248-ig ment tegnap forint - kamatcsökkentési spekuláció indulhat (OTP)

Pénzcentrum
2005. június 15. 08:33

Tegnap délután érdemi erősödést mutatott a forint az euróval szemben, a jegyzések késő délutánra a 248-as szintre süllyedtek, ami közel két hónapos csúcsot jelent. Az esti órákra 248.70-249 közé mozdult a kurzus. A hazai fizetőeszköz tegnapi erősödése viszonylag alacsony forgalom mellett következett be, mely külföldiek állampapír-vásárlásaival áll összefüggésben. A piac gyakorlatilag beárazott egy 25 bp-os jövő hétfői kamatcsökkentést, addig már nem várható további érdemi forinterősödés. Azt követően azonban volatilisebb kereskedésre lehet számítani - mondta el a jelenlegi piaci folyamatokról Kerekes Márton, az OTP treasury szakértője.

Kerekes felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt néhány napban mintegy 70 milliárd forintnyi külföldi tőke áramlott az állampapírpiacra, a külföldiek állománya 2480 milliárd forintra emelkedett. A szakértő szerint a korábbi negatív hangulat a magyar piaccal kapcsolatban megfordult, a korábbi forintshortok fenntartása egyre költségesebbé vált, így a visszavásárlások is hozzájárulhatnak a forint erősödéséhez.


Emellett Kerekes hangsúlyozta a devizahitel-felvételek (lakossági, vállalati) forinterősítő hatását, mely tartós keresletet vetít előre a magyar fizetőeszköz iránt. Ez a szakértő szerint gátat jelenthet a forint jelentősebb gyengülésére. A treasury munkatársa szerint "az MNB árfolyamfüggően interveniálgat" az utóbbi hónapokban jelentősen felduzzadt devizatartalékból (állami devizakötvény-kibocsátások), ez is fontos tényező lehet a forint esetleges elszállásának megakadályozásában.

A szakértő a forint erősödésével kapcsolatban megjegyezte, hogy abban régiós hatások is szerepet játszanak: a forint a lengyel zloty korábbi erősödését jóval kisebb mértékben követte, most egyfajta "felzárkózás" következhetett be.

A forint erősödése és a kamatcsökkentési várakozások témakörében Kerekes elmondta, hogy "valamennyit ez is okozhatott az erősödésben", ugyanakkor véleménye szerint jövő hétfőig "tovább már nem nagyon érdemes erősíteni a hazai fizetőeszközt, annak már túllövés jellege lenne", a 25 bp-os vágás már be van árazva (annál nagyobb lépésre valószínűleg nem kell számítani).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"A nagyobb mozgások jövő hétfő után jöhetnek, mert akkor spekulációra nyílik tér, 1 hónapig lesz idő játszani, nem kell kamatvágástól tartani". Kerekes megjegyezte, hogy megjelentek 245-ös, 242-es forint/euró árfolyamot említő elemzések, és elképzelhető, hogy a kamatcsökkentésekre játszó "egyirányú piac" alakul ki: a forint erősödésére kamatcsökkentésekkel válaszol az MNB. A szakértő azonban ezt a folyamatot fokozottan veszélyesnek tartja, mivel elmondása szerint "eljöhet majd az a pont, amikor a kamatszint már nem elegendő, és ekkor hirtelen gyengülés következhet be".

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem