28 °C Budapest

Morgan Stanley: 6.5%-ra csökkenhet az alapkamat - Járai: jóval kisebb a tér, mint korábban

Pénzcentrum
2005. május 31. 16:38

További kamatcsökkentésekre mutatkozik még tér Magyarországon, az alapkamat fokozatosan 6.5%-ra mérséklődhet, és az MNB várhatóan a jelenlegi 253 körüli forint/euró árfolyamnál kissé gyengébb forintárfolyammal is elégedett lehet - írja tegnapi elemzésében a Morgan Stanley londoni szakértője, Oliver Weeks. Eközben ma Járai Zsigmond MNB-elnök Berlinben arról beszélt, hogy jelenleg sokkal kisebb tér mutatkozik a kamatcsökkentésre, mint korábban - számolt be a Reuters. A jegybank legutóbb múlt hétfőn 25 bp-tal 7.25%-ra mérsékelte az alapkamatot, csökkentve az idei, és a jövő év végére vonatkozó inflációs prognózisait is.

A Morgan Stanley elemzője szerint a laza költségvetési fegyelem miatti inflációs veszélyek mérsékeltek, ugyanakkor utalt rá, hogy a felfutó devizahitelezés miatt egy gyengébb árfolyam fokozott kockázatokat jelent a lakosság számára. A szakértő szerint bár megoszlanak az MNB-n belül a vélemények arról, hogy az állami devizahitel-felvételek milyen mértékben növeljék az ország devizatartalékait. A Morgan Stanley azt várja, hogy az idei mintegy 2.5 milliárd eurós állami devizahitel-felvétel (a költségvetésen kívüli területek finanszírozását leszámítva) legalább felét megjeleníti a piacon. Ez tehát minimum 1.3 milliárd eurónyi (kb. 330 milliárd forintnyi) forintkeresletet generálhat a piacon, ami a forint erősödése irányába mutató tétel.

A szakértő szerint - egyre inkább a 2006-os év végi 3.5%-os inflációs céljára koncentrálva - az MNB egy 253-as euróárfolyamnál kissé gyengébb kurzussal is elégedett lehet. Jelenleg az MNB 2006 végi inflációs prognózisa 3.2%. (A kissé gyengülő forint várhatóan lassíthatja majd a devizahitel-felvételi "lázat".) Weeks szerint az inflációs cél(ok?) alullövése várhatóan politikai nyomást fejthet ki az MNB-re, amely feltehetően a továbbiakban is el akarja kerülni, hogy meglepje a piacot. A szakértő szerint 255 körüli forintárfolyam mellett van még tér további kamatcsökkentésekre. A kamatszint fokozatosan tovább mérséklődhet 6.5%-ig.

A Morgan Stanley véleménye a fentiek alapján kevésbé óvatos álláspontra utal, mint amilyet a Monetáris Tanács tagjai a piac felé közvetítenek. Tegnap Bihari Péter MT-tag arra utalt, hogy bár nagyon óvatosnak kell lenni, de várhatóan tovább csökkenhet a kamatszint. Ma Járai Zsigmond arról beszélt, hogy most jóval szűkebb a tér a kamatcsökkentésekre, mint korábban (pedig a jegybank korábban is folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy kifejezetten óvatosan fog eljárni).

2005.05.30 16:32
Bihari Péter (Monetáris Tanács): további kamatcsökkentések előtt mutatkozik még tér, de...

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Járai - akivel a Financial Times Deutschland készített interjút, mely holnap jelenik meg - arra hívta fel a figyelmet, hogy a francia népszavazás "nem" eredménye után az óvatosság még inkább indokolt, a nemzetközi környezet romlott az elmúlt időszakban. A jegybankelnök elmondása szerint abefektetők étvágya a magyar eszközök iránt csökkent az utóbbi hónapokban.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?