5 °C Budapest

1.5 milliárd eurós hiány a folyó fizetési mérlegben - vártnál kissé nagyobb (3.)

Pénzcentrum
2005. június 30. 08:44

Az idei első negyedévben 1.497 milliárd eurós hiányt mutatott Magyarország folyó fizetési mérlege - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank. Az elemzők 1.4 milliárd eurós deficittel számoltak. A felülvizsgált adatok szerint a tavalyi harmadik negyedévben 1.85 (nem változott), a negyedik negyedévben 1.707 milliárd euró volt a hiány mértéke (eredeti adat: 1.712 milliárd euró), így az egész 2004-es éves deficit 7.118 milliárd euróra módosult az eddig közzétett 7.123 milliárd euróról.

2005. I. negyedévében a külfölddel szembeni nettó finanszírozási igény (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes hiánya) 1326 millió euró volt. A külső finanszírozási igénnyel szemben 218 millió euró nem adóssággeneráló finanszírozás állt, tehát érdemi volt az adósság emelkedése. A szezonális hatások kiszűrésével számított adatok alapján az ország nettó külföldi finanszírozási igénye nem változott számottevően, a GDP arányában már hosszabb ideje az előző időszakok szintjén állt, 2005. I. negyedévében a GDP 8.1 százaléka volt.


A folyó fizetési mérleg hiányának előző negyedévhez képest bekövetkezett változásában (enyhe hiánycsökkenés) a reálgazdasági tranzakciók (az áruk, és szolgáltatásoknál egyaránt) alakulása játszotta a meghatározó szerepet. A jövedelmek és a folyó transzferek egyenlegének alakulása növekvő hiányt mutat. Ez az adósságállomány növekedésével összefüggő magasabb kamatszolgálati teherből, és abból következik, hogy az EU-tagsággal összefüggő kötelezettségek folyó transzferként jelennek meg a statisztikában.

Az előző negyedévvel összehasonlítva a reálgazdasági tranzakciók egyenlege trendjének csökkenésében az áruforgalom és a szolgáltatások egyenlegében már hosszabb ideje érvényesülő javulás játszott szerepet. Az áruforgalomban az exportnövekedése egyenletes, míg az import harmadik negyedéve azonos szinten maradt.


A szolgáltatásokon belül az előző időszakhoz képest az idegenforgalom egyenlegének 2001. szeptembere óta tartó trendjének csökkenése 2005 I. negyedévében már nem folytatódott, az egyéb szolgáltatások esetében viszont nagyobb volt a hiány az előző negyedévhez képest. 2005. I. negyedévében az idegenforgalmi bevételek dinamikusan nőttek (a negyedik negyedéves 562 millió euróról 844 millió euróra). A kiadások növekedése lassuló, az előző negyedévek szintjének közelében alakult (negyedik negyedév: 446 millió euró, idei első negyedév: 545 millió euró).


A viszonzatlan folyó átutalások egyenlege 2005. I. negyedévében 8 millió eurós hiányt mutatott (a tőketranszfereket is figyelembe véve 2005. I. negyedévben közel 50 millió euró bevételi többlet származott az EU-val kapcsolatos elszámolásokból).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2005. I. negyedévben a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 218 millió euró beáramlást mutatott. Az újrabefektetett jövedelmekkel együtt a tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen tőkebefektetések értéke a magyar befektetők 489 millió euró külföldre irányuló tőkebefektetése, és a külföldi befektetők 881 millió euró Magyarországra történő tőkebefektetésének eredményeként alakult ki. A tulajdonviszonyt megtestesítő portfólió befektetéseknél jelentkező nettó forgalom 175 millió euró forráskiáramlást mutatott.

2005. március végén a jegybanki tartalékok értéke 13.4 milliárd euró volt (tavalyi negyedik negyedév: 11.7 milliárd euró). A nemzetgazdaság bruttó adósságállománya 3.4 milliárd euróval nagyobb volt az előző negyedév végén mért értéknél. A nettó külföldi adósság 0.3 milliárd eurós növekedést mutatott. A külföldiek tulajdonában lévő, forintban denominált állampapírok állománya 2005. március végén 10.2 milliárd euró volt, 0.3 milliárd euróval magasabb az előző negyedév végén mért adatnál.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm