28 °C Budapest

Stagnáló exportértékesítés az iparban - csökkent a rendelésállomány

Pénzcentrum
2005. április 15. 10:14

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 februárjában 1%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 1.3%-kal nőtt a KSH számításai szerint. A termelés volumene az év első két hónapjában 1.8%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az adatok igen jelentős lassulásról árulkodnak, mely elsősorban az exportdinamika lanyhulásának tudható be. Az adatok után (az előzetes értékek már korábban ismertek voltak) számos elemző korrigálta lefelé idei GDP előrejelzését.


Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 februárjában 1%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 1.3%-kal nőtt. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index februárban 0.6%-kal csökkent.

2005 első két hónapjában az ipari export 3.4%-kal emelkedett, februárban gyakorlatilag stagnált (0.1%) az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az év első két hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel mintegy 41%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 4.9%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből 23%-kal részesülő járműgyártás 2.8%-kal növelte külpiaci eladásait. Mindkét ágazatban a növekedés erőteljesen lassult.

Az ipar január-februári belföldi értékesítése 1.4%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. 2005 februárjában a feldolgozóipar termelése 1.3%-kal emelkedett, a bányászaté 23.1%-kal csökkent 2004 azonos hónapjához képest; a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye változatlan szinten maradt.

A feldolgozóipari termelés több mint egykilencedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 6.6%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, ez részben az EU-csatlakozást követően megváltozott feltételek következménye a KSH szerint. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 26.4%-kal a kis súlyú bőrtermék-, lábbeligyártás termelése csökkent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2005 februárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 2.4%-kal mérséklődött. 2004 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések 4.9%-kal csökkentek, az új belföldi megrendelések ezzel szemben 9.8%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány 2.7%-kal maradt el a tavalyi bázis szintjétől. A rendelésállomány visszaesése igen negatív a jövőbeni lehetőségek szempontjából.

Emelkedő relatív költségszint

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első két hónapjában (1.9%-os létszámcsökkenés mellett) 3.9%-kal volt magasabb, mint 2004 azonos időszakában. A termelékenység növekedése a bérnövekedés mértékétől elmaradt, amely az egységbérköltség (ULC) emelkedését jelent.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?