24 °C Budapest

Felmérés az új EU-tagországok euró-bevezetéséről - ki, mikor, hogyan, milyen valószínűséggel?

Pénzcentrum
2005. május 13. 08:33

Felmérést végzett a Reuters 40 európai stratéga és politikai elemző körében arra vonatkozóan, hogy mikorra várható az új EU tagok euró-zónához való csatlakozása, illetve mikorra várható az ERM-II árfolyam-rendszerbe való belépés, és milyen középárfolyam mellett. A körképben arra is választ adtak a megkérdezettek, hogy mikor lehet a leghamarabb az adott ország GDP-jénak 3 százalékánál, illetve alatta az eredményszemléletű államháztartási hiány. A felmérés készítői arra is kívácsiak voltak, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy Románia és Bulgária az eredetileg tervezett időpontban, azaz 2007. január 1-jén csatlakozni fog az Európai Unióhoz. Kérdés hanzott el még a szerb, a török EU-tagsággal, a francia A felmérést május 9. és 12. között végezték. Az alábbiakban ennek eredményeit ismertetjük.


Először lássuk a szakértők válaszát arra vonatkozóan, hogy mikorra teszik a 10 új uniós tagország euró-bevezetését. Összehasonlítva a felmérést az idén február elejivel, Magyarország esetében nem látszik változás egyik dátum esetében sem.

2005.02.11 16:32
EU-ERM-GMU csatlakozás: ki, mikor, hol - regionális körkép


A következő kérdés arra vonatkozott, hogy a maastrichti kritériumok közül a leginkább nehézkesnek tűnőt - a 3%-os deficitkritériumot - mikorra teljesíthetik először az országok. Magyarország esetében a módusz, átlag és medián érétkekk nem változtak, míg a minimum és maximum válaszok egy-egy évvel nőttek.


A felmérés készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy a szakértők a Stabilitási és Növekedési Egyezmény deficitelőírásának megváltoztatása (magánnyugdíjpénztári befizetések elszámolása) miatt az euró-bevezetés, vagy a 3%-os küszöb elérésének dátumán változtattak-e. 11 szakértő igennel válaszolt, 21 nemmel, míg 8 megkérdezett nem választolt.

A következő kérdés arra vonatkozott, hogy mikor léphetnek be az országok az euró előszobájának is tekintett ERM-II. árfolyam-rendszerbe. A válaszok most is egyértelműen azt tükrözik, hogy az elemzők nem számolnak korai belépésekkel.


A felmérést készítők arra is kíváncsiak voltak, hogy a fent említett dátum esetén mi lenne az a fenntartható középárfolyam az euróval szemben, ami mellett az árfolyam-rendszerbe beléphetnének az országok. A Magyarországgal kapcsolatos válaszoknál februárhoz képest a medián 1 forinttal csökkent, az átlag 3.5 forinttal mérséklődött, míg a módusz nem változott. A minimum és a maximum értékek szintén nem módosultak. A feltételezett belépési középárfolyam a jelenlegi piaci árnál mintegy 5-6 forinttal magasabban van.

Arra is válaszoltak a megkérdezettek, hogy milyen valószínűséggel csatlakozhat Románia és Bulgária 2007-ben az EU-hoz? (Mint ismeretes, létezik egy biztonsági záradék, mely arra szolgál, hogy ha a két ország nem megfelelő sebességet mutat addig a szükséges reformok végrehajtásában, akkor egy évvel elhalasztható a belépés időpontja). Látható, hogy Bulgária "időben" történő csatlakozásának kissé nagyobb valószínűséget adtak a szakértők.

További kérdések

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A felmérés készítői arra is választ kerestek, hogy mikorra várják Horvátország EU-csatlakozását a szakértők? A 35 válasz mediánja 2010-et adott, a válaszok 2008 és 2012 között szóródtak. Szerbia esetében a csatlakozási tárgyalások megindulása az EU-val 2008 lehet, a a 30 válasz 2006 és 2010 között mozgott. Ezt követően a Szerbia EU-csalakozására voltak kíváncsiak a felmérést készítők: itt 2014-es dátum adódott, a 30 válasz 2010 és 2020 között mozgott.

Törökország-EU

Kérdés hangzott el arra vonatkozóan is, hogy a szakértők milyen valószínűséget adnak arra, hogy az Európai Unió valóban megindítja a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal 2005. október 3-án? 37 válasz mediánja 80%-os valószínűséget hozott, a válaszok 10% és 100% között szóródtak.

További kérdés volt: ha valaha is csatlakozik az ország az EU-hoz, ez mikor következhet be? A 32 válasz mediánja 2015 lett, a válaszok 2012 és a "soha" között szóródtak.

A francia népszavazás május 29-én

A felmérés készítői végül arra is kíváncsiak voltak, hogy az uniós alkotmányról való francia népszavazás "nem" eredménye...

a) okozhatja-e az új EU-tagországok esetében az euró-bevezetés csúszását? Mindössze egy szakértő mondott igent, míg 35 nemet. Négy megkérdezett nem adott választ.

b) csúszást okozhat-e Románia és Bulgária csatlakozásában? Öt szakértő igennel válaszolt, míg 32 nemmel, és hárman nem adtak választ.

c) befolyásolhatja-e egyéb leendő EU-tagok csatlakozási esélyeit? 26 válasz igent tartalmazott, míg 10 nemet és négyen nem adtak választ.

Az a) kérdésre adott válasz alapján látható, hogy a megkérdezettek gyakorlatilag nem számolnak egy elutasító francia álláspont esetén sem azzal, hogy később csatlakozhatnánk az euró-övezethez. Ez mindenképpen megnyugtató üzenet lehet a piacok felé.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15