26 °C Budapest

A forint és a török líra a legsérülékenyebb

Pénzcentrum
2005. május 30. 09:36

A hétvégén a francia népszavazáson elutasították az új EU alkotmányt. A döntés várható volt, a piacok részben már "felkészültek" a következményekre, ennek ellenére nagy a bizonytalanság továbbra is. A kelet-európai országok illetve az EU-hoz csatlakozni szándékozó tagjelöltek számára az igazi kérdés, hogy az integráció hogyan, milyen ütemben folytatódhat. Míg a már EU tagok számára a fő kérdés az euró bevezetése, addig pl. Törökországnak maga az EU belépés. A Calyon Bank elemzése szerint a kedvezőtlen francia kimenetel szempontjából a forint és a török líra a legsérülékenyebb.

Bár a piacok a forint és a török líra esetében is beáraztak már egy negatív kimenetet, további negatív kockázatok léteznek még. Március közepe óta a líra kb. 5.5%-kal gyengült a dollárral szemben, a forint 3.6%-ot veszített értékéből az euróval szemben.

A francia elutasítás közvetetten a fiskális politika további lazulását okozhatja a választások előtt álló Magyarországon és Lengyelországban is - állapítja meg a Calyon elemzője. A magyar esetben további negatív tényező az S&P leminősítése, a külső egyensúlyhiány mértéke. Nem kizárt, hogy a magyar esetben a 2003-ban tapasztalt dekonvergencia folyamatok erősödjenek fel. A bankház szerint Lengyelország esetében lényegesen kedvezőbb a helyzet. Emiatt is ajánlja ügyfeleinek a Calyon a hosszú zloty pozíciókat.

eurhufcomp
eurhufcomp
A reggel folyamán a forint gyengén nyitott, ugyanakkor az árfolyamszint nem különbözik érdemben a péntekitől. Egy euróért 254 Ft-ot kell adni. Az S&P leminősítés után is itt állt pénteken az árfolyam.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?