26 °C Budapest

Mi történik a héten az EU-ban? (2.)

Pénzcentrum
2005. május 23. 09:56

A hét legfontosabb eseménye feltehetően a hétvégi francia népszavazás lesz az EU alkotmányról. A másik lényeges kérdés melynek megvitatása már hónapok óta folyik, a közös uniós költségvetés (2007-2013 közötti időszakra).

Az előzetes felmérések szerint jó esély van arra, hogy a francia szavazás elutasítsa az EU-alkotmányt. A kétséges kimenetek miatt a háttérben állítólag számos ún. B-terv készül. Ha az új alkotmányt egy ország is elutasítja, az nem léphet életbe.

Németországban a francia népszavazás előtt két nappal szavaz a Bundesrat. A németek várhatóan elfogadják majd a dokumentumot.

Az alkotmány mellett a hét másik fő témája a közös uniós költségvetés. Az elmúlt hetekben is folyamatosan folytak az egyeztetések, hogy a június 17-i dátumra a főbb kérdésekben megszülessenek a döntések. Erre egyelőre kevés esély van. A legvitatottabb kérdés, hogy a kiadásokat a korábbiaknál alacsonyabb ráta mellett korlátozzák-e, illetve mi legyen a brit visszatérítéssel.

Az Euobserver szerint ha júniusban nem sikerül megállapodni a költségvetés főbb pontjairól, akkor a július 1-i brit elnökség alatt várhatóan már nem sikerül majd érdemi előrelépést elérni.

Jobban járhat Magyarország

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tegnap este beterjesztett luxemburgi elnökségi költségvetési javaslat minden lehetséges költségvetési fejezet esetében csökkentést javasol a tavalyi bizottsági indítványhoz képest, az egyetlen kivételt a bel- és igazságügyi kiadások jelentik - írja a Világgazdaság. Az uniós közös kassza összegének meghatározásában (a közösségi GNI egy bizonyos százalékában kerül meghatározásra) az utóbbi időkben hatalmas viták zajlottak le, az elsősorban minél alacsonyabb felső küszöböt elérni szándékozó nettó befizető, illetve a minél magasabb büdzsét szorgalmazó nettó támogatott tagországok között.

A luxemburgi elnökség a közösségi GNI minimum 1.08, maximum 1,12 százalékában húzná meg a lehetséges büzsdévolumen határát. Bizonyos módosító indítványok hatásának értelmében a számítások szerint Magyarország lehívási jogosultsága az eddigi 3.6%-ról (GNI-arányosan) 3.7%-ra növekedhet.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem