-3 °C Budapest

248-ig ment tegnap forint - kamatcsökkentési spekuláció indulhat (OTP)

Pénzcentrum
2005. június 15. 08:33

Tegnap délután érdemi erősödést mutatott a forint az euróval szemben, a jegyzések késő délutánra a 248-as szintre süllyedtek, ami közel két hónapos csúcsot jelent. Az esti órákra 248.70-249 közé mozdult a kurzus. A hazai fizetőeszköz tegnapi erősödése viszonylag alacsony forgalom mellett következett be, mely külföldiek állampapír-vásárlásaival áll összefüggésben. A piac gyakorlatilag beárazott egy 25 bp-os jövő hétfői kamatcsökkentést, addig már nem várható további érdemi forinterősödés. Azt követően azonban volatilisebb kereskedésre lehet számítani - mondta el a jelenlegi piaci folyamatokról Kerekes Márton, az OTP treasury szakértője.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kerekes felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt néhány napban mintegy 70 milliárd forintnyi külföldi tőke áramlott az állampapírpiacra, a külföldiek állománya 2480 milliárd forintra emelkedett. A szakértő szerint a korábbi negatív hangulat a magyar piaccal kapcsolatban megfordult, a korábbi forintshortok fenntartása egyre költségesebbé vált, így a visszavásárlások is hozzájárulhatnak a forint erősödéséhez.


Emellett Kerekes hangsúlyozta a devizahitel-felvételek (lakossági, vállalati) forinterősítő hatását, mely tartós keresletet vetít előre a magyar fizetőeszköz iránt. Ez a szakértő szerint gátat jelenthet a forint jelentősebb gyengülésére. A treasury munkatársa szerint "az MNB árfolyamfüggően interveniálgat" az utóbbi hónapokban jelentősen felduzzadt devizatartalékból (állami devizakötvény-kibocsátások), ez is fontos tényező lehet a forint esetleges elszállásának megakadályozásában.

A szakértő a forint erősödésével kapcsolatban megjegyezte, hogy abban régiós hatások is szerepet játszanak: a forint a lengyel zloty korábbi erősödését jóval kisebb mértékben követte, most egyfajta "felzárkózás" következhetett be.

A forint erősödése és a kamatcsökkentési várakozások témakörében Kerekes elmondta, hogy "valamennyit ez is okozhatott az erősödésben", ugyanakkor véleménye szerint jövő hétfőig "tovább már nem nagyon érdemes erősíteni a hazai fizetőeszközt, annak már túllövés jellege lenne", a 25 bp-os vágás már be van árazva (annál nagyobb lépésre valószínűleg nem kell számítani).

"A nagyobb mozgások jövő hétfő után jöhetnek, mert akkor spekulációra nyílik tér, 1 hónapig lesz idő játszani, nem kell kamatvágástól tartani". Kerekes megjegyezte, hogy megjelentek 245-ös, 242-es forint/euró árfolyamot említő elemzések, és elképzelhető, hogy a kamatcsökkentésekre játszó "egyirányú piac" alakul ki: a forint erősödésére kamatcsökkentésekkel válaszol az MNB. A szakértő azonban ezt a folyamatot fokozottan veszélyesnek tartja, mivel elmondása szerint "eljöhet majd az a pont, amikor a kamatszint már nem elegendő, és ekkor hirtelen gyengülés következhet be".

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20