1.5 milliárd eurós hiány a folyó fizetési mérlegben - vártnál kissé nagyobb (3.)

Pénzcentrum
2005. június 30. 08:44

Az idei első negyedévben 1.497 milliárd eurós hiányt mutatott Magyarország folyó fizetési mérlege - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank. Az elemzők 1.4 milliárd eurós deficittel számoltak. A felülvizsgált adatok szerint a tavalyi harmadik negyedévben 1.85 (nem változott), a negyedik negyedévben 1.707 milliárd euró volt a hiány mértéke (eredeti adat: 1.712 milliárd euró), így az egész 2004-es éves deficit 7.118 milliárd euróra módosult az eddig közzétett 7.123 milliárd euróról.

2005. I. negyedévében a külfölddel szembeni nettó finanszírozási igény (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes hiánya) 1326 millió euró volt. A külső finanszírozási igénnyel szemben 218 millió euró nem adóssággeneráló finanszírozás állt, tehát érdemi volt az adósság emelkedése. A szezonális hatások kiszűrésével számított adatok alapján az ország nettó külföldi finanszírozási igénye nem változott számottevően, a GDP arányában már hosszabb ideje az előző időszakok szintjén állt, 2005. I. negyedévében a GDP 8.1 százaléka volt.


A folyó fizetési mérleg hiányának előző negyedévhez képest bekövetkezett változásában (enyhe hiánycsökkenés) a reálgazdasági tranzakciók (az áruk, és szolgáltatásoknál egyaránt) alakulása játszotta a meghatározó szerepet. A jövedelmek és a folyó transzferek egyenlegének alakulása növekvő hiányt mutat. Ez az adósságállomány növekedésével összefüggő magasabb kamatszolgálati teherből, és abból következik, hogy az EU-tagsággal összefüggő kötelezettségek folyó transzferként jelennek meg a statisztikában.

Az előző negyedévvel összehasonlítva a reálgazdasági tranzakciók egyenlege trendjének csökkenésében az áruforgalom és a szolgáltatások egyenlegében már hosszabb ideje érvényesülő javulás játszott szerepet. Az áruforgalomban az exportnövekedése egyenletes, míg az import harmadik negyedéve azonos szinten maradt.


A szolgáltatásokon belül az előző időszakhoz képest az idegenforgalom egyenlegének 2001. szeptembere óta tartó trendjének csökkenése 2005 I. negyedévében már nem folytatódott, az egyéb szolgáltatások esetében viszont nagyobb volt a hiány az előző negyedévhez képest. 2005. I. negyedévében az idegenforgalmi bevételek dinamikusan nőttek (a negyedik negyedéves 562 millió euróról 844 millió euróra). A kiadások növekedése lassuló, az előző negyedévek szintjének közelében alakult (negyedik negyedév: 446 millió euró, idei első negyedév: 545 millió euró).


A viszonzatlan folyó átutalások egyenlege 2005. I. negyedévében 8 millió eurós hiányt mutatott (a tőketranszfereket is figyelembe véve 2005. I. negyedévben közel 50 millió euró bevételi többlet származott az EU-val kapcsolatos elszámolásokból).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2005. I. negyedévben a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 218 millió euró beáramlást mutatott. Az újrabefektetett jövedelmekkel együtt a tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen tőkebefektetések értéke a magyar befektetők 489 millió euró külföldre irányuló tőkebefektetése, és a külföldi befektetők 881 millió euró Magyarországra történő tőkebefektetésének eredményeként alakult ki. A tulajdonviszonyt megtestesítő portfólió befektetéseknél jelentkező nettó forgalom 175 millió euró forráskiáramlást mutatott.

2005. március végén a jegybanki tartalékok értéke 13.4 milliárd euró volt (tavalyi negyedik negyedév: 11.7 milliárd euró). A nemzetgazdaság bruttó adósságállománya 3.4 milliárd euróval nagyobb volt az előző negyedév végén mért értéknél. A nettó külföldi adósság 0.3 milliárd eurós növekedést mutatott. A külföldiek tulajdonában lévő, forintban denominált állampapírok állománya 2005. március végén 10.2 milliárd euró volt, 0.3 milliárd euróval magasabb az előző negyedév végén mért adatnál.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?