21 °C Budapest

10% felett nő az ipar - a fa- és textilipar a vesztes

Pénzcentrum
2005. július 15. 09:00

Erős élénkülés érezhető az ipari kibocsátásban az utóbbi hónapok adatai szerint. Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 májusában munkanaphatástól megtisztítva 10.1%-kal nőtt - áll a KSH jelentésében. A termelés volumene az év első öt hónapjában 5.4%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Májusban mind az export-, mind a belföldi értékesítés érdemben emelkedett. A kivitel az előző év azonos időszakát 13%-kal, a belföldi értékesítés 10.8%-kal haladta meg. A májusi exportteljesítmény közel kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. Az év ötödik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel mintegy 40%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 13.3%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből majdnem egynegyeddel részesülő járműgyártás 7.1%-kal növelte külpiaci eladásait.


A rendelésállományok a két ágazatban meglehetős változékonyságot mutatnak. A villamos gép, műszer gyártásban az áprilisi jelentős növekedés után visszaesés tapasztalható, míg a járműveknél az export hatására közel 8%-os a bővülés.

Az ipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 32.8%-kal a feldolgozóipari termelés 30%-át képviselő villamos gép, műszer gyártása nőtt. A legnagyobb súlyú alág kiemelkedő teljesítményéhez elsősorban a híradás-technikai termékek, készülékek átlagon felüli termelése járult hozzá. Az év eddigi legmagasabb volumennövekedését érte el az egyéb nemfém ásványi termék gyártása (22.8%), mely elsősorban az autópálya- és lakásépítéseknek köszönhető. Az előző havi visszaesés után számottevő növekedés figyelhető meg a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (19.2%), ugyanis a májusi üzemanyagárak csökkenése a belföldi felhasználás emelkedését eredményezte. A feldolgozóipari termelés mintegy egyhatodát adó járműgyártás volumene 9%-kal bővült. Az előző hónapok csökkenő tendenciájával ellentétben a feldolgozóipari termelés majdnem egynyolcadát képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 3%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

A feldolgozóiparban csak két ágazatban regisztrált jelentősebb visszaesést a KSH. A fafeldolgozás volumene 4%-kal, a textília, textiláru gyártása 8.4%-kal csökkent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2005 májusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 16.9%-kal emelkedett. 2004 azonos időszakához viszonyítva az új belföldi rendelések jelentősen 35%-kal, az új exportmegrendelések pedig mérsékeltebben, 12.6%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány 9%-kal maradt el a tavalyi bázis szintjétől.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első öt hónapjában (2.6%-os létszámcsökkenés mellett) 8.4%-kal volt magasabb, mint 2004 azonos időszakában. A termelékenység tehát érezhetően nő.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm