17 °C Budapest

32 mrd Ft-os japán beruházás Tatabányán

Pénzcentrum
2005. július 29. 13:10

Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter 2005. július 29-én Budapesten bejelentette, hogy az Asahi Glass, a világ egyik vezető üvegipari vállalata közel 32 milliárd forintos beruházása révén 400 új munkahely jön létre Tatabányán.

Az Asahi Glass gépjárműipari üvegeket gyárt majd Tatabányán. A próbaüzem várhatóan 2006-ban, az üzemszerű termelés pedig 2007-ben indul meg. A tervek szerint az új üzem nagyrészt (80%) külföldi piacokon értékesíti a termékeit, de számítanak a jelentős hazai autóipari cégektől érkező megrendelésekre is.

A vállalat vezetősége a Tatabánya-Környe Ipari Parkot választotta a beruházás helyszínéül, hogy kiszolgálja Közép- és Kelet-Európa egyre növekvő piacát, valamint azért, hogy a régióban már jelen lévő vásárlóit támogassa. A cég menedzsmentje szerint kulcsfontosságú tényező volt a döntés meghozatalában a megrendelőkhöz közeli elhelyezkedés és a jó infrastrukturális körülmények.

Az Asahi olyan autóipari vállalatokat követ, melyek új kapacitásokat hoztak létre Kelet-Közép Európában. Ez a térség a leggyorsabban fejlődő régió az EU-hoz újonnan csatlakozó területek közül. Az előrejelzések szerint a régióban a gépjárműeladások száma a 2003-as 2,4 millióról 4,1 millióra emelkedhet 2008-ra. Az autóüveg és a kapcsolódó magas hozzáadott értékű termékek iránti igény szintén gyorsan növekszik a térségben. Az AGC kész megteremteni azokat a körülményeket, melyek segítségével biztosítható az a szállítási terjedelem és sebesség, amely kielégíti a térségben letelepedett autógyártó cégek igényeit.

Hozzávetőleg 100 japán vállalat működik Magyarországon és körülbelül 16 000 főt foglalkoztatnak. 2003 végéig a japán vállalatok összesen részvény, egyéb részesedés és újrabefektetett jövedelem formájában 569,2 millió eurót fektettek be Magyarországon. A tavalyi évben további 102,5 millió euró japán tőke érkezett részvény és egyéb részesedés formájában.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A japán Asahi Glass Co., Ltd. elsősorban gépjármű-szélvédők gyártásával foglalkozik, ezen a piacon világszerte 30%-os részesedéssel bír. Vevői közé nemcsak a térségünkben újonnan létesülő autógyárak tartoznak (Toyota, Peugeot-Citroën), hanem más nyugat-európai autógyárak is. A céget 1907-ben alapították, a vállalat kezdetben kizárólag üveggyártással foglalkozott, de az 1960-as évek végétől kezdve más iparágakban is - kezdetben a vegyipar, később az elektronikai alkatrészek gyártása - megkezdte működését.

A vállalat európai, ázsiai és amerikai, összesen 350 telephelyén 56.000 embert foglalkoztat. Európában Nagy-Britanniában, Franciaországban, Olaszországban, Belgiumban és Csehországban találhatók telephelyei és leányvállalatai. A vállalat forgalma 2004-ban mintegy 1.475.000 millió yen, azaz közel 11 milliárd euró volt.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?