Kóka: a jelenlegi közigazgatás úgy rossz, ahogy van

Pénzcentrum
2005. április 26. 10:27

Az államháztartási rendszer problémáiról, a pazarló bürokratikus rendszerről, az infrastruktúrafejlesztésről nyilatkozott Kóka János gazdasági miniszter a Magyar Hírlapnak. Megítélése szerint a következő választási forduló előtt álló egy évben még sok minden elvégezhető (pl. a Westend is 11 hónap alatt épült fel). A miniszter fontos megállapítása, hogy a rendszerváltó elit mintha kimerülőben lenne, nem elég bátor a következő nagy lépések megtételére. Ehelyett a fiatal generációnak kell jönni, mely képes megvalósítani a szükséges reformokat.

Kóka János szerint szinte mindent újra kellene tárgyalni a közigazgatásban, ugyanis az úgy rossz, ahogy van. Túl bürokratikus, költséges, pazarló, és a szolgáltatások színvonala sem megfelelő. Évtizede tologatunk maguk előtt egy rettenetesen elavult szociálpolitikai rendszert, korszerűtlen az adórendszer.

A rendszer belső sajátosságai miatt meglehetősen ellenálló a változásokkal szemben. A reformokhoz mindenekelőtt politikai elhatározás kell, ez pedig úgy tűnik, hogy kényszer hatására teremtődhet meg.

Kóka úgy véli, hogy a mostani ciklus idején az autópályaépítés olcsóbb, mint az előzőben, de még mindig drága. Ebben jelentős szerepe van annak is, hogy a hazai szabványok az európai normáknál szigorúbbak (pl. hol kell teljes értékű leálló sávot építeni stb.). Az M6-os kivezető szakaszát a Vegyépszer verseny nélkül építhette meg. Kóka ezt azzal magyarázta, hogy itt egy komplex fejlesztési projekt indult, a szerződést pedig annak idején úgy kötötték, hogy ez a cég tehetett megfelelő ajánlatot ennek a szakasznak a megépítésére.

A miniszter szerint minél hamarabb szükség van a vasút liberalizációjára. Az infrastruktúra továbbra is állami kézben marad, a használat joga azonban sokkal szabadabb lenne. Így a vasút nem vinné, hanem hozná a pénzt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?