25 °C Budapest

Mi történik a héten az EU-ban? (2.)

Pénzcentrum
2005. május 23. 09:56

A hét legfontosabb eseménye feltehetően a hétvégi francia népszavazás lesz az EU alkotmányról. A másik lényeges kérdés melynek megvitatása már hónapok óta folyik, a közös uniós költségvetés (2007-2013 közötti időszakra).

Az előzetes felmérések szerint jó esély van arra, hogy a francia szavazás elutasítsa az EU-alkotmányt. A kétséges kimenetek miatt a háttérben állítólag számos ún. B-terv készül. Ha az új alkotmányt egy ország is elutasítja, az nem léphet életbe.

Németországban a francia népszavazás előtt két nappal szavaz a Bundesrat. A németek várhatóan elfogadják majd a dokumentumot.

Az alkotmány mellett a hét másik fő témája a közös uniós költségvetés. Az elmúlt hetekben is folyamatosan folytak az egyeztetések, hogy a június 17-i dátumra a főbb kérdésekben megszülessenek a döntések. Erre egyelőre kevés esély van. A legvitatottabb kérdés, hogy a kiadásokat a korábbiaknál alacsonyabb ráta mellett korlátozzák-e, illetve mi legyen a brit visszatérítéssel.

Az Euobserver szerint ha júniusban nem sikerül megállapodni a költségvetés főbb pontjairól, akkor a július 1-i brit elnökség alatt várhatóan már nem sikerül majd érdemi előrelépést elérni.

Jobban járhat Magyarország

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tegnap este beterjesztett luxemburgi elnökségi költségvetési javaslat minden lehetséges költségvetési fejezet esetében csökkentést javasol a tavalyi bizottsági indítványhoz képest, az egyetlen kivételt a bel- és igazságügyi kiadások jelentik - írja a Világgazdaság. Az uniós közös kassza összegének meghatározásában (a közösségi GNI egy bizonyos százalékában kerül meghatározásra) az utóbbi időkben hatalmas viták zajlottak le, az elsősorban minél alacsonyabb felső küszöböt elérni szándékozó nettó befizető, illetve a minél magasabb büdzsét szorgalmazó nettó támogatott tagországok között.

A luxemburgi elnökség a közösségi GNI minimum 1.08, maximum 1,12 százalékában húzná meg a lehetséges büzsdévolumen határát. Bizonyos módosító indítványok hatásának értelmében a számítások szerint Magyarország lehívási jogosultsága az eddigi 3.6%-ról (GNI-arányosan) 3.7%-ra növekedhet.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?