28 °C Budapest

Leminősítette az S&P Magyarországot! (4.)

Pénzcentrum
2005. május 27. 16:14

Bekövetkezett az, ami már napok óta a levegőben lógott, az egyik legnagyobb hitelminősítő intézet az eddigi "A"-ról "A-"-ra csökkentette Magyarország hosszú lejáratú szuverén forint hitelminősítését. A rövid lejáratú minősítés az eddigi "A-1"-ről "A-2"-re változott. A leminősítést az S&P a gyenge fiskális kilátásokkal, és a kedvezőtlen közép távú kilátásokkal indokolta.


eurhufcomp
eurhufcomp
A hitelminősítő intézet a forintadósság leminősítésével párhuzamosan megerősítette Magyarország hosszúlejáratú devizaadósságának "A-" és rövid lejáratú adósságának eddigi "A-1" besorolásait. A kilátások stabilak.


Az elmúlt napokban már elterjedtek olyan pletykák a piacon, miszerint az S&P a magyar adósság leminősítésére készül. Ennek bekövetkeztét akkor az intézet, illetve a Pénzügyminisztérium illetékesei is cáfolták.

2005.05.24 09:16
S&P: rosszul szerepelt a magyar besorolás a teszteken

Beatriz Merino, a hitelminősítő régiós besorolásokért felelős vezetője az S&P közleményében a mostani lépéssel kapcsolatban elmondta: "a forintadósság leminősítése Magyarország középtávú fiskális kilátásainak korábban vártnál nagyobb mértékű romlását tükrözi".

A hitelminősítő várakozásai szerint az eredményszemléletű államháztartási hiány (ESA-95, magánnyugdíjpénztári befizetések korrigáló hatása nélkül) idén a GDP 5.2%-át fogja elérni, ami gyakrolatilag megegyezik a tavalyi szinttel, és lényegesen magasabb a kormány által kitűzött 4.7%-nál. Az S&P szerint a kiadások széleskörű visszafogása, illetve az államháztatásban a GDP mintegy 0.8%-át kitevő tartalékképzés ellenére a deficit bizonyára túl fogja lépni az általa kitűzött célt, ha nem lesznek további költségvetési megszorító intézkedések.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Merino fogalmazása szerint "annak ellenére, hogy a kormány a 2006-os választásokra készülve elkötelezettséget mutat a fiskális fegyelem fokozása terén, ugyanakkor lehet, hogy kísértést érez a kiadások feletti kontroll enyhítésére, és adócsökentéseket is végrehajt, amelyek további kötlségvetési kockázatokat jelentenek. Nem várható, hogy Magyarország 2010 előtt az euró-zóna tagjává válik."

A hitelminősítő meglátása szerint a folyó fizetési mérleg hiánya a 2004-es GDP-arányos 8.9%-ról 2008-ra csupán 8.0%-ra csökken majd. A gazdasági növekedési kilátások továbbra is kedvezőek maradtak - áll a közleményben. Az S&P várakozásai szerint a magyar gazdasági növekedés az idei 3.5%-ról 2006-2008 között 3.8% közelébe gyorsulhat. Az inflációs kilátások szintén kedvezőek: idén és jövőre is 3.5% közelében lehet az éves pénzromlási ütem.

A közlemény felhívja a magyar kormány figyelmét arra, hogy a költségvetési helyzet vártnál is nagyobb romlása csupán tovább fokozza Magyarország makrogazdasági egyensúlytalansági helyzetét, és tovább ronthatja a magyar hitelképességet. Ez a hitelbesorolás újabb romlásához vezetne.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?