Jelentős hiány a külkereskedelmi mérlegben (175 m euró)

Pénzcentrum
2005. április 1. 09:00

175 millió eurót tett ki januárban a külkereskedelmi mérleg hiánya, ami töb mint duplája a 2004 januári értéknek. Tavaly ugyanekkor 82.7 m euró volt a deficit. Az export 11.2%-kal, az import 13.9%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest.

2005 januárjában a kivitel volumene előzetes adatokból számítva 9, a behozatalé pedig 11%-kal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest.


A januári külgazdasági folyamatokat erőteljesen befolyásolta, hogy néhány gépipari nagyvállalat - miután termelését csak az év második hetében kezdte el - 2004 januárjához képest kevesebb munkanapon bonyolított le exportügyleteket.

A kivitel forintárszintje 5, a behozatalé pedig 4%-kal csökkent. A forint főbb devizákhoz viszonyított árfolyama több mint 7%-kal erősödött az előző év januárjához képest, amelyen belül a meghatározó részaránnyal rendelkező euróhoz közel 7, a dollárhoz viszonyítva pedig 11%-os felértékelődés volt. 2004 decemberhez képest ugyanakkor már kismértékben, nem egészen 1%-kal leértékelődött a forint.

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 5, az onnan feladott behozatalé pedig 2%-kal bővült 2004 januárjához képest. Az EU-15 országcsoport viszonylatában a forgalom volumene mindkét irányban 1%-kal növekedett; a lényegesen kisebb súllyal rendelkező új tagországok vonatkozásában viszont igen jelentős, kivitelben 42, behozatalban pedig 12%-os forgalombővülés volt. Az Európai Unión kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 32, a behozatalé 38%-kal emelkedett. Az ázsiai országokból behozott termékek értéke 42%-kal haladta meg a bázisidőszaki szintet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egyenleg romlása az Európai Unión kívüli országokkal - azon belül is elsősorban az ázsiai országokkal - folytatott kereskedelem alakulásával magyarázható, miután az Európai Unió viszonylatában szerény mértékben nőtt az aktívum.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm