8 °C Budapest

Leminősítette az S&P Magyarországot! (4.)

Pénzcentrum
2005. május 27. 16:14

Bekövetkezett az, ami már napok óta a levegőben lógott, az egyik legnagyobb hitelminősítő intézet az eddigi "A"-ról "A-"-ra csökkentette Magyarország hosszú lejáratú szuverén forint hitelminősítését. A rövid lejáratú minősítés az eddigi "A-1"-ről "A-2"-re változott. A leminősítést az S&P a gyenge fiskális kilátásokkal, és a kedvezőtlen közép távú kilátásokkal indokolta.


eurhufcomp
eurhufcomp
A hitelminősítő intézet a forintadósság leminősítésével párhuzamosan megerősítette Magyarország hosszúlejáratú devizaadósságának "A-" és rövid lejáratú adósságának eddigi "A-1" besorolásait. A kilátások stabilak.


Az elmúlt napokban már elterjedtek olyan pletykák a piacon, miszerint az S&P a magyar adósság leminősítésére készül. Ennek bekövetkeztét akkor az intézet, illetve a Pénzügyminisztérium illetékesei is cáfolták.

2005.05.24 09:16
S&P: rosszul szerepelt a magyar besorolás a teszteken

Beatriz Merino, a hitelminősítő régiós besorolásokért felelős vezetője az S&P közleményében a mostani lépéssel kapcsolatban elmondta: "a forintadósság leminősítése Magyarország középtávú fiskális kilátásainak korábban vártnál nagyobb mértékű romlását tükrözi".

A hitelminősítő várakozásai szerint az eredményszemléletű államháztartási hiány (ESA-95, magánnyugdíjpénztári befizetések korrigáló hatása nélkül) idén a GDP 5.2%-át fogja elérni, ami gyakrolatilag megegyezik a tavalyi szinttel, és lényegesen magasabb a kormány által kitűzött 4.7%-nál. Az S&P szerint a kiadások széleskörű visszafogása, illetve az államháztatásban a GDP mintegy 0.8%-át kitevő tartalékképzés ellenére a deficit bizonyára túl fogja lépni az általa kitűzött célt, ha nem lesznek további költségvetési megszorító intézkedések.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Merino fogalmazása szerint "annak ellenére, hogy a kormány a 2006-os választásokra készülve elkötelezettséget mutat a fiskális fegyelem fokozása terén, ugyanakkor lehet, hogy kísértést érez a kiadások feletti kontroll enyhítésére, és adócsökentéseket is végrehajt, amelyek további kötlségvetési kockázatokat jelentenek. Nem várható, hogy Magyarország 2010 előtt az euró-zóna tagjává válik."

A hitelminősítő meglátása szerint a folyó fizetési mérleg hiánya a 2004-es GDP-arányos 8.9%-ról 2008-ra csupán 8.0%-ra csökken majd. A gazdasági növekedési kilátások továbbra is kedvezőek maradtak - áll a közleményben. Az S&P várakozásai szerint a magyar gazdasági növekedés az idei 3.5%-ról 2006-2008 között 3.8% közelébe gyorsulhat. Az inflációs kilátások szintén kedvezőek: idén és jövőre is 3.5% közelében lehet az éves pénzromlási ütem.

A közlemény felhívja a magyar kormány figyelmét arra, hogy a költségvetési helyzet vártnál is nagyobb romlása csupán tovább fokozza Magyarország makrogazdasági egyensúlytalansági helyzetét, és tovább ronthatja a magyar hitelképességet. Ez a hitelbesorolás újabb romlásához vezetne.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem