10% felett nő az ipar - a fa- és textilipar a vesztes

Pénzcentrum
2005. július 15. 09:00

Erős élénkülés érezhető az ipari kibocsátásban az utóbbi hónapok adatai szerint. Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 májusában munkanaphatástól megtisztítva 10.1%-kal nőtt - áll a KSH jelentésében. A termelés volumene az év első öt hónapjában 5.4%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Májusban mind az export-, mind a belföldi értékesítés érdemben emelkedett. A kivitel az előző év azonos időszakát 13%-kal, a belföldi értékesítés 10.8%-kal haladta meg. A májusi exportteljesítmény közel kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. Az év ötödik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel mintegy 40%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 13.3%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből majdnem egynegyeddel részesülő járműgyártás 7.1%-kal növelte külpiaci eladásait.


A rendelésállományok a két ágazatban meglehetős változékonyságot mutatnak. A villamos gép, műszer gyártásban az áprilisi jelentős növekedés után visszaesés tapasztalható, míg a járműveknél az export hatására közel 8%-os a bővülés.

Az ipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 32.8%-kal a feldolgozóipari termelés 30%-át képviselő villamos gép, műszer gyártása nőtt. A legnagyobb súlyú alág kiemelkedő teljesítményéhez elsősorban a híradás-technikai termékek, készülékek átlagon felüli termelése járult hozzá. Az év eddigi legmagasabb volumennövekedését érte el az egyéb nemfém ásványi termék gyártása (22.8%), mely elsősorban az autópálya- és lakásépítéseknek köszönhető. Az előző havi visszaesés után számottevő növekedés figyelhető meg a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (19.2%), ugyanis a májusi üzemanyagárak csökkenése a belföldi felhasználás emelkedését eredményezte. A feldolgozóipari termelés mintegy egyhatodát adó járműgyártás volumene 9%-kal bővült. Az előző hónapok csökkenő tendenciájával ellentétben a feldolgozóipari termelés majdnem egynyolcadát képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 3%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

A feldolgozóiparban csak két ágazatban regisztrált jelentősebb visszaesést a KSH. A fafeldolgozás volumene 4%-kal, a textília, textiláru gyártása 8.4%-kal csökkent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2005 májusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 16.9%-kal emelkedett. 2004 azonos időszakához viszonyítva az új belföldi rendelések jelentősen 35%-kal, az új exportmegrendelések pedig mérsékeltebben, 12.6%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány 9%-kal maradt el a tavalyi bázis szintjétől.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első öt hónapjában (2.6%-os létszámcsökkenés mellett) 8.4%-kal volt magasabb, mint 2004 azonos időszakában. A termelékenység tehát érezhetően nő.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?