28 °C Budapest

Túlzott volt a forint és az állampapírpiac erősödése

Pénzcentrum
2005. július 5. 09:25

Túlzottnak nevezhető a forint erősödése és a hozamok csökkenése a holnapi költségvetési adatok bejelentése előtt - áll a Calyon reggeli elemzésében. A júniusi tényszámokkal a deficit már az éves előirányzat 96%-nál lehet, mely az idei célok tarthatatlanságának aggodalmát erősíti. Ennek ellenére a hozamesés elsősorban hozamgörbe rövidebb végén tovább tarthat, a maginfláció csökkenése miatt a Nemzeti Bank kisebb lépésekkel (25 bp) folytathatja a kamatvágásokat a következő 3 hónapban.

eurhufcomp
eurhufcomp
A Calyon szerint a nemzetközi környezet továbbra is alapvetően kedvező, globálisan a befektetők fokozott étvággyal fordulnak a magasabb hozamú termékek felé. A kamatcsökkentések és ez említett külső környezeti sajátosságok miatt egyelőre a fundamentális problémák kevésbé hatnak a piac mozgására. Az ikerdeficit probléma továbbra is az egyik legaggasztóbb magyar vonatkozásban.

A holnapi júniusi adatokkal az államháztartási hiány feltehetően már az éves előirányzat 96%-nál jár majd. Az idei év elcsúszása a bázistervezés miatt érdemben érintheti a következő évek kilátásait is. A bejelentett adóváltozások illetve elképzelések a büdzsé egyensúlya szempontjából inkább negatív irányba befolyásolják a következő évi kilátásokat. Ezzel a 2010-es tervezett euró bevezetési időpont is későbbre tolódhat.

2006-ban az adócsökkentések miatt a GDP 1.6%-nak megfelelő bevétel eshet ki a Calyon szerint. Nagy kérdés, hogy milyen módon próbálják ezt ellensúlyozni. Egyes információk szerint a szaktárca a GDP 1.8%-nak megfelelő kiadáscsökkentést tervez, mely az eddig bejelentettnél lényegesen magasabb.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?