28 °C Budapest

Leminősítette az S&P Magyarországot! (4.)

Pénzcentrum
2005. május 27. 16:14

Bekövetkezett az, ami már napok óta a levegőben lógott, az egyik legnagyobb hitelminősítő intézet az eddigi "A"-ról "A-"-ra csökkentette Magyarország hosszú lejáratú szuverén forint hitelminősítését. A rövid lejáratú minősítés az eddigi "A-1"-ről "A-2"-re változott. A leminősítést az S&P a gyenge fiskális kilátásokkal, és a kedvezőtlen közép távú kilátásokkal indokolta.


eurhufcomp
eurhufcomp
A hitelminősítő intézet a forintadósság leminősítésével párhuzamosan megerősítette Magyarország hosszúlejáratú devizaadósságának "A-" és rövid lejáratú adósságának eddigi "A-1" besorolásait. A kilátások stabilak.


Az elmúlt napokban már elterjedtek olyan pletykák a piacon, miszerint az S&P a magyar adósság leminősítésére készül. Ennek bekövetkeztét akkor az intézet, illetve a Pénzügyminisztérium illetékesei is cáfolták.

2005.05.24 09:16
S&P: rosszul szerepelt a magyar besorolás a teszteken

Beatriz Merino, a hitelminősítő régiós besorolásokért felelős vezetője az S&P közleményében a mostani lépéssel kapcsolatban elmondta: "a forintadósság leminősítése Magyarország középtávú fiskális kilátásainak korábban vártnál nagyobb mértékű romlását tükrözi".

A hitelminősítő várakozásai szerint az eredményszemléletű államháztartási hiány (ESA-95, magánnyugdíjpénztári befizetések korrigáló hatása nélkül) idén a GDP 5.2%-át fogja elérni, ami gyakrolatilag megegyezik a tavalyi szinttel, és lényegesen magasabb a kormány által kitűzött 4.7%-nál. Az S&P szerint a kiadások széleskörű visszafogása, illetve az államháztatásban a GDP mintegy 0.8%-át kitevő tartalékképzés ellenére a deficit bizonyára túl fogja lépni az általa kitűzött célt, ha nem lesznek további költségvetési megszorító intézkedések.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Merino fogalmazása szerint "annak ellenére, hogy a kormány a 2006-os választásokra készülve elkötelezettséget mutat a fiskális fegyelem fokozása terén, ugyanakkor lehet, hogy kísértést érez a kiadások feletti kontroll enyhítésére, és adócsökentéseket is végrehajt, amelyek további kötlségvetési kockázatokat jelentenek. Nem várható, hogy Magyarország 2010 előtt az euró-zóna tagjává válik."

A hitelminősítő meglátása szerint a folyó fizetési mérleg hiánya a 2004-es GDP-arányos 8.9%-ról 2008-ra csupán 8.0%-ra csökken majd. A gazdasági növekedési kilátások továbbra is kedvezőek maradtak - áll a közleményben. Az S&P várakozásai szerint a magyar gazdasági növekedés az idei 3.5%-ról 2006-2008 között 3.8% közelébe gyorsulhat. Az inflációs kilátások szintén kedvezőek: idén és jövőre is 3.5% közelében lehet az éves pénzromlási ütem.

A közlemény felhívja a magyar kormány figyelmét arra, hogy a költségvetési helyzet vártnál is nagyobb romlása csupán tovább fokozza Magyarország makrogazdasági egyensúlytalansági helyzetét, és tovább ronthatja a magyar hitelképességet. Ez a hitelbesorolás újabb romlásához vezetne.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?