1 °C Budapest

40%-kal drágultak a friss zöldségek

Pénzcentrum
2005. július 11. 09:00

Az agrártermékek termelői árszintje 2005. január-májusban 11.5%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban - közölte a KSH. A növényi termékeknél az árszint 24.2%-kal csökkent, az állati termékeknél 6.7%-kal nőtt. Májusban összességében a mezőgazdasági termékek árszintje 8.8%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások árszínvonala 1.9%-kal csökkent. Májusban folytatódott az árkorrekció, a tavaszi hónapokhoz képest az árak a növényi termékeknél tovább nőttek.

A gabonafélék árszintje idén január-májusban 41%-kal alacsonyabb (2004 első öt hónapjában 72.8%-kal magasabb) volt, mint egy évvel korábban.

A burgonya ára 54.5%-kal csökkent előző év azonos időszakához viszonyítva. A zöldségfélék ára lényegében nem változott az első öt hónapban az előző év azonos időszakához képest, de idén májusban 40.9%-kal növekedett 2004 májusához viszonyítva. A drágulás májust tekintve itt volt a leginkább számottevő.

Idén a vágóállatok termelői ára 9%-kal nőtt 2004 első öt hónapjához képest, ezen belül a nagyobb mennyiséget képviselő vágósertésé 16.2%-kal emelkedett, a vágóbaromfié 1.7%-kal csökkent. A tej termelői árának növekedése 6.4%-os volt, a tyúktojás ára 4.5%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2005. január-májusban a takarmányárak 19%-kal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A termeléshez felhasznált energia árszínvonala emelkedett a legnagyobb mértékben (19.7%-kal), a növényvédő szereké pedig 3.3%-kal magasabb volt, mint tavaly ilyenkor. A mezőgazdasági folyó termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások ára 3.1%-kal csökkent, a mezőgazdasági rendeltetésű beruházási javaké 5.2%-kal nőtt. Az agrárolló mutatója 90.2 volt, tehát a mezőgazdasági termelőiár-index nagyobb mértékben csökkent, mint a ráfordításiár-index.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.03 00:01
DIGITAL NOMAD With more remote work options, people are moving from place to place, living in a nom...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm