25 °C Budapest

Felülvizsgáltan is 2.9%-kal nőt az első negyedéves GDP - ismét "húznak" a szolgáltatóágazatok (2.)

Pénzcentrum
2005. június 9. 09:00

Magyarország bruttó hazai terméke 2005 I. negyedévében az első felülvizsgálat eredménye alapján is 2.9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. A bázisidőszakba eső szökőnap miatti naptári hatás kiszűrésével ugyanez a növekedési ütem 3.5%. A gazdasági növekedést termelési oldalról 2003 első negyedéve óta először ismét a szolgáltatások ágazatai, azon belül is a szállítás, valamint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítménynövekedése húzta. A GDP felhasználási oldalán legdinamikusabban továbbra is a termékek és szolgáltatások kivitele nőtt. A bruttó felhalmozás és a háztartások fogyasztásának növekedése alatta maradt a GDP növekedési ütemének.

A magyar gazdaság teljesítményének változása követi a világgazdaság tendenciáját, amit 2003 közepétől az élénk, bár kissé lassuló növekedés jellemez - véli a KSH. Ugyanakkor a magyar GDP növekedési üteme továbbra is jelentősen (az első negyedévben 2 százalékponttal) meghaladja az Európai Unióét.


Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 1.5%-kal növekedett az első negyedévben. A mezőgazdaság teljesítménye - a tavalyi rekordévet követően - az első negyedévben 14%-kal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában, többek között a magas bázis és a kedvezőtlen időjárás következtében. Az ipar hozzáadott értéke a árutermelő ágazatok GDP növekedésével megegyező mértékben, 1.5%-kal emelkedett. Az ipari ágazatokon belül legnagyobb mértékben a gépipar hozzáadott értéke nőtt - a villamos-, gép- és műszergyártás, valamint a járműgyártás teljesítmény-bővülése következtében. Az építőipar 12%-os növekedést mutatott, melyben a legnagyobb szerepet az úthálózatok fejlesztése játszotta, míg az épületek építése az előbbinél enyhébb növekedési ütemet mutatott.

A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 2005 I. negyedévében 3.6%-kal emelkedett. A szolgáltatások teljesítménye tehát az árutermelő ágazatokénál gyorsabb ütemben bővült, ami egy-két éve tartó tendencia megfordulását jelezheti. A szolgáltatásokon belül a szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág hozzáadott érték növekedése (9.2%) haladta meg számottevően a GDP növekedési ütemét, elsősorban a közúti és légi szállítás, valamint a távközlés teljesítményének bővülése következtében. Jelentős GDP-növekedés következett be az első negyedévben a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás nemzetgazdasági ágban, ahol a 2002-2003-as visszaesést követően már 2004-ben is enyhe növekedés mutatkozott. A visszaeső jármű- és üzemanyag-forgalom kihatott a kereskedelem és javítás nemzetgazdasági ág teljesítményére, így összességében a kereskedelem, javítás, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatai 3.4%-kal bővültek az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva.

A bruttó hazai termék felhasználási oldalán a növekedés motorja már második negyedéve a termékek és szolgáltatások kivitele (ezen belül elsősorban a termékeké), amely a felülvizsgált adatok alapján már hatodik negyedéve gyorsabban bővült, mint a behozatal. Mindeközben a bővülés üteme egyszámjegyűvé mérséklődött mind a kivitel (6.2%), mind a behozatal (4.8%) tekintetében.


A bruttó állóeszköz-felhalmozás bővülése 2004. IV. negyedévben megtorpant, de 2005. I. negyedévben újra növekedésnek indult (6.8%). Mindez a bruttó felhalmozás alakulására is hatással volt, ami az I. negyedévben 0.8%-os növekedést mutatott.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A háztartások fogyasztása növekedésének további mérséklődése megállt. A háztartások fogyasztási kiadása az I. negyedévben az előző negyedévhez hasonlóan a GDP növekedésénél kisebb mértékben, 2.0%-kal bővült. A háztartások végső fogyasztása - a kormányzattól és a háztartásokat segítő nonprofit intézményektől származó természetbeni társadalmi juttatásokat is figyelembe véve - 2.2%-kal lett több az I. negyedévben, mely ütem ugyancsak elmarad a GDP növekedésétől.


A végső fogyasztás az I. negyedévben 2.0%-kal nőtt a közösségi fogyasztás 0.4%-os bővülése mellett.

Az előző negyedévhez képest mért szezonálisan kiigazított adatok szerint 2005 I. negyedévében a gazdasági növekedés 0.7% volt. A termelési oldalon az építőipar 3.7%-os és a szállítás, raktározás, posta és távközlés 2.6%-os növekedése volt a legjelentősebb. A háztartások fogyasztási kiadása 0.6%-kal nőtt. A kormányzattól származó természetbeni juttatások 1.1%-kal növekedtek az előző negyedévhez képest. Így a háztartások tényleges fogyasztása 0.9%-kal bővült. A közösségi fogyasztás 1.3%-os emelkedése mellett a végső fogyasztás 0.9%-kal gyarapodott. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 12.6%-kal nőtt, míg a bruttó felhalmozás 9.9%-kal emelkedett. A belföldi felhasználás mindezek következtében 3.0%-kal bővült, míg az export 1.0%-kal nőtt, az import 1.1%-os növekedése mellett.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 10. 10:30