Eurómilliárdok Romániába? Mától szabad a külföldiek betétképzése - 200 bp-os kamatcsökkentés

Pénzcentrum
2005. április 11. 10:22

A román hatóságok múlt csütörtöki bejelentése szerint mától lehetőség adódik a külföldiek előtt is a betétképzésre román kereskedelmi bankoknál. A befektetők részéről várhatóan igen nagy érdeklődést hozó döntés életbe lépése előtt még pénteken 200 bázisponttal 12.5%-ra csökkent az irányadó pénzpiaci ráta, mely fékezheti a lej iránti keresletet. Egyes szakértők szerint a külföldi bankok "ugrásra készen" vártak a bejelentésre, és rövidtávon is több milliárd eurónyi összeg áramolhat a jó gazdasági fundamentumokat mutató országba, melynek kamatszintje továbbra is vonzó maradt.


Elemzők szerint a kormány engedélye a külföldiek betétképzésére arra utal, hogy a gazdasági folyamatok kedvezőek, és kontroll alatt tarthatóak. A betétképzésre vonatkozó döntést tavaly egyszer már elhalasztották, és most is voltak olyan hangok, hogy késedelmet szenvedhet az engedély megadása a kijelölt április 11-i dátumhoz képest.

A román pénzügyminiszter-helyettes a Reuters-nek adott interjújában hangsúlyozta: "fontosnak tartjuk a befektetők felé mutatni, hogy tartjuk magunkat a határidőkhöz, ami hozzájárulhat a hitelességünk növekedéséhez." A pénzügyminisztérium várakozásai szerint a külföldiek betétképzésének engedélyezése hosszútávú előnyöket hozhat az ország számára, mely a 2007. január 1-i EU-csatlakozásra törekszik. A csatlakozási szerződést egyébként április 25-én írja alá a két EU-aspiráns (a másik leendő tag Bulgária).

A román jegybank a múlt pénteki lépésével idén összesen már 400 bp-tal mérsékelte az irányadó kamatszintet. A mostani kamatcsökkentés a pénzpiaci folyamatokon keresztül azt eredményezi, hogy 8% közelébe csökkennek a piaci hozamok. Ez egyes szakértők szerint már nem anynira vonzó, hogy valóban nagymennyiségű forrópénz áramlana az országba.

Aggóddik az IMF és az elemzői kar

A román jegybank idei év végi inflációs célja 7% (a múlt évi 9.3% után), és a nyilatkozatok szerint jelenleg úgy látja, hogy ennek elérését nem veszélyezteti a betétképzési döntés. Az IMF már korábban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az engedély megadása után eurómilliárdok áraszthatják el Romániát (forrópénz), mely az infláció elleni küzdelem hatékonyságát érdemben ronthatja. A piaci elemzők körében végzett legfrissebb Reuters-felmérés szintén azt mutatja, hogy a román jegybank a mostani intézkedés hatására nem tudja teljesíteni év végi inflációs célját, a konszenzus szerint 7.7% lehet az év végi pénzromlási ütem.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az említett elemzői felmérés szerint áprilisban havi átlagban 36.1-re erősödhet a lej az euróval szemben, és egyes elemzők szerint az elkövetkezendő két hónapban akár a 34-es szintig mozdulhat az árfolyam. Az euró/lej árfolyam ma reggel kissé erősebben nyitott pénteki zárószintjénél, a jegyzések jelenleg a 36.20-36.30-nál állnak.


Szakértők szerint a pénteki 200 bp-ossal vége a nagy kamatlépések időszakának, a jegybank az idei év második feléig kivárhat, hogy az infláció valóban az elgondolásai szerint csökken-e. Ebben az esetben 12% közelébe mérséklődhet az irányadó ráta.

A román hatóságok az EU-csatlakozásra való felkészülés jegyében 2007-ig az összes, a tőke szabad áramlásának útjába álló akadályt megszűntetik. A befektetők kiemelt figyelemmel követik, hogy várhatóan a jövő évben mikor nyitják majd meg a román diszkontkincstárjegy-piacot is a külföldiek előtt. Ez a lépés még a mostaninál is nagyobb tőkebeáramlást hozhat.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem