34 °C Budapest

Szállodapiaci körkép: 13%-os bevételnövekedés

Pénzcentrum
2005. május 9. 08:59

2005. január-áprilisban a folyó áron számított bruttó szobaárbevétele 13%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szállodák átlagosan 50%-os szobakapacitás-kihasználtsággal működtek.

A KSH-nak adatszolgáltatást teljesítő szállodák átlagosan 50%-os szobafoglaltsággal funkcionáltak a vizsgált időszakban. 60%-os, illetve ezt meghaladó szobakapacitás-kihasználtságot a fővárosi négy- és ötcsillagos egységek értek el, amelyek egy évvel korábban 53-54%-os foglaltságot jelentettek. A vidéki szállodák kihasználtsági mutatója egyik vizsgált csoportban sem érte el a 47%-ot. A legalacsonyabb kihasználtsággal (29%) a balatoni háromcsillagos szállodák üzemeltek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) a megfigyelt időszakban 14,000 forint volt. A négycsillagos szállodák 11,600-13,300 forintos, a háromcsillagos egységek 4,900-8,600 forintos átlagárat érvényesítettek.

Egy kiadható szállodai szobára átlagosan 7,000 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR) jutott, ami folyó áron közel 900 forint emelkedést jelent az egy évvel azelőtti értékhez viszonyítva. A kiadható szobára eső szállásdíjbevétel a csillagok számának és a területi elhelyezkedésnek megfelelően jelentősen különbözött. Jellemző, hogy ez a mutató minden budapesti szállodacsoportban magasabb volt, mint az azonos kategóriájú vidéken lévő szállodacsoportokban.

A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) 13%-os folyó áras növekedést mutat az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. A legnagyobb mértékű emelkedésről a budapesti négycsillagos egységek és az ország keleti részén található háromcsillagos szállodák számoltak be, amelyek szobaárbevétele 20-23%-kal nőtt. Kismértékű visszaesés jellemezte a balatoni háromcsillagos és az ország nyugati részén elhelyezkedő négy- és ötcsillagos szállodákat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2005 január-áprilisában a szállodákban eltöltött vendégéjszakák számának átlagosan 7%-os bővülése figyelhető meg az előző év első négy hónapjához képest, ami a budapesti házakban nagymértékű (11-17%-os) volt. Az ország keleti és nyugati felén üzemelő egységek által regisztrált vendégéjszakák száma csökkent vagy kisebb mértékben (1-2%-kal) növekedett.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem