14 °C Budapest

Felülvizsgáltan is 2.9%-kal nőt az első negyedéves GDP - ismét "húznak" a szolgáltatóágazatok (2.)

Pénzcentrum
2005. június 9. 09:00

Magyarország bruttó hazai terméke 2005 I. negyedévében az első felülvizsgálat eredménye alapján is 2.9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. A bázisidőszakba eső szökőnap miatti naptári hatás kiszűrésével ugyanez a növekedési ütem 3.5%. A gazdasági növekedést termelési oldalról 2003 első negyedéve óta először ismét a szolgáltatások ágazatai, azon belül is a szállítás, valamint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítménynövekedése húzta. A GDP felhasználási oldalán legdinamikusabban továbbra is a termékek és szolgáltatások kivitele nőtt. A bruttó felhalmozás és a háztartások fogyasztásának növekedése alatta maradt a GDP növekedési ütemének.

A magyar gazdaság teljesítményének változása követi a világgazdaság tendenciáját, amit 2003 közepétől az élénk, bár kissé lassuló növekedés jellemez - véli a KSH. Ugyanakkor a magyar GDP növekedési üteme továbbra is jelentősen (az első negyedévben 2 százalékponttal) meghaladja az Európai Unióét.


Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 1.5%-kal növekedett az első negyedévben. A mezőgazdaság teljesítménye - a tavalyi rekordévet követően - az első negyedévben 14%-kal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában, többek között a magas bázis és a kedvezőtlen időjárás következtében. Az ipar hozzáadott értéke a árutermelő ágazatok GDP növekedésével megegyező mértékben, 1.5%-kal emelkedett. Az ipari ágazatokon belül legnagyobb mértékben a gépipar hozzáadott értéke nőtt - a villamos-, gép- és műszergyártás, valamint a járműgyártás teljesítmény-bővülése következtében. Az építőipar 12%-os növekedést mutatott, melyben a legnagyobb szerepet az úthálózatok fejlesztése játszotta, míg az épületek építése az előbbinél enyhébb növekedési ütemet mutatott.

A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 2005 I. negyedévében 3.6%-kal emelkedett. A szolgáltatások teljesítménye tehát az árutermelő ágazatokénál gyorsabb ütemben bővült, ami egy-két éve tartó tendencia megfordulását jelezheti. A szolgáltatásokon belül a szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág hozzáadott érték növekedése (9.2%) haladta meg számottevően a GDP növekedési ütemét, elsősorban a közúti és légi szállítás, valamint a távközlés teljesítményének bővülése következtében. Jelentős GDP-növekedés következett be az első negyedévben a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás nemzetgazdasági ágban, ahol a 2002-2003-as visszaesést követően már 2004-ben is enyhe növekedés mutatkozott. A visszaeső jármű- és üzemanyag-forgalom kihatott a kereskedelem és javítás nemzetgazdasági ág teljesítményére, így összességében a kereskedelem, javítás, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatai 3.4%-kal bővültek az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva.

A bruttó hazai termék felhasználási oldalán a növekedés motorja már második negyedéve a termékek és szolgáltatások kivitele (ezen belül elsősorban a termékeké), amely a felülvizsgált adatok alapján már hatodik negyedéve gyorsabban bővült, mint a behozatal. Mindeközben a bővülés üteme egyszámjegyűvé mérséklődött mind a kivitel (6.2%), mind a behozatal (4.8%) tekintetében.


A bruttó állóeszköz-felhalmozás bővülése 2004. IV. negyedévben megtorpant, de 2005. I. negyedévben újra növekedésnek indult (6.8%). Mindez a bruttó felhalmozás alakulására is hatással volt, ami az I. negyedévben 0.8%-os növekedést mutatott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A háztartások fogyasztása növekedésének további mérséklődése megállt. A háztartások fogyasztási kiadása az I. negyedévben az előző negyedévhez hasonlóan a GDP növekedésénél kisebb mértékben, 2.0%-kal bővült. A háztartások végső fogyasztása - a kormányzattól és a háztartásokat segítő nonprofit intézményektől származó természetbeni társadalmi juttatásokat is figyelembe véve - 2.2%-kal lett több az I. negyedévben, mely ütem ugyancsak elmarad a GDP növekedésétől.


A végső fogyasztás az I. negyedévben 2.0%-kal nőtt a közösségi fogyasztás 0.4%-os bővülése mellett.

Az előző negyedévhez képest mért szezonálisan kiigazított adatok szerint 2005 I. negyedévében a gazdasági növekedés 0.7% volt. A termelési oldalon az építőipar 3.7%-os és a szállítás, raktározás, posta és távközlés 2.6%-os növekedése volt a legjelentősebb. A háztartások fogyasztási kiadása 0.6%-kal nőtt. A kormányzattól származó természetbeni juttatások 1.1%-kal növekedtek az előző negyedévhez képest. Így a háztartások tényleges fogyasztása 0.9%-kal bővült. A közösségi fogyasztás 1.3%-os emelkedése mellett a végső fogyasztás 0.9%-kal gyarapodott. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 12.6%-kal nőtt, míg a bruttó felhalmozás 9.9%-kal emelkedett. A belföldi felhasználás mindezek következtében 3.0%-kal bővült, míg az export 1.0%-kal nőtt, az import 1.1%-os növekedése mellett.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm