-2 °C Budapest

Felmérés az új EU-tagországok euró-bevezetéséről - ki, mikor, hogyan, milyen valószínűséggel?

Pénzcentrum
2005. május 13. 08:33

Felmérést végzett a Reuters 40 európai stratéga és politikai elemző körében arra vonatkozóan, hogy mikorra várható az új EU tagok euró-zónához való csatlakozása, illetve mikorra várható az ERM-II árfolyam-rendszerbe való belépés, és milyen középárfolyam mellett. A körképben arra is választ adtak a megkérdezettek, hogy mikor lehet a leghamarabb az adott ország GDP-jénak 3 százalékánál, illetve alatta az eredményszemléletű államháztartási hiány. A felmérés készítői arra is kívácsiak voltak, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy Románia és Bulgária az eredetileg tervezett időpontban, azaz 2007. január 1-jén csatlakozni fog az Európai Unióhoz. Kérdés hanzott el még a szerb, a török EU-tagsággal, a francia A felmérést május 9. és 12. között végezték. Az alábbiakban ennek eredményeit ismertetjük.


Először lássuk a szakértők válaszát arra vonatkozóan, hogy mikorra teszik a 10 új uniós tagország euró-bevezetését. Összehasonlítva a felmérést az idén február elejivel, Magyarország esetében nem látszik változás egyik dátum esetében sem.

2005.02.11 16:32
EU-ERM-GMU csatlakozás: ki, mikor, hol - regionális körkép


A következő kérdés arra vonatkozott, hogy a maastrichti kritériumok közül a leginkább nehézkesnek tűnőt - a 3%-os deficitkritériumot - mikorra teljesíthetik először az országok. Magyarország esetében a módusz, átlag és medián érétkekk nem változtak, míg a minimum és maximum válaszok egy-egy évvel nőttek.


A felmérés készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy a szakértők a Stabilitási és Növekedési Egyezmény deficitelőírásának megváltoztatása (magánnyugdíjpénztári befizetések elszámolása) miatt az euró-bevezetés, vagy a 3%-os küszöb elérésének dátumán változtattak-e. 11 szakértő igennel válaszolt, 21 nemmel, míg 8 megkérdezett nem választolt.

A következő kérdés arra vonatkozott, hogy mikor léphetnek be az országok az euró előszobájának is tekintett ERM-II. árfolyam-rendszerbe. A válaszok most is egyértelműen azt tükrözik, hogy az elemzők nem számolnak korai belépésekkel.


A felmérést készítők arra is kíváncsiak voltak, hogy a fent említett dátum esetén mi lenne az a fenntartható középárfolyam az euróval szemben, ami mellett az árfolyam-rendszerbe beléphetnének az országok. A Magyarországgal kapcsolatos válaszoknál februárhoz képest a medián 1 forinttal csökkent, az átlag 3.5 forinttal mérséklődött, míg a módusz nem változott. A minimum és a maximum értékek szintén nem módosultak. A feltételezett belépési középárfolyam a jelenlegi piaci árnál mintegy 5-6 forinttal magasabban van.

Arra is válaszoltak a megkérdezettek, hogy milyen valószínűséggel csatlakozhat Románia és Bulgária 2007-ben az EU-hoz? (Mint ismeretes, létezik egy biztonsági záradék, mely arra szolgál, hogy ha a két ország nem megfelelő sebességet mutat addig a szükséges reformok végrehajtásában, akkor egy évvel elhalasztható a belépés időpontja). Látható, hogy Bulgária "időben" történő csatlakozásának kissé nagyobb valószínűséget adtak a szakértők.

További kérdések

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A felmérés készítői arra is választ kerestek, hogy mikorra várják Horvátország EU-csatlakozását a szakértők? A 35 válasz mediánja 2010-et adott, a válaszok 2008 és 2012 között szóródtak. Szerbia esetében a csatlakozási tárgyalások megindulása az EU-val 2008 lehet, a a 30 válasz 2006 és 2010 között mozgott. Ezt követően a Szerbia EU-csalakozására voltak kíváncsiak a felmérést készítők: itt 2014-es dátum adódott, a 30 válasz 2010 és 2020 között mozgott.

Törökország-EU

Kérdés hangzott el arra vonatkozóan is, hogy a szakértők milyen valószínűséget adnak arra, hogy az Európai Unió valóban megindítja a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal 2005. október 3-án? 37 válasz mediánja 80%-os valószínűséget hozott, a válaszok 10% és 100% között szóródtak.

További kérdés volt: ha valaha is csatlakozik az ország az EU-hoz, ez mikor következhet be? A 32 válasz mediánja 2015 lett, a válaszok 2012 és a "soha" között szóródtak.

A francia népszavazás május 29-én

A felmérés készítői végül arra is kíváncsiak voltak, hogy az uniós alkotmányról való francia népszavazás "nem" eredménye...

a) okozhatja-e az új EU-tagországok esetében az euró-bevezetés csúszását? Mindössze egy szakértő mondott igent, míg 35 nemet. Négy megkérdezett nem adott választ.

b) csúszást okozhat-e Románia és Bulgária csatlakozásában? Öt szakértő igennel válaszolt, míg 32 nemmel, és hárman nem adtak választ.

c) befolyásolhatja-e egyéb leendő EU-tagok csatlakozási esélyeit? 26 válasz igent tartalmazott, míg 10 nemet és négyen nem adtak választ.

Az a) kérdésre adott válasz alapján látható, hogy a megkérdezettek gyakorlatilag nem számolnak egy elutasító francia álláspont esetén sem azzal, hogy később csatlakozhatnánk az euró-övezethez. Ez mindenképpen megnyugtató üzenet lehet a piacok felé.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.08 01:16
GREAT RESIGNATION The COVID-19 pandemic was a time of change for the way people worked, and million...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm