21 °C Budapest

10% felett nő az ipar - a fa- és textilipar a vesztes

Pénzcentrum
2005. július 15. 09:00

Erős élénkülés érezhető az ipari kibocsátásban az utóbbi hónapok adatai szerint. Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 májusában munkanaphatástól megtisztítva 10.1%-kal nőtt - áll a KSH jelentésében. A termelés volumene az év első öt hónapjában 5.4%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Májusban mind az export-, mind a belföldi értékesítés érdemben emelkedett. A kivitel az előző év azonos időszakát 13%-kal, a belföldi értékesítés 10.8%-kal haladta meg. A májusi exportteljesítmény közel kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. Az év ötödik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel mintegy 40%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 13.3%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből majdnem egynegyeddel részesülő járműgyártás 7.1%-kal növelte külpiaci eladásait.


A rendelésállományok a két ágazatban meglehetős változékonyságot mutatnak. A villamos gép, műszer gyártásban az áprilisi jelentős növekedés után visszaesés tapasztalható, míg a járműveknél az export hatására közel 8%-os a bővülés.

Az ipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 32.8%-kal a feldolgozóipari termelés 30%-át képviselő villamos gép, műszer gyártása nőtt. A legnagyobb súlyú alág kiemelkedő teljesítményéhez elsősorban a híradás-technikai termékek, készülékek átlagon felüli termelése járult hozzá. Az év eddigi legmagasabb volumennövekedését érte el az egyéb nemfém ásványi termék gyártása (22.8%), mely elsősorban az autópálya- és lakásépítéseknek köszönhető. Az előző havi visszaesés után számottevő növekedés figyelhető meg a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (19.2%), ugyanis a májusi üzemanyagárak csökkenése a belföldi felhasználás emelkedését eredményezte. A feldolgozóipari termelés mintegy egyhatodát adó járműgyártás volumene 9%-kal bővült. Az előző hónapok csökkenő tendenciájával ellentétben a feldolgozóipari termelés majdnem egynyolcadát képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 3%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

A feldolgozóiparban csak két ágazatban regisztrált jelentősebb visszaesést a KSH. A fafeldolgozás volumene 4%-kal, a textília, textiláru gyártása 8.4%-kal csökkent.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2005 májusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 16.9%-kal emelkedett. 2004 azonos időszakához viszonyítva az új belföldi rendelések jelentősen 35%-kal, az új exportmegrendelések pedig mérsékeltebben, 12.6%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány 9%-kal maradt el a tavalyi bázis szintjétől.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első öt hónapjában (2.6%-os létszámcsökkenés mellett) 8.4%-kal volt magasabb, mint 2004 azonos időszakában. A termelékenység tehát érezhetően nő.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?