Áprilisban ismét fellendülés a feldolgozóiparban

Pénzcentrum
2005. május 2. 09:47

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke áprilisban 50.5 pontra emelkedett a megelőző havi 48.7 pontról, illetve a februári történelmi mélypontot jelentő 43.7 pontról - derül ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő Üzleti Jelentések című kiadványából. Az adatok arra utalnak, hogy az év első három hónapját jellemző visszaesést fejlődés követi április hónapban. Az index 50 pont felett a feldolgozóipar bővülését, míg az alatt annak zsugorodását jelzi.

Az előző három év azonos időszakaival történő összehasonlítással megállapítható, hogy a hosszabb visszaesést követő áprilisi növekedési ütem kisebb, mint a korábbi években. A tavalyi évet jellemző áprilisi növekedés 1 százalékponttal nagyobb fejlődési ütemet mutatott. Az áprilisban meginduló fellendülés mellett a feldolgozóipar átlagos teljesítménye az év eltelt négy hónapjában (47.7) továbbra is csökkenést mutat.

Megállapítható, hogy az év első négy hónapjának átlagos növekedési üteme 2000 óta folyamatosan csökken, a tavalyi változatlanságot mutató 50,0-es értéket az idén csökkenés követi (47.8). Mindezek alapján arra következtethetünk, hogy az áprilisban megindult növekedést további fejlődés követi majd májusban, ami az előző évek tapasztalatait figyelembe véve kisebb ütemű lesz, mint a korábbi években.


A felmérés részindexeinek többsége nagyobb értéket vesz fel, mint egy hónappal korábban. Ez alól kivétel a csökkenő ütemben bővülő termelési mennyiség (51,7). Kedvező, hogy a beszerzési árak (54,9) növekedési üteme 1,0 százalékponttal csökkent márciushoz viszonyítva. Az index értéke jelentősen kisebb áremelkedésről tanúskodik, mint egy évvel korábban (63,7). Jobban csökkent az import mennyisége (49,3), mint márciusban, ami az export növekedése (51,4) mellett kedvező külpiaci tendenciákat jelez a feldolgozóiparban. Emellett megindult az új rendelések növekedése (53,0) és a beszerzések (50,3) is nőttek áprilisban. Tovább lassult a feldolgozóipari foglalkoztatottak (46,1) létszámának csökkenése márciushoz viszonyítva. A csökkenés azonban továbbra is nagyobb, mint egy évvel korábban (47,6).

HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?