Stagnáló exportértékesítés az iparban - csökkent a rendelésállomány

Pénzcentrum
2005. április 15. 10:14

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 februárjában 1%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 1.3%-kal nőtt a KSH számításai szerint. A termelés volumene az év első két hónapjában 1.8%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az adatok igen jelentős lassulásról árulkodnak, mely elsősorban az exportdinamika lanyhulásának tudható be. Az adatok után (az előzetes értékek már korábban ismertek voltak) számos elemző korrigálta lefelé idei GDP előrejelzését.


Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 februárjában 1%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 1.3%-kal nőtt. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index februárban 0.6%-kal csökkent.

2005 első két hónapjában az ipari export 3.4%-kal emelkedett, februárban gyakorlatilag stagnált (0.1%) az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az év első két hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel mintegy 41%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 4.9%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből 23%-kal részesülő járműgyártás 2.8%-kal növelte külpiaci eladásait. Mindkét ágazatban a növekedés erőteljesen lassult.

Az ipar január-februári belföldi értékesítése 1.4%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. 2005 februárjában a feldolgozóipar termelése 1.3%-kal emelkedett, a bányászaté 23.1%-kal csökkent 2004 azonos hónapjához képest; a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye változatlan szinten maradt.

A feldolgozóipari termelés több mint egykilencedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 6.6%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, ez részben az EU-csatlakozást követően megváltozott feltételek következménye a KSH szerint. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 26.4%-kal a kis súlyú bőrtermék-, lábbeligyártás termelése csökkent.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2005 februárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 2.4%-kal mérséklődött. 2004 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések 4.9%-kal csökkentek, az új belföldi megrendelések ezzel szemben 9.8%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány 2.7%-kal maradt el a tavalyi bázis szintjétől. A rendelésállomány visszaesése igen negatív a jövőbeni lehetőségek szempontjából.

Emelkedő relatív költségszint

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első két hónapjában (1.9%-os létszámcsökkenés mellett) 3.9%-kal volt magasabb, mint 2004 azonos időszakában. A termelékenység növekedése a bérnövekedés mértékétől elmaradt, amely az egységbérköltség (ULC) emelkedését jelent.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
perfekt  |  2022.08.04 13:24
Az egyéni vállalkozó az adóév egészére átalányadózást választhat, ha az átalányadózás megkezdését kö...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
hrdoktor  |  2022.08.01 04:34
A „napcsókolta”, aranybarna bőrt sokan divatosnak, szépnek, az egészség jelének tekintik, de nem árt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08