csökkenő kamatszint növeli a nemzeti valuta sebezhetőségét.

A külföldi kereslet élénkülésének köszönhetően az ipari export a vártnál gyorsabban bővül, és a belföldi felhasználás összetevői, a fogyasztás és beruházás is lendületet vesznek, a vártnál gyorsabban bővülnek - állapítják meg az OTP elemzői.

A fiskális politika egyre kevésbé átlátható, ezért a hiánymutatók korlátozott tartalommal bírnak. Az államháztartás hiánya az idén várhatóan a GDP 5.4%-át teszi ki, jövőre a hiány további emelkedését valószínűsítik.

Az infláció várhatóan 4% körül alakul az év végén. A jövő évben a tervezett áfacsökkentésnek köszönhetően átlagosan 2% körül, az év végén 1.6% körül alakul az éves infláció. A változatlan adótartalommal számított árindex 2006. decemberi értékére vonatkozó prognózisuk 3.5%.

A forint árfolyama tartja magát, amíg a befektetők kockázatvállalási hajlandósága a szokásosnál magasabb. A csökkenő kamatszint azonban sebezhetővé teszi a nemzeti valutát, mely váratlanul is meggyengülhet, ha a nemzetközi tőkepiaci hangulat elromlik. A piaci kamatok addig is még lejjebb tolódnak, az év végén a rövid kamatok 6% körül várhatók, a hozamgörbe kilapul.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?