10% felett nő az ipar - a fa- és textilipar a vesztes

Pénzcentrum
2005. július 15. 09:00

Erős élénkülés érezhető az ipari kibocsátásban az utóbbi hónapok adatai szerint. Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 májusában munkanaphatástól megtisztítva 10.1%-kal nőtt - áll a KSH jelentésében. A termelés volumene az év első öt hónapjában 5.4%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Májusban mind az export-, mind a belföldi értékesítés érdemben emelkedett. A kivitel az előző év azonos időszakát 13%-kal, a belföldi értékesítés 10.8%-kal haladta meg. A májusi exportteljesítmény közel kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. Az év ötödik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel mintegy 40%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 13.3%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből majdnem egynegyeddel részesülő járműgyártás 7.1%-kal növelte külpiaci eladásait.


A rendelésállományok a két ágazatban meglehetős változékonyságot mutatnak. A villamos gép, műszer gyártásban az áprilisi jelentős növekedés után visszaesés tapasztalható, míg a járműveknél az export hatására közel 8%-os a bővülés.

Az ipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 32.8%-kal a feldolgozóipari termelés 30%-át képviselő villamos gép, műszer gyártása nőtt. A legnagyobb súlyú alág kiemelkedő teljesítményéhez elsősorban a híradás-technikai termékek, készülékek átlagon felüli termelése járult hozzá. Az év eddigi legmagasabb volumennövekedését érte el az egyéb nemfém ásványi termék gyártása (22.8%), mely elsősorban az autópálya- és lakásépítéseknek köszönhető. Az előző havi visszaesés után számottevő növekedés figyelhető meg a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (19.2%), ugyanis a májusi üzemanyagárak csökkenése a belföldi felhasználás emelkedését eredményezte. A feldolgozóipari termelés mintegy egyhatodát adó járműgyártás volumene 9%-kal bővült. Az előző hónapok csökkenő tendenciájával ellentétben a feldolgozóipari termelés majdnem egynyolcadát képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 3%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

A feldolgozóiparban csak két ágazatban regisztrált jelentősebb visszaesést a KSH. A fafeldolgozás volumene 4%-kal, a textília, textiláru gyártása 8.4%-kal csökkent.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

2005 májusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 16.9%-kal emelkedett. 2004 azonos időszakához viszonyítva az új belföldi rendelések jelentősen 35%-kal, az új exportmegrendelések pedig mérsékeltebben, 12.6%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány 9%-kal maradt el a tavalyi bázis szintjétől.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első öt hónapjában (2.6%-os létszámcsökkenés mellett) 8.4%-kal volt magasabb, mint 2004 azonos időszakában. A termelékenység tehát érezhetően nő.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?