Eurómilliárdok Romániába? Mától szabad a külföldiek betétképzése - 200 bp-os kamatcsökkentés

Pénzcentrum
2005. április 11. 10:22

A román hatóságok múlt csütörtöki bejelentése szerint mától lehetőség adódik a külföldiek előtt is a betétképzésre román kereskedelmi bankoknál. A befektetők részéről várhatóan igen nagy érdeklődést hozó döntés életbe lépése előtt még pénteken 200 bázisponttal 12.5%-ra csökkent az irányadó pénzpiaci ráta, mely fékezheti a lej iránti keresletet. Egyes szakértők szerint a külföldi bankok "ugrásra készen" vártak a bejelentésre, és rövidtávon is több milliárd eurónyi összeg áramolhat a jó gazdasági fundamentumokat mutató országba, melynek kamatszintje továbbra is vonzó maradt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Elemzők szerint a kormány engedélye a külföldiek betétképzésére arra utal, hogy a gazdasági folyamatok kedvezőek, és kontroll alatt tarthatóak. A betétképzésre vonatkozó döntést tavaly egyszer már elhalasztották, és most is voltak olyan hangok, hogy késedelmet szenvedhet az engedély megadása a kijelölt április 11-i dátumhoz képest.

A román pénzügyminiszter-helyettes a Reuters-nek adott interjújában hangsúlyozta: "fontosnak tartjuk a befektetők felé mutatni, hogy tartjuk magunkat a határidőkhöz, ami hozzájárulhat a hitelességünk növekedéséhez." A pénzügyminisztérium várakozásai szerint a külföldiek betétképzésének engedélyezése hosszútávú előnyöket hozhat az ország számára, mely a 2007. január 1-i EU-csatlakozásra törekszik. A csatlakozási szerződést egyébként április 25-én írja alá a két EU-aspiráns (a másik leendő tag Bulgária).

A román jegybank a múlt pénteki lépésével idén összesen már 400 bp-tal mérsékelte az irányadó kamatszintet. A mostani kamatcsökkentés a pénzpiaci folyamatokon keresztül azt eredményezi, hogy 8% közelébe csökkennek a piaci hozamok. Ez egyes szakértők szerint már nem anynira vonzó, hogy valóban nagymennyiségű forrópénz áramlana az országba.

Aggóddik az IMF és az elemzői kar

A román jegybank idei év végi inflációs célja 7% (a múlt évi 9.3% után), és a nyilatkozatok szerint jelenleg úgy látja, hogy ennek elérését nem veszélyezteti a betétképzési döntés. Az IMF már korábban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az engedély megadása után eurómilliárdok áraszthatják el Romániát (forrópénz), mely az infláció elleni küzdelem hatékonyságát érdemben ronthatja. A piaci elemzők körében végzett legfrissebb Reuters-felmérés szintén azt mutatja, hogy a román jegybank a mostani intézkedés hatására nem tudja teljesíteni év végi inflációs célját, a konszenzus szerint 7.7% lehet az év végi pénzromlási ütem.

Az említett elemzői felmérés szerint áprilisban havi átlagban 36.1-re erősödhet a lej az euróval szemben, és egyes elemzők szerint az elkövetkezendő két hónapban akár a 34-es szintig mozdulhat az árfolyam. Az euró/lej árfolyam ma reggel kissé erősebben nyitott pénteki zárószintjénél, a jegyzések jelenleg a 36.20-36.30-nál állnak.


Szakértők szerint a pénteki 200 bp-ossal vége a nagy kamatlépések időszakának, a jegybank az idei év második feléig kivárhat, hogy az infláció valóban az elgondolásai szerint csökken-e. Ebben az esetben 12% közelébe mérséklődhet az irányadó ráta.

A román hatóságok az EU-csatlakozásra való felkészülés jegyében 2007-ig az összes, a tőke szabad áramlásának útjába álló akadályt megszűntetik. A befektetők kiemelt figyelemmel követik, hogy várhatóan a jövő évben mikor nyitják majd meg a román diszkontkincstárjegy-piacot is a külföldiek előtt. Ez a lépés még a mostaninál is nagyobb tőkebeáramlást hozhat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20