Stagnáló exportértékesítés az iparban - csökkent a rendelésállomány

Pénzcentrum
2005. április 15. 10:14

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 februárjában 1%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 1.3%-kal nőtt a KSH számításai szerint. A termelés volumene az év első két hónapjában 1.8%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az adatok igen jelentős lassulásról árulkodnak, mely elsősorban az exportdinamika lanyhulásának tudható be. Az adatok után (az előzetes értékek már korábban ismertek voltak) számos elemző korrigálta lefelé idei GDP előrejelzését.


Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 februárjában 1%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 1.3%-kal nőtt. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index februárban 0.6%-kal csökkent.

2005 első két hónapjában az ipari export 3.4%-kal emelkedett, februárban gyakorlatilag stagnált (0.1%) az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az év első két hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel mintegy 41%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 4.9%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből 23%-kal részesülő járműgyártás 2.8%-kal növelte külpiaci eladásait. Mindkét ágazatban a növekedés erőteljesen lassult.

Az ipar január-februári belföldi értékesítése 1.4%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. 2005 februárjában a feldolgozóipar termelése 1.3%-kal emelkedett, a bányászaté 23.1%-kal csökkent 2004 azonos hónapjához képest; a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye változatlan szinten maradt.

A feldolgozóipari termelés több mint egykilencedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 6.6%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, ez részben az EU-csatlakozást követően megváltozott feltételek következménye a KSH szerint. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 26.4%-kal a kis súlyú bőrtermék-, lábbeligyártás termelése csökkent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2005 februárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 2.4%-kal mérséklődött. 2004 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések 4.9%-kal csökkentek, az új belföldi megrendelések ezzel szemben 9.8%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány 2.7%-kal maradt el a tavalyi bázis szintjétől. A rendelésállomány visszaesése igen negatív a jövőbeni lehetőségek szempontjából.

Emelkedő relatív költségszint

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első két hónapjában (1.9%-os létszámcsökkenés mellett) 3.9%-kal volt magasabb, mint 2004 azonos időszakában. A termelékenység növekedése a bérnövekedés mértékétől elmaradt, amely az egységbérköltség (ULC) emelkedését jelent.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm