28 °C Budapest

Veres: ragaszkodik a kormány az euró 2010-es bevezetéséhez - elvonások a szakmai fejezeteknél (2.)

Pénzcentrum
2005. június 28. 11:22

Veres János pénzügyminiszter az adókérdésekről rendezett mai sajtótájékoztatón öt pontban foglalta össze a tegnap bejelentett adóváltoztatásokkal kapcsolatban azt, amit a Pénzügyminisztérium különösen fontosnak tart hangsúlyozni. Ezek a következők:

1. "Magyarország azon a pályán halad tovább, ami a 2008. évi kritériumteljesítést, illetve az euró 2010-es bevezetését tűzi ki célul. Meg kívánjuk és meg fogjuk tenni ezt a lépést." A tegnapi adóbejelentések érdemi költségvetési egyensúlyi vonzatai miatt több olyan piaci vélemény is napvilágot látott, miszerint komoly veszélybe került a 2010-es euróbevezetés. A piacon nem maradtak el a reakciók sem (ld. kapcsolódó cikkek). A kormány tehát igykszik elejét venni a konvergencia-befektetők esetleges csalódásának.

2. Veres hangsúlyozta: a tegnapi bejelentés üzenete, hogy több éves program került meghirdetésre, kiszámítható, világos lépések

3. Az eddigi adócsökkentésekkel kapcsolatban a pénzügyminiszter a félreértés tisztázása érdekében elmondta, hogy az előző kormányzati ciklusban 25.6%-os volt az átlagos SZJA-terhelés. Ezzel szemben ebben az évben már 19%-ra csökkent ez a terhelés, és a most bejelentett intézkedések alapján ez némileg még tovább fog csökkenni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

4. A bejelentett adóintézkedések nettó 194 milliárd forintos kedvezőtlen hatással járnak a 2006-os költségvetésre. Ezt a PM várakozásai szerint egyrészt a felső ÁFA-kulcs csökkentése miatti dinamikusabb kereskedelmi forgalom kompenzálja. Emellett döntő részben a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok (kiadási tételek) fognak szűkülni - szögezte le Veres. Ennek a nagyságrendje több mint 200 milliárd forint lesz, de a részletek egyelőre nem nyilvánosak.

5. Veres bejelentette, hogy a Pénzügyminisztérium oldalán a mai naptól elindul egy, a 2006. évre vonatkozó nettó jövedelem-kalkulátor, ami a tegnap bejelentett szabálymódosításokat már figyelembe veszi. A kalkulátor azt célozza, hogy mindenki ki tudja számolni, hogy milyen változást hoznak ezek a módosítások az ő éltében.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?