27 °C Budapest

Euró: hamarosan 1.15 dollárnál lehet az árfolyam

Pénzcentrum
2005. július 5. 09:01

Tovább gyengült a tegnapi nap folyamán az euró a dollárral szemben, így a közös európai deviza egységéért már csak 1.19 dollárt kellett adni. A reggeli kereskedésben az euró már nem gyengült érdemben tovább, ugyanakkor piaci szakértők további értékvesztést várnak.

eurusdcomp
A tegnapi gyengülés mögött a dollár short pozíciók zárásán túl feltehetően érdemi szerepet játszott fundamentális oldalról, hogy Christian Noyer, az EKB alelnöke technikailag lehetségesnek nevezte, hogy bármely ország kilépjen az euró-zónából. Az utóbbi időszakban egyre élesebbek lettek azok a hangok, melyek Olaszország kilépéséről szólnak. A valutaunió annak ellenére, hogy számos szakértő szerint nem optimális valutaövezet, mégis kifejez egyfajta közös erőt. Ha a tagállamok egy része kilép, az az egész közösség gyengülése irányába hat a közös pénz használatából származó előnyök eltűnése miatt.

A francia és a holland elutasítás után tovább folytatódnak a szavazások az uniós alkotmányról. Legközelebb Luxemburg nyilvánít véleményt július 10-én. A közvéleménykutatások alapján itt az elfogadásnak adható nagyobb valószínűség, bár a különbség a két tábor számossága között az utóbbi időben csökkent. Az alkotmánnyal kapcsolatos aggodalmak eddig is inkább ártottak az eurónak.

Az euró gyengülésének irányába hatnak a fent említett politikai kockázatokon túl a gazdasági növekedéssel kapcsolatos problémák. A belső fogyasztás növekedése a nagyobb európai államokban jellemzően igen visszafogott. Az EKB továbbra sem kíván kamatot csökkenteni, így a növekedés gyorsításának eszköze a monetáris politika részéről az árfolyam gyengülésének tolerálása lehet.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?