28 °C Budapest

Felmérés az új EU-tagországok euró-bevezetéséről - ki, mikor, hogyan, milyen valószínűséggel?

Pénzcentrum
2005. május 13. 08:33

Felmérést végzett a Reuters 40 európai stratéga és politikai elemző körében arra vonatkozóan, hogy mikorra várható az új EU tagok euró-zónához való csatlakozása, illetve mikorra várható az ERM-II árfolyam-rendszerbe való belépés, és milyen középárfolyam mellett. A körképben arra is választ adtak a megkérdezettek, hogy mikor lehet a leghamarabb az adott ország GDP-jénak 3 százalékánál, illetve alatta az eredményszemléletű államháztartási hiány. A felmérés készítői arra is kívácsiak voltak, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy Románia és Bulgária az eredetileg tervezett időpontban, azaz 2007. január 1-jén csatlakozni fog az Európai Unióhoz. Kérdés hanzott el még a szerb, a török EU-tagsággal, a francia A felmérést május 9. és 12. között végezték. Az alábbiakban ennek eredményeit ismertetjük.


Először lássuk a szakértők válaszát arra vonatkozóan, hogy mikorra teszik a 10 új uniós tagország euró-bevezetését. Összehasonlítva a felmérést az idén február elejivel, Magyarország esetében nem látszik változás egyik dátum esetében sem.

2005.02.11 16:32
EU-ERM-GMU csatlakozás: ki, mikor, hol - regionális körkép


A következő kérdés arra vonatkozott, hogy a maastrichti kritériumok közül a leginkább nehézkesnek tűnőt - a 3%-os deficitkritériumot - mikorra teljesíthetik először az országok. Magyarország esetében a módusz, átlag és medián érétkekk nem változtak, míg a minimum és maximum válaszok egy-egy évvel nőttek.


A felmérés készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy a szakértők a Stabilitási és Növekedési Egyezmény deficitelőírásának megváltoztatása (magánnyugdíjpénztári befizetések elszámolása) miatt az euró-bevezetés, vagy a 3%-os küszöb elérésének dátumán változtattak-e. 11 szakértő igennel válaszolt, 21 nemmel, míg 8 megkérdezett nem választolt.

A következő kérdés arra vonatkozott, hogy mikor léphetnek be az országok az euró előszobájának is tekintett ERM-II. árfolyam-rendszerbe. A válaszok most is egyértelműen azt tükrözik, hogy az elemzők nem számolnak korai belépésekkel.


A felmérést készítők arra is kíváncsiak voltak, hogy a fent említett dátum esetén mi lenne az a fenntartható középárfolyam az euróval szemben, ami mellett az árfolyam-rendszerbe beléphetnének az országok. A Magyarországgal kapcsolatos válaszoknál februárhoz képest a medián 1 forinttal csökkent, az átlag 3.5 forinttal mérséklődött, míg a módusz nem változott. A minimum és a maximum értékek szintén nem módosultak. A feltételezett belépési középárfolyam a jelenlegi piaci árnál mintegy 5-6 forinttal magasabban van.

Arra is válaszoltak a megkérdezettek, hogy milyen valószínűséggel csatlakozhat Románia és Bulgária 2007-ben az EU-hoz? (Mint ismeretes, létezik egy biztonsági záradék, mely arra szolgál, hogy ha a két ország nem megfelelő sebességet mutat addig a szükséges reformok végrehajtásában, akkor egy évvel elhalasztható a belépés időpontja). Látható, hogy Bulgária "időben" történő csatlakozásának kissé nagyobb valószínűséget adtak a szakértők.

További kérdések

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A felmérés készítői arra is választ kerestek, hogy mikorra várják Horvátország EU-csatlakozását a szakértők? A 35 válasz mediánja 2010-et adott, a válaszok 2008 és 2012 között szóródtak. Szerbia esetében a csatlakozási tárgyalások megindulása az EU-val 2008 lehet, a a 30 válasz 2006 és 2010 között mozgott. Ezt követően a Szerbia EU-csalakozására voltak kíváncsiak a felmérést készítők: itt 2014-es dátum adódott, a 30 válasz 2010 és 2020 között mozgott.

Törökország-EU

Kérdés hangzott el arra vonatkozóan is, hogy a szakértők milyen valószínűséget adnak arra, hogy az Európai Unió valóban megindítja a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal 2005. október 3-án? 37 válasz mediánja 80%-os valószínűséget hozott, a válaszok 10% és 100% között szóródtak.

További kérdés volt: ha valaha is csatlakozik az ország az EU-hoz, ez mikor következhet be? A 32 válasz mediánja 2015 lett, a válaszok 2012 és a "soha" között szóródtak.

A francia népszavazás május 29-én

A felmérés készítői végül arra is kíváncsiak voltak, hogy az uniós alkotmányról való francia népszavazás "nem" eredménye...

a) okozhatja-e az új EU-tagországok esetében az euró-bevezetés csúszását? Mindössze egy szakértő mondott igent, míg 35 nemet. Négy megkérdezett nem adott választ.

b) csúszást okozhat-e Románia és Bulgária csatlakozásában? Öt szakértő igennel válaszolt, míg 32 nemmel, és hárman nem adtak választ.

c) befolyásolhatja-e egyéb leendő EU-tagok csatlakozási esélyeit? 26 válasz igent tartalmazott, míg 10 nemet és négyen nem adtak választ.

Az a) kérdésre adott válasz alapján látható, hogy a megkérdezettek gyakorlatilag nem számolnak egy elutasító francia álláspont esetén sem azzal, hogy később csatlakozhatnánk az euró-övezethez. Ez mindenképpen megnyugtató üzenet lehet a piacok felé.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?