14 °C Budapest

Mi történik a héten az EU-ban? (2.)

Pénzcentrum
2005. május 23. 09:56

A hét legfontosabb eseménye feltehetően a hétvégi francia népszavazás lesz az EU alkotmányról. A másik lényeges kérdés melynek megvitatása már hónapok óta folyik, a közös uniós költségvetés (2007-2013 közötti időszakra).

Az előzetes felmérések szerint jó esély van arra, hogy a francia szavazás elutasítsa az EU-alkotmányt. A kétséges kimenetek miatt a háttérben állítólag számos ún. B-terv készül. Ha az új alkotmányt egy ország is elutasítja, az nem léphet életbe.

Németországban a francia népszavazás előtt két nappal szavaz a Bundesrat. A németek várhatóan elfogadják majd a dokumentumot.

Az alkotmány mellett a hét másik fő témája a közös uniós költségvetés. Az elmúlt hetekben is folyamatosan folytak az egyeztetések, hogy a június 17-i dátumra a főbb kérdésekben megszülessenek a döntések. Erre egyelőre kevés esély van. A legvitatottabb kérdés, hogy a kiadásokat a korábbiaknál alacsonyabb ráta mellett korlátozzák-e, illetve mi legyen a brit visszatérítéssel.

Az Euobserver szerint ha júniusban nem sikerül megállapodni a költségvetés főbb pontjairól, akkor a július 1-i brit elnökség alatt várhatóan már nem sikerül majd érdemi előrelépést elérni.

Jobban járhat Magyarország

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tegnap este beterjesztett luxemburgi elnökségi költségvetési javaslat minden lehetséges költségvetési fejezet esetében csökkentést javasol a tavalyi bizottsági indítványhoz képest, az egyetlen kivételt a bel- és igazságügyi kiadások jelentik - írja a Világgazdaság. Az uniós közös kassza összegének meghatározásában (a közösségi GNI egy bizonyos százalékában kerül meghatározásra) az utóbbi időkben hatalmas viták zajlottak le, az elsősorban minél alacsonyabb felső küszöböt elérni szándékozó nettó befizető, illetve a minél magasabb büdzsét szorgalmazó nettó támogatott tagországok között.

A luxemburgi elnökség a közösségi GNI minimum 1.08, maximum 1,12 százalékában húzná meg a lehetséges büzsdévolumen határát. Bizonyos módosító indítványok hatásának értelmében a számítások szerint Magyarország lehívási jogosultsága az eddigi 3.6%-ról (GNI-arányosan) 3.7%-ra növekedhet.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20