1 °C Budapest

Sztrádán az építőipar

Pénzcentrum
2005. július 20. 09:00

Az építőipari termelés volumene 2005 májusában munkanaptényezővel kiigazítva 9.6%-kal nőtt 2004 májusához képest - közölte a KSH. A termelés az év első öt hónapjában 13.5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekedés továbbra is elsősorban út- és autópálya-építési munkáknak köszönhető.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épület és egyéb építmény építése májusban 22.1%-kal, évkezdettől 22.5%-kal emelkedett. Az épületgépészeti szerelés termelése májusban 7.9%-kal, az év első öt hónapjában 10.4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A befejező építés termelése 28.9%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az utóbbi jól mutatja a lakáspiac dinamikájának lanyhulását.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építése májusban kismértékben, 0.7%-kal csökkent, az első öt hónapban viszont 4.5%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az egyéb építmények építésének dinamikus bővülése májusban is folytatódott, 27.3%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, évkezdettől számítva 28.1%-os volt a növekedés.


Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállománya 35.5%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 17.4%-kal, az egyéb építményeké - elsősorban az autópálya- és autóút-építésekre még 2004-ben megkötött nagy értékű szerződéseknek köszönhetően - 42.9%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A májusban kötött szerződések volumene 16.8%-kal maradt el az egy évvel korábbi, kiugróan magas értéktől. Ezen belül az épületek építésére 42.6%-kal nagyobb, az egyéb építmények építésére viszont 46.2%-kal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2004 májusában. A jelentős csökkenés oka a 2004. májusban autópálya-építésekre aláírt szerződések miatti magas bázis volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2004 májusához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 4.5%-kal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 5.3%-kal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havinál 0.6%-kal voltak magasabbak.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem