Milyen folyamatok mutatkoztak eddig idén a magyar gazdaságban? - összefoglaló

Pénzcentrum
2005. július 26. 09:00

Az ipari termelés áprilisi élénkülése májusban folytatódott. Élénkülés mutatkozott a kiskereskedelemben is. Az építőipar termelése májusban erőteljesen, de az előző hónapok üteménél mérsékeltebben növekedett. Az első öt hónapban az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom növekedése elmaradt a tavalyitól, az építőipari termelésé meghaladta azt. A mezőgazdasági termékek felvásárlása jóval magasabb volt a tavalyi alacsony szintnél. A folyó fizetési mérleg hiánya az első negyedévben több volt az egy évvel azelőttinél. A termékkivitel májusban is gyorsabban nőtt, mint a behozatal, a január-májusi hiány alig több mint felét tette ki a tavaly ilyenkori magas deficitnek. A költségvetés hiánya kevesebb volt a tavaly I. félévinél, de meghaladta az éves előirányzatot. A fogyasztói árak feleakkora ütemben nőttek, mint tavaly. A keresetek az eseti tényezők hatásától eltekintve is számottevően emelkedtek - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal idei ötödik, havi gazdasági összefoglalójából (a KSH jelenti 2005/5).

Ipari termelés

Az Európai Unió iparában az áprilisi csekély növekedést májusban stagnálás váltotta fel: az EU-25 átlagában a májusi ipari termelés 0.1%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit. Hazánkban ezzel ellentétes tendencia érvényesült: az ipari termelés áprilisi élénkülése májusban folytatódott, a növekedés üteme tovább gyorsult. Az I. negyedévi szerény, 1.7%-os emelkedés után áprilisban 8.9%-kal, májusban pedig 12.9%-kal bővült az ágazat termelése. Ehhez hozzájárult a tavalyinál több munkanap, de ennek hatását kiküszöbölve is 10.1%-os volt a májusi növekedés. Az első öthavi termelés 5.4%-kal (tavaly ilyenkor 9.5%-kal) haladta meg az egy évvel korábbit.

Ágazati dinamikák

Mind a termelés növekedésében, mind az ütem gyorsulásában kiemelkedő szerepe volt az ipar legnagyobb ágának, a villamosgép-, műszergyártásnak, amelynek a teljesítménye az első öt hónapban 19%-kal, ezen belül áprilisban, májusban 31, illetve 33%-kal növekedett.

Emellett a legtöbb nagy ágazat termelése nőtt, kivéve az élelmiszeripart, amely az első négy hónapban 10%-kal kevesebbet termelt az egy évvel korábbinál, így a májusi 3%-os növekedés ellenére öthavi teljesítménye számottevően csökkent. Nem érte el a múlt évit a kohászat, a fémfeldolgozás, valamint további négy kisebb, zömmel könnyűipari ág termelése sem.

Az ipari termékek értékesítése - február-márciushoz hasonlóan - májusban ismét belföldre nőtt gyorsabban, 13%-kal, bár az exportértékesítés is meghaladta 11%-kal a tavaly májusit. Az első öt hónapban belföldre 5.1%-kal, exportra 6.3%-kal értékesítettek többet a tavalyinál. A kiemelt feldolgozóipari ágazatok új rendelései májusban is jelentősen, 17%-kal nőttek, és itt is a belföldi új rendelések bővültek nagyobb mértékben (35%-kal). Ezen ágazatok összes rendelésállománya azonban május végén nem érte el az egy évvel korábbit, ami az exportrendelés-állomány visszaesésével magyarázható.

A termelés növekedése a létszám csökkenése mellett valósult meg, így az egy foglalkoztatottra jutó termelés az első öt hónap átlagában 8.4%-kal emelkedett.

Kiskereskedelmi forgalom

Az élénkülés nem korlátozódott az iparra, a kiskereskedelmi forgalom (kiigazítatlan adatok szerint) májusban 6.3%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit, így a január-májusi bővülés 4.5%-osra emelkedett. A forgalom májusban az Európai Unióban is élénkült, az EU-25 átlagában 2.1%-os volt a növekedés. A kiskereskedelmi forgalomba nem számító hazai jármű- és üzemanyag-forgalom májusban megközelítette az egy évvel azelőttit, és ezzel a január-májusi elmaradás is mérséklődött kissé (1.1%-ra).

Építőipar

Az építőipar termelése májusban erőteljesen, de az előző hónapok átlagos üteménél mérsékeltebben növekedett az előző év azonos időszakához képest. Az építőipari termelés volumene 2005 májusában 10.9%-kal nőtt, míg az évkezdettől számított bővülés 13.5%-os volt. A növekedés továbbra is elsősorban az út- és autópálya-építésnek köszönhető. Az év első öt hónapjában az épületek építése 4.5, az építményeké 28%-kal nőtt.

A mezőgazdasági termékek felvásárlása január-májusban számottevően meghaladta a tavalyi alacsony szintet, de elmaradt a tavalyelőttitől. A növénytermesztési és kertészeti termékek értékesítése kétszerese volt a tavalyi első öthavinak. Az év elején túlnyomó részt képviselő élő állatok és állati termékek felvásárlása 5%-kal csökkent.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A folyó fizetési mérleg hiánya az első negyedévben (a Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai szerint) 1.5 milliárd euró volt, közel 200 millió euróval több az egy évvel azelőttinél. A reálgazdasági tranzakciók mérlege, ezen belül az áruforgalom hiánya számottevően mérséklődött, ezzel szemben a jövedelmek és a viszonzatlan folyó átutalásosok együttes passzívuma emelkedett. Ez utóbbiban meghatározó szerepe volt annak, hogy az EU-tagsággal kapcsolatos kötelezettségek folyó transzferként jelennek meg az államháztartási szektoron belül. Ugyanakkor az EU-ból érkező források a tőkemérleg aktívumát növelik, ami egyúttal a külső finanszírozási igényt mérsékli.

A termék-külkereskedelemben a kivitel májusban is gyorsabban nőtt, mint a behozatal, ennek hatására a január-májusi hiány 1.1 milliárd eurót (266 milliárd forintot) tett ki, alig több mint felét a tavaly ilyenkori magas deficitnek, amely főként az áprilisi taktikai vásárlásokkal függött össze.

A turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások exportja (a külföldiek magyarországi kiadásai) január-márciusban némileg lassabban nőtt, mint az importjuk (a kiutazó magyarok kiadásai), e szolgáltatások aktív szaldója 73 milliárd forint volt, közel annyi, mint egy évvel azelőtt.

Január-májusban a hazai kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi vendégek 7%-kal, a belföldi vendégek 2%-kal több éjszakát töltöttek el, mint egy évvel korábban.

Az államháztartás pénzforgalmi szemléletű hiánya az első félévben (helyi önkormányzatok nélkül számolva) a Pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint 1 billió forint volt, 52 milliárddal kevesebb, mint egy évvel korábban (de a teljes évi hiányelőirányzatnak már több mint 96%-át elértük). A központi költségvetés hiánya 57 milliárd forinttal volt kevesebb a tavalyinál, de meghaladta az éves előirányzatot.

Az ipari termelői árak emelkedésének éves üteme májusban némileg fokozódott az előző hónapok átlagához képest. Ezen belül azonban a belföldi értékesítési árak növekedése elmaradt az előző hónapokban tapasztalttól, az exportértékesítési áraké élénkült. Az első öt hónap átlagában a belföldi értékesítési árak növekedése 9.9%-ot, a külpiaci értékesítési áraké 0.5%-ot tett ki. Az építőipari árak májusban 4.5%-kal, január-májusban 4.3%-kal nőttek. A mezőgazdaságban a növényi termékek január-májusi átlagos árszínvonala közel egynegyedével alacsonyabb volt az egy évvel azelőttinél, míg az élő állatoké és állati termékeké 6.7%-kal haladta meg a tavaly január-májusit.

A külkereskedelmi árak esetében a január-áprilisi adatok szerint a kivitelben érvényesülő forintárak 3.0%-kal, míg a behozatalban érvényesülők 1.9%-kal elmaradtak a tavaly első négyhavitól. A cserearány több mint 1%-kal romlott.

A fogyasztói árak az első hat hónapban viszonylag egyenletesen, 3.2-4.1%-kal növekedve, január-júniusban összességében 3.7%-kal haladták meg az egy évvel azelőttit. (Tavaly az első félévében 7.1%-kal nőttek az árak.) Júniusban a növekedés 3.8%-os, az EU harmonizált árindexe szerint számolva 3.7%-os volt.

Foglalkoztatás és keresetek

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma január-májusban átlagosan ugyanannyi volt, mint egy évvel korábban. A versenyszférában nőtt a létszám, a költségvetésben csökkent.

Összességében a bruttó nominális átlagkereset 11.5%-kal, a nettó átlagkereset 12.1%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A reálkereset - részben időlegesen ható tényezők miatt - 8%-kal nőtt. A versenyszférában a nettó nominális átlagkereset 8.6%-kal emelkedett. A költségvetés területén - az ez évben egységesen januárban fizetett egyhavi külön juttatás miatt -19.3%-kal. Májusban a versenyszférában és a költségvetési szférában dolgozók nettó nominális keresete egyaránt 11%-kal haladta meg az előző év azonos időszaki értéket.

HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?