3 °C Budapest

248-ig ment tegnap forint - kamatcsökkentési spekuláció indulhat (OTP)

Pénzcentrum
2005. június 15. 08:33

Tegnap délután érdemi erősödést mutatott a forint az euróval szemben, a jegyzések késő délutánra a 248-as szintre süllyedtek, ami közel két hónapos csúcsot jelent. Az esti órákra 248.70-249 közé mozdult a kurzus. A hazai fizetőeszköz tegnapi erősödése viszonylag alacsony forgalom mellett következett be, mely külföldiek állampapír-vásárlásaival áll összefüggésben. A piac gyakorlatilag beárazott egy 25 bp-os jövő hétfői kamatcsökkentést, addig már nem várható további érdemi forinterősödés. Azt követően azonban volatilisebb kereskedésre lehet számítani - mondta el a jelenlegi piaci folyamatokról Kerekes Márton, az OTP treasury szakértője.

Kerekes felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt néhány napban mintegy 70 milliárd forintnyi külföldi tőke áramlott az állampapírpiacra, a külföldiek állománya 2480 milliárd forintra emelkedett. A szakértő szerint a korábbi negatív hangulat a magyar piaccal kapcsolatban megfordult, a korábbi forintshortok fenntartása egyre költségesebbé vált, így a visszavásárlások is hozzájárulhatnak a forint erősödéséhez.


Emellett Kerekes hangsúlyozta a devizahitel-felvételek (lakossági, vállalati) forinterősítő hatását, mely tartós keresletet vetít előre a magyar fizetőeszköz iránt. Ez a szakértő szerint gátat jelenthet a forint jelentősebb gyengülésére. A treasury munkatársa szerint "az MNB árfolyamfüggően interveniálgat" az utóbbi hónapokban jelentősen felduzzadt devizatartalékból (állami devizakötvény-kibocsátások), ez is fontos tényező lehet a forint esetleges elszállásának megakadályozásában.

A szakértő a forint erősödésével kapcsolatban megjegyezte, hogy abban régiós hatások is szerepet játszanak: a forint a lengyel zloty korábbi erősödését jóval kisebb mértékben követte, most egyfajta "felzárkózás" következhetett be.

A forint erősödése és a kamatcsökkentési várakozások témakörében Kerekes elmondta, hogy "valamennyit ez is okozhatott az erősödésben", ugyanakkor véleménye szerint jövő hétfőig "tovább már nem nagyon érdemes erősíteni a hazai fizetőeszközt, annak már túllövés jellege lenne", a 25 bp-os vágás már be van árazva (annál nagyobb lépésre valószínűleg nem kell számítani).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"A nagyobb mozgások jövő hétfő után jöhetnek, mert akkor spekulációra nyílik tér, 1 hónapig lesz idő játszani, nem kell kamatvágástól tartani". Kerekes megjegyezte, hogy megjelentek 245-ös, 242-es forint/euró árfolyamot említő elemzések, és elképzelhető, hogy a kamatcsökkentésekre játszó "egyirányú piac" alakul ki: a forint erősödésére kamatcsökkentésekkel válaszol az MNB. A szakértő azonban ezt a folyamatot fokozottan veszélyesnek tartja, mivel elmondása szerint "eljöhet majd az a pont, amikor a kamatszint már nem elegendő, és ekkor hirtelen gyengülés következhet be".

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is wh...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?