9 °C Budapest

Megszakadhat a FED kamatemelési sorozata (2.)

Pénzcentrum
2005. június 3. 16:12

A várt 180-190 ezer fővel szemben mindössze 78 ezer fővel bővült májusban a nem mezőgazdasági szektorokban az új álláshelyek száma. A növekedés a 2003. augusztusában elindult munkahelybővülési ciklus leggyengébb adata. Ezzel szemben kedvező, hogy a várt stagnálással szemben 5.1%-ra csökkent a munkanélküliség az 5.2%-os áprilisi rátáról. Az adatok arra vallanak, hogy agazasági növekeédsi ütem lassul, a FED kamatemelési sorozata hamarosan megszakadhat.

eurusdcomp
eurusdcomp
Az új munkahelybővülésre vonatkozó márciusi adat a mostani felülvizsgálatkor 24 ezer fővel 120 ezerre csökkent márciusra, míg az áprilisi bővülés változatlanul 274 ezer főnél maradt. A februári 300 ezres adat szintén nem módosult. Az év első 5 hónapjában így tehát havonta átlagosan 180 ezer új állás jött létre az Egyesült Államokban. A májusi 78 ezer új álláshely a gazdasági növekedés lassulására vall, a vállalatok nem képesek a korábbiakhoz hasonló mennyiségű új munkahelyet létrehozni.


Az átlagos órabérek 3 centtel, azaz 0.2%-kal 16.03 dollárra emelkedtek májusban. Éves összehasonlításban 2.6%-os volt a keresetemelkedés. Az átlagos heti ledolgozott munkaórák száma 33.8 óránál maradt.

A gyenge új munkahely-bővülési adat 14 hónapos mélypontra, 3.82%-ra küldte a 10 éves amerikai kormánykötvény hozamát. A dollár minimálisan gyengült az euróval szemben. Ezen reakciók mögött az enyhülő kamatemelési várakozások húzódnak meg. A napokban a dallasi FED elnök utalt rá, hogy a FED közel lehet a kamatemelési sorozat végéhez. A jóslat a mai adatok tükrében egyre nagyobb realitást nyerhet.

A piac jellemzően arra számít, hogy június végén még jöhet egy 25 bp-os kamatemelés az USA-ban, majd azt követően megállhat a FED. Ezzel 3.25%-ra emelkedne az irányadó ráta. Ez azt jelentené, hogy kilenc egymást utáni ülésen szigorított az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény, amely különösen hosszú történelmi összehasonlításban is.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 21. vasárnap
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm