3 °C Budapest

Eurómilliárdok Romániába? Mától szabad a külföldiek betétképzése - 200 bp-os kamatcsökkentés

Pénzcentrum
2005. április 11. 10:22

A román hatóságok múlt csütörtöki bejelentése szerint mától lehetőség adódik a külföldiek előtt is a betétképzésre román kereskedelmi bankoknál. A befektetők részéről várhatóan igen nagy érdeklődést hozó döntés életbe lépése előtt még pénteken 200 bázisponttal 12.5%-ra csökkent az irányadó pénzpiaci ráta, mely fékezheti a lej iránti keresletet. Egyes szakértők szerint a külföldi bankok "ugrásra készen" vártak a bejelentésre, és rövidtávon is több milliárd eurónyi összeg áramolhat a jó gazdasági fundamentumokat mutató országba, melynek kamatszintje továbbra is vonzó maradt.


Elemzők szerint a kormány engedélye a külföldiek betétképzésére arra utal, hogy a gazdasági folyamatok kedvezőek, és kontroll alatt tarthatóak. A betétképzésre vonatkozó döntést tavaly egyszer már elhalasztották, és most is voltak olyan hangok, hogy késedelmet szenvedhet az engedély megadása a kijelölt április 11-i dátumhoz képest.

A román pénzügyminiszter-helyettes a Reuters-nek adott interjújában hangsúlyozta: "fontosnak tartjuk a befektetők felé mutatni, hogy tartjuk magunkat a határidőkhöz, ami hozzájárulhat a hitelességünk növekedéséhez." A pénzügyminisztérium várakozásai szerint a külföldiek betétképzésének engedélyezése hosszútávú előnyöket hozhat az ország számára, mely a 2007. január 1-i EU-csatlakozásra törekszik. A csatlakozási szerződést egyébként április 25-én írja alá a két EU-aspiráns (a másik leendő tag Bulgária).

A román jegybank a múlt pénteki lépésével idén összesen már 400 bp-tal mérsékelte az irányadó kamatszintet. A mostani kamatcsökkentés a pénzpiaci folyamatokon keresztül azt eredményezi, hogy 8% közelébe csökkennek a piaci hozamok. Ez egyes szakértők szerint már nem anynira vonzó, hogy valóban nagymennyiségű forrópénz áramlana az országba.

Aggóddik az IMF és az elemzői kar

A román jegybank idei év végi inflációs célja 7% (a múlt évi 9.3% után), és a nyilatkozatok szerint jelenleg úgy látja, hogy ennek elérését nem veszélyezteti a betétképzési döntés. Az IMF már korábban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az engedély megadása után eurómilliárdok áraszthatják el Romániát (forrópénz), mely az infláció elleni küzdelem hatékonyságát érdemben ronthatja. A piaci elemzők körében végzett legfrissebb Reuters-felmérés szintén azt mutatja, hogy a román jegybank a mostani intézkedés hatására nem tudja teljesíteni év végi inflációs célját, a konszenzus szerint 7.7% lehet az év végi pénzromlási ütem.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az említett elemzői felmérés szerint áprilisban havi átlagban 36.1-re erősödhet a lej az euróval szemben, és egyes elemzők szerint az elkövetkezendő két hónapban akár a 34-es szintig mozdulhat az árfolyam. Az euró/lej árfolyam ma reggel kissé erősebben nyitott pénteki zárószintjénél, a jegyzések jelenleg a 36.20-36.30-nál állnak.


Szakértők szerint a pénteki 200 bp-ossal vége a nagy kamatlépések időszakának, a jegybank az idei év második feléig kivárhat, hogy az infláció valóban az elgondolásai szerint csökken-e. Ebben az esetben 12% közelébe mérséklődhet az irányadó ráta.

A román hatóságok az EU-csatlakozásra való felkészülés jegyében 2007-ig az összes, a tőke szabad áramlásának útjába álló akadályt megszűntetik. A befektetők kiemelt figyelemmel követik, hogy várhatóan a jövő évben mikor nyitják majd meg a román diszkontkincstárjegy-piacot is a külföldiek előtt. Ez a lépés még a mostaninál is nagyobb tőkebeáramlást hozhat.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?