32 mrd Ft-os japán beruházás Tatabányán

Pénzcentrum
2005. július 29. 13:10

Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter 2005. július 29-én Budapesten bejelentette, hogy az Asahi Glass, a világ egyik vezető üvegipari vállalata közel 32 milliárd forintos beruházása révén 400 új munkahely jön létre Tatabányán.

Az Asahi Glass gépjárműipari üvegeket gyárt majd Tatabányán. A próbaüzem várhatóan 2006-ban, az üzemszerű termelés pedig 2007-ben indul meg. A tervek szerint az új üzem nagyrészt (80%) külföldi piacokon értékesíti a termékeit, de számítanak a jelentős hazai autóipari cégektől érkező megrendelésekre is.

A vállalat vezetősége a Tatabánya-Környe Ipari Parkot választotta a beruházás helyszínéül, hogy kiszolgálja Közép- és Kelet-Európa egyre növekvő piacát, valamint azért, hogy a régióban már jelen lévő vásárlóit támogassa. A cég menedzsmentje szerint kulcsfontosságú tényező volt a döntés meghozatalában a megrendelőkhöz közeli elhelyezkedés és a jó infrastrukturális körülmények.

Az Asahi olyan autóipari vállalatokat követ, melyek új kapacitásokat hoztak létre Kelet-Közép Európában. Ez a térség a leggyorsabban fejlődő régió az EU-hoz újonnan csatlakozó területek közül. Az előrejelzések szerint a régióban a gépjárműeladások száma a 2003-as 2,4 millióról 4,1 millióra emelkedhet 2008-ra. Az autóüveg és a kapcsolódó magas hozzáadott értékű termékek iránti igény szintén gyorsan növekszik a térségben. Az AGC kész megteremteni azokat a körülményeket, melyek segítségével biztosítható az a szállítási terjedelem és sebesség, amely kielégíti a térségben letelepedett autógyártó cégek igényeit.

Hozzávetőleg 100 japán vállalat működik Magyarországon és körülbelül 16 000 főt foglalkoztatnak. 2003 végéig a japán vállalatok összesen részvény, egyéb részesedés és újrabefektetett jövedelem formájában 569,2 millió eurót fektettek be Magyarországon. A tavalyi évben további 102,5 millió euró japán tőke érkezett részvény és egyéb részesedés formájában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A japán Asahi Glass Co., Ltd. elsősorban gépjármű-szélvédők gyártásával foglalkozik, ezen a piacon világszerte 30%-os részesedéssel bír. Vevői közé nemcsak a térségünkben újonnan létesülő autógyárak tartoznak (Toyota, Peugeot-Citroën), hanem más nyugat-európai autógyárak is. A céget 1907-ben alapították, a vállalat kezdetben kizárólag üveggyártással foglalkozott, de az 1960-as évek végétől kezdve más iparágakban is - kezdetben a vegyipar, később az elektronikai alkatrészek gyártása - megkezdte működését.

A vállalat európai, ázsiai és amerikai, összesen 350 telephelyén 56.000 embert foglalkoztat. Európában Nagy-Britanniában, Franciaországban, Olaszországban, Belgiumban és Csehországban találhatók telephelyei és leányvállalatai. A vállalat forgalma 2004-ban mintegy 1.475.000 millió yen, azaz közel 11 milliárd euró volt.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm