16 °C Budapest

248-ig ment tegnap forint - kamatcsökkentési spekuláció indulhat (OTP)

Pénzcentrum
2005. június 15. 08:33

Tegnap délután érdemi erősödést mutatott a forint az euróval szemben, a jegyzések késő délutánra a 248-as szintre süllyedtek, ami közel két hónapos csúcsot jelent. Az esti órákra 248.70-249 közé mozdult a kurzus. A hazai fizetőeszköz tegnapi erősödése viszonylag alacsony forgalom mellett következett be, mely külföldiek állampapír-vásárlásaival áll összefüggésben. A piac gyakorlatilag beárazott egy 25 bp-os jövő hétfői kamatcsökkentést, addig már nem várható további érdemi forinterősödés. Azt követően azonban volatilisebb kereskedésre lehet számítani - mondta el a jelenlegi piaci folyamatokról Kerekes Márton, az OTP treasury szakértője.

Kerekes felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt néhány napban mintegy 70 milliárd forintnyi külföldi tőke áramlott az állampapírpiacra, a külföldiek állománya 2480 milliárd forintra emelkedett. A szakértő szerint a korábbi negatív hangulat a magyar piaccal kapcsolatban megfordult, a korábbi forintshortok fenntartása egyre költségesebbé vált, így a visszavásárlások is hozzájárulhatnak a forint erősödéséhez.


Emellett Kerekes hangsúlyozta a devizahitel-felvételek (lakossági, vállalati) forinterősítő hatását, mely tartós keresletet vetít előre a magyar fizetőeszköz iránt. Ez a szakértő szerint gátat jelenthet a forint jelentősebb gyengülésére. A treasury munkatársa szerint "az MNB árfolyamfüggően interveniálgat" az utóbbi hónapokban jelentősen felduzzadt devizatartalékból (állami devizakötvény-kibocsátások), ez is fontos tényező lehet a forint esetleges elszállásának megakadályozásában.

A szakértő a forint erősödésével kapcsolatban megjegyezte, hogy abban régiós hatások is szerepet játszanak: a forint a lengyel zloty korábbi erősödését jóval kisebb mértékben követte, most egyfajta "felzárkózás" következhetett be.

A forint erősödése és a kamatcsökkentési várakozások témakörében Kerekes elmondta, hogy "valamennyit ez is okozhatott az erősödésben", ugyanakkor véleménye szerint jövő hétfőig "tovább már nem nagyon érdemes erősíteni a hazai fizetőeszközt, annak már túllövés jellege lenne", a 25 bp-os vágás már be van árazva (annál nagyobb lépésre valószínűleg nem kell számítani).

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A nagyobb mozgások jövő hétfő után jöhetnek, mert akkor spekulációra nyílik tér, 1 hónapig lesz idő játszani, nem kell kamatvágástól tartani". Kerekes megjegyezte, hogy megjelentek 245-ös, 242-es forint/euró árfolyamot említő elemzések, és elképzelhető, hogy a kamatcsökkentésekre játszó "egyirányú piac" alakul ki: a forint erősödésére kamatcsökkentésekkel válaszol az MNB. A szakértő azonban ezt a folyamatot fokozottan veszélyesnek tartja, mivel elmondása szerint "eljöhet majd az a pont, amikor a kamatszint már nem elegendő, és ekkor hirtelen gyengülés következhet be".

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?