3 °C Budapest

Szállodapiaci körkép: 13%-os bevételnövekedés

Pénzcentrum
2005. május 9. 08:59

2005. január-áprilisban a folyó áron számított bruttó szobaárbevétele 13%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szállodák átlagosan 50%-os szobakapacitás-kihasználtsággal működtek.

A KSH-nak adatszolgáltatást teljesítő szállodák átlagosan 50%-os szobafoglaltsággal funkcionáltak a vizsgált időszakban. 60%-os, illetve ezt meghaladó szobakapacitás-kihasználtságot a fővárosi négy- és ötcsillagos egységek értek el, amelyek egy évvel korábban 53-54%-os foglaltságot jelentettek. A vidéki szállodák kihasználtsági mutatója egyik vizsgált csoportban sem érte el a 47%-ot. A legalacsonyabb kihasználtsággal (29%) a balatoni háromcsillagos szállodák üzemeltek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) a megfigyelt időszakban 14,000 forint volt. A négycsillagos szállodák 11,600-13,300 forintos, a háromcsillagos egységek 4,900-8,600 forintos átlagárat érvényesítettek.

Egy kiadható szállodai szobára átlagosan 7,000 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR) jutott, ami folyó áron közel 900 forint emelkedést jelent az egy évvel azelőtti értékhez viszonyítva. A kiadható szobára eső szállásdíjbevétel a csillagok számának és a területi elhelyezkedésnek megfelelően jelentősen különbözött. Jellemző, hogy ez a mutató minden budapesti szállodacsoportban magasabb volt, mint az azonos kategóriájú vidéken lévő szállodacsoportokban.

A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) 13%-os folyó áras növekedést mutat az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. A legnagyobb mértékű emelkedésről a budapesti négycsillagos egységek és az ország keleti részén található háromcsillagos szállodák számoltak be, amelyek szobaárbevétele 20-23%-kal nőtt. Kismértékű visszaesés jellemezte a balatoni háromcsillagos és az ország nyugati részén elhelyezkedő négy- és ötcsillagos szállodákat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2005 január-áprilisában a szállodákban eltöltött vendégéjszakák számának átlagosan 7%-os bővülése figyelhető meg az előző év első négy hónapjához képest, ami a budapesti házakban nagymértékű (11-17%-os) volt. Az ország keleti és nyugati felén üzemelő egységek által regisztrált vendégéjszakák száma csökkent vagy kisebb mértékben (1-2%-kal) növekedett.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?