Merrill Lynch: adjuk el a forintot, nyár végi célár: 265 forint/euró, afelett MNB-kamatemelés!

Pénzcentrum
2005. május 27. 10:20

A patinás befektetési bankház, a Merrill Lynch eladásra javasolja ügyfeleinek a forintot az euró ellenében a következő három hónapban, mivel a Magyar Nemzeti Bank várhatóan tovább csökkenti az irányadó kamatszintet, tovább mérsékelve a magyar eszközök hozamelőnyét. A befektetőknek taktikai euróvásárlásokat ajánl a nyár végéig 265-ös forint/euró célárfolyam mellett - számolt be tegnap késő délután a Bloomberg. A forint jelenleg 254 közelében ingadozik az euróval szemben, így a célárfolyam mintegy 4.5%-os gyengülést vetít előre 3 hónapos időtávon belül.


Mint ismeretes, az MNB most hétfőn újabb 25 bp-tal 7.25%-ra mérsékelte az irányadó kamatszintet, mely a piac egy részét meglepte. A jegybank arra is utalt, hogy a gazdasági növekedés, illetve az infláció is lassulni fog az idei évben (idei GDP-prognózis a februári 3.8%-ról 3.3%-ra csökkent). Az elemzők meglepetésére az MNB szakértői az idei és a jövő év végi inflációs prognózisaikat is lejjebb vitték. Így a 2005-ös 4%-os inflációs cél mellett a jegybank most úgy látja, hogy decemberben 3.3%-os lehet a pénzromlás üteme. Ez a cél jelentős alullövését vetíti előre, amit a jegybank a további kamatcsökkentések segítségével bizonyára el akar kerülni.

2005.05.23 14:27
Lefelé módosult az MNB idei GDP prognózisa (2.)

2005.05.23 16:06
Inflációs jelentés prognózisai: alacsonyabb infláció, lassabb növekedés

Ralph Süppel, a Merrill Lynch európai feltörekvő piaci részlegének vezetője a jelentésben azt írta, hogy "a lassuló gazdasági növekedés, és a rekord-mélységbe csökkent maginfláció alacsonyabb kamatszintet és a forint leértékelődését valószínűsíti. Míg a jegybank várhatóan egy mérsékelt és fokozatos forintgyengülést kíván elérni, addig a piac valószínűleg megpróbálja felgyorsítani/felerősíteni ezt a folyamatot." A szakértő kiemeli a magyar devizahitelezés felfutásában rejlő kockázatokat, melyet a forint sérülékenysége felerősíthet.

Süppel fogalmazása szerint "a forint különösen sérülékeny lesz a következő 3-4 hónapban, mivel az infláció várhatóan tovább csökken, és a lassuló gazdasági növekedés egyre nagyobb figyelmet kap majd". A kamatszint csökkentésére olyan környezetben kerülhet sor, amikor komolyak az aggodalmak a folyó fizetési mérleg és a költségvetési hiány miatt. "A forint gyengülésének megakadályozására tett jegybanki lépéstől (kamatemelés) való félelem kötvény eladásokat indukálhat a piacon a devizapiaci reakciókon felül" - vélekedik Süppel, aki szerint ha a forint a 265-ös szint fölé gyengül az euróval szemben, az MNB kamatemeléshez folyamodhat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bankház május elején már utalt rá, hogy a forint számottevő gyengülése nem zárható ki. Akkor Süppel 280 forint/eurós árfolyamszintet említett. Lásd bővebben:

2005.05.03 11:05
Eladáson a forint, a Merrill Lynch 280-nál "látja" az árfolyamot

2005.05.10 17:03
Merrill Lynch: "stabilitási aggodalmak" - gyanút keltő KSH és PM-adatok

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem