Morgan Stanley: 6.5%-ra csökkenhet az alapkamat - Járai: jóval kisebb a tér, mint korábban

Pénzcentrum
2005. május 31. 16:38

További kamatcsökkentésekre mutatkozik még tér Magyarországon, az alapkamat fokozatosan 6.5%-ra mérséklődhet, és az MNB várhatóan a jelenlegi 253 körüli forint/euró árfolyamnál kissé gyengébb forintárfolyammal is elégedett lehet - írja tegnapi elemzésében a Morgan Stanley londoni szakértője, Oliver Weeks. Eközben ma Járai Zsigmond MNB-elnök Berlinben arról beszélt, hogy jelenleg sokkal kisebb tér mutatkozik a kamatcsökkentésre, mint korábban - számolt be a Reuters. A jegybank legutóbb múlt hétfőn 25 bp-tal 7.25%-ra mérsékelte az alapkamatot, csökkentve az idei, és a jövő év végére vonatkozó inflációs prognózisait is.

A Morgan Stanley elemzője szerint a laza költségvetési fegyelem miatti inflációs veszélyek mérsékeltek, ugyanakkor utalt rá, hogy a felfutó devizahitelezés miatt egy gyengébb árfolyam fokozott kockázatokat jelent a lakosság számára. A szakértő szerint bár megoszlanak az MNB-n belül a vélemények arról, hogy az állami devizahitel-felvételek milyen mértékben növeljék az ország devizatartalékait. A Morgan Stanley azt várja, hogy az idei mintegy 2.5 milliárd eurós állami devizahitel-felvétel (a költségvetésen kívüli területek finanszírozását leszámítva) legalább felét megjeleníti a piacon. Ez tehát minimum 1.3 milliárd eurónyi (kb. 330 milliárd forintnyi) forintkeresletet generálhat a piacon, ami a forint erősödése irányába mutató tétel.

A szakértő szerint - egyre inkább a 2006-os év végi 3.5%-os inflációs céljára koncentrálva - az MNB egy 253-as euróárfolyamnál kissé gyengébb kurzussal is elégedett lehet. Jelenleg az MNB 2006 végi inflációs prognózisa 3.2%. (A kissé gyengülő forint várhatóan lassíthatja majd a devizahitel-felvételi "lázat".) Weeks szerint az inflációs cél(ok?) alullövése várhatóan politikai nyomást fejthet ki az MNB-re, amely feltehetően a továbbiakban is el akarja kerülni, hogy meglepje a piacot. A szakértő szerint 255 körüli forintárfolyam mellett van még tér további kamatcsökkentésekre. A kamatszint fokozatosan tovább mérséklődhet 6.5%-ig.

A Morgan Stanley véleménye a fentiek alapján kevésbé óvatos álláspontra utal, mint amilyet a Monetáris Tanács tagjai a piac felé közvetítenek. Tegnap Bihari Péter MT-tag arra utalt, hogy bár nagyon óvatosnak kell lenni, de várhatóan tovább csökkenhet a kamatszint. Ma Járai Zsigmond arról beszélt, hogy most jóval szűkebb a tér a kamatcsökkentésekre, mint korábban (pedig a jegybank korábban is folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy kifejezetten óvatosan fog eljárni).

2005.05.30 16:32
Bihari Péter (Monetáris Tanács): további kamatcsökkentések előtt mutatkozik még tér, de...

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Járai - akivel a Financial Times Deutschland készített interjút, mely holnap jelenik meg - arra hívta fel a figyelmet, hogy a francia népszavazás "nem" eredménye után az óvatosság még inkább indokolt, a nemzetközi környezet romlott az elmúlt időszakban. A jegybankelnök elmondása szerint abefektetők étvágya a magyar eszközök iránt csökkent az utóbbi hónapokban.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem