10% felett nő az ipar - a fa- és textilipar a vesztes

Pénzcentrum
2005. július 15. 09:00

Erős élénkülés érezhető az ipari kibocsátásban az utóbbi hónapok adatai szerint. Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 májusában munkanaphatástól megtisztítva 10.1%-kal nőtt - áll a KSH jelentésében. A termelés volumene az év első öt hónapjában 5.4%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Májusban mind az export-, mind a belföldi értékesítés érdemben emelkedett. A kivitel az előző év azonos időszakát 13%-kal, a belföldi értékesítés 10.8%-kal haladta meg. A májusi exportteljesítmény közel kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. Az év ötödik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel mintegy 40%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 13.3%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből majdnem egynegyeddel részesülő járműgyártás 7.1%-kal növelte külpiaci eladásait.


A rendelésállományok a két ágazatban meglehetős változékonyságot mutatnak. A villamos gép, műszer gyártásban az áprilisi jelentős növekedés után visszaesés tapasztalható, míg a járműveknél az export hatására közel 8%-os a bővülés.

Az ipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 32.8%-kal a feldolgozóipari termelés 30%-át képviselő villamos gép, műszer gyártása nőtt. A legnagyobb súlyú alág kiemelkedő teljesítményéhez elsősorban a híradás-technikai termékek, készülékek átlagon felüli termelése járult hozzá. Az év eddigi legmagasabb volumennövekedését érte el az egyéb nemfém ásványi termék gyártása (22.8%), mely elsősorban az autópálya- és lakásépítéseknek köszönhető. Az előző havi visszaesés után számottevő növekedés figyelhető meg a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (19.2%), ugyanis a májusi üzemanyagárak csökkenése a belföldi felhasználás emelkedését eredményezte. A feldolgozóipari termelés mintegy egyhatodát adó járműgyártás volumene 9%-kal bővült. Az előző hónapok csökkenő tendenciájával ellentétben a feldolgozóipari termelés majdnem egynyolcadát képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 3%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

A feldolgozóiparban csak két ágazatban regisztrált jelentősebb visszaesést a KSH. A fafeldolgozás volumene 4%-kal, a textília, textiláru gyártása 8.4%-kal csökkent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2005 májusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 16.9%-kal emelkedett. 2004 azonos időszakához viszonyítva az új belföldi rendelések jelentősen 35%-kal, az új exportmegrendelések pedig mérsékeltebben, 12.6%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány 9%-kal maradt el a tavalyi bázis szintjétől.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első öt hónapjában (2.6%-os létszámcsökkenés mellett) 8.4%-kal volt magasabb, mint 2004 azonos időszakában. A termelékenység tehát érezhetően nő.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem