26 °C Budapest

Morgan Stanley: 6.5%-ra csökkenhet az alapkamat - Járai: jóval kisebb a tér, mint korábban

Pénzcentrum
2005. május 31. 16:38

További kamatcsökkentésekre mutatkozik még tér Magyarországon, az alapkamat fokozatosan 6.5%-ra mérséklődhet, és az MNB várhatóan a jelenlegi 253 körüli forint/euró árfolyamnál kissé gyengébb forintárfolyammal is elégedett lehet - írja tegnapi elemzésében a Morgan Stanley londoni szakértője, Oliver Weeks. Eközben ma Járai Zsigmond MNB-elnök Berlinben arról beszélt, hogy jelenleg sokkal kisebb tér mutatkozik a kamatcsökkentésre, mint korábban - számolt be a Reuters. A jegybank legutóbb múlt hétfőn 25 bp-tal 7.25%-ra mérsékelte az alapkamatot, csökkentve az idei, és a jövő év végére vonatkozó inflációs prognózisait is.

A Morgan Stanley elemzője szerint a laza költségvetési fegyelem miatti inflációs veszélyek mérsékeltek, ugyanakkor utalt rá, hogy a felfutó devizahitelezés miatt egy gyengébb árfolyam fokozott kockázatokat jelent a lakosság számára. A szakértő szerint bár megoszlanak az MNB-n belül a vélemények arról, hogy az állami devizahitel-felvételek milyen mértékben növeljék az ország devizatartalékait. A Morgan Stanley azt várja, hogy az idei mintegy 2.5 milliárd eurós állami devizahitel-felvétel (a költségvetésen kívüli területek finanszírozását leszámítva) legalább felét megjeleníti a piacon. Ez tehát minimum 1.3 milliárd eurónyi (kb. 330 milliárd forintnyi) forintkeresletet generálhat a piacon, ami a forint erősödése irányába mutató tétel.

A szakértő szerint - egyre inkább a 2006-os év végi 3.5%-os inflációs céljára koncentrálva - az MNB egy 253-as euróárfolyamnál kissé gyengébb kurzussal is elégedett lehet. Jelenleg az MNB 2006 végi inflációs prognózisa 3.2%. (A kissé gyengülő forint várhatóan lassíthatja majd a devizahitel-felvételi "lázat".) Weeks szerint az inflációs cél(ok?) alullövése várhatóan politikai nyomást fejthet ki az MNB-re, amely feltehetően a továbbiakban is el akarja kerülni, hogy meglepje a piacot. A szakértő szerint 255 körüli forintárfolyam mellett van még tér további kamatcsökkentésekre. A kamatszint fokozatosan tovább mérséklődhet 6.5%-ig.

A Morgan Stanley véleménye a fentiek alapján kevésbé óvatos álláspontra utal, mint amilyet a Monetáris Tanács tagjai a piac felé közvetítenek. Tegnap Bihari Péter MT-tag arra utalt, hogy bár nagyon óvatosnak kell lenni, de várhatóan tovább csökkenhet a kamatszint. Ma Járai Zsigmond arról beszélt, hogy most jóval szűkebb a tér a kamatcsökkentésekre, mint korábban (pedig a jegybank korábban is folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy kifejezetten óvatosan fog eljárni).

2005.05.30 16:32
Bihari Péter (Monetáris Tanács): további kamatcsökkentések előtt mutatkozik még tér, de...

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Járai - akivel a Financial Times Deutschland készített interjút, mely holnap jelenik meg - arra hívta fel a figyelmet, hogy a francia népszavazás "nem" eredménye után az óvatosság még inkább indokolt, a nemzetközi környezet romlott az elmúlt időszakban. A jegybankelnök elmondása szerint abefektetők étvágya a magyar eszközök iránt csökkent az utóbbi hónapokban.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?