3 °C Budapest

Merrill Lynch: adjuk el a forintot, nyár végi célár: 265 forint/euró, afelett MNB-kamatemelés!

Pénzcentrum
2005. május 27. 10:20

A patinás befektetési bankház, a Merrill Lynch eladásra javasolja ügyfeleinek a forintot az euró ellenében a következő három hónapban, mivel a Magyar Nemzeti Bank várhatóan tovább csökkenti az irányadó kamatszintet, tovább mérsékelve a magyar eszközök hozamelőnyét. A befektetőknek taktikai euróvásárlásokat ajánl a nyár végéig 265-ös forint/euró célárfolyam mellett - számolt be tegnap késő délután a Bloomberg. A forint jelenleg 254 közelében ingadozik az euróval szemben, így a célárfolyam mintegy 4.5%-os gyengülést vetít előre 3 hónapos időtávon belül.


Mint ismeretes, az MNB most hétfőn újabb 25 bp-tal 7.25%-ra mérsékelte az irányadó kamatszintet, mely a piac egy részét meglepte. A jegybank arra is utalt, hogy a gazdasági növekedés, illetve az infláció is lassulni fog az idei évben (idei GDP-prognózis a februári 3.8%-ról 3.3%-ra csökkent). Az elemzők meglepetésére az MNB szakértői az idei és a jövő év végi inflációs prognózisaikat is lejjebb vitték. Így a 2005-ös 4%-os inflációs cél mellett a jegybank most úgy látja, hogy decemberben 3.3%-os lehet a pénzromlás üteme. Ez a cél jelentős alullövését vetíti előre, amit a jegybank a további kamatcsökkentések segítségével bizonyára el akar kerülni.

2005.05.23 14:27
Lefelé módosult az MNB idei GDP prognózisa (2.)

2005.05.23 16:06
Inflációs jelentés prognózisai: alacsonyabb infláció, lassabb növekedés

Ralph Süppel, a Merrill Lynch európai feltörekvő piaci részlegének vezetője a jelentésben azt írta, hogy "a lassuló gazdasági növekedés, és a rekord-mélységbe csökkent maginfláció alacsonyabb kamatszintet és a forint leértékelődését valószínűsíti. Míg a jegybank várhatóan egy mérsékelt és fokozatos forintgyengülést kíván elérni, addig a piac valószínűleg megpróbálja felgyorsítani/felerősíteni ezt a folyamatot." A szakértő kiemeli a magyar devizahitelezés felfutásában rejlő kockázatokat, melyet a forint sérülékenysége felerősíthet.

Süppel fogalmazása szerint "a forint különösen sérülékeny lesz a következő 3-4 hónapban, mivel az infláció várhatóan tovább csökken, és a lassuló gazdasági növekedés egyre nagyobb figyelmet kap majd". A kamatszint csökkentésére olyan környezetben kerülhet sor, amikor komolyak az aggodalmak a folyó fizetési mérleg és a költségvetési hiány miatt. "A forint gyengülésének megakadályozására tett jegybanki lépéstől (kamatemelés) való félelem kötvény eladásokat indukálhat a piacon a devizapiaci reakciókon felül" - vélekedik Süppel, aki szerint ha a forint a 265-ös szint fölé gyengül az euróval szemben, az MNB kamatemeléshez folyamodhat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bankház május elején már utalt rá, hogy a forint számottevő gyengülése nem zárható ki. Akkor Süppel 280 forint/eurós árfolyamszintet említett. Lásd bővebben:

2005.05.03 11:05
Eladáson a forint, a Merrill Lynch 280-nál "látja" az árfolyamot

2005.05.10 17:03
Merrill Lynch: "stabilitási aggodalmak" - gyanút keltő KSH és PM-adatok

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?