37 °C Budapest

Jelentős hiány a külkereskedelmi mérlegben (175 m euró)

Pénzcentrum
2005. április 1. 09:00

175 millió eurót tett ki januárban a külkereskedelmi mérleg hiánya, ami töb mint duplája a 2004 januári értéknek. Tavaly ugyanekkor 82.7 m euró volt a deficit. Az export 11.2%-kal, az import 13.9%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest.

2005 januárjában a kivitel volumene előzetes adatokból számítva 9, a behozatalé pedig 11%-kal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest.


A januári külgazdasági folyamatokat erőteljesen befolyásolta, hogy néhány gépipari nagyvállalat - miután termelését csak az év második hetében kezdte el - 2004 januárjához képest kevesebb munkanapon bonyolított le exportügyleteket.

A kivitel forintárszintje 5, a behozatalé pedig 4%-kal csökkent. A forint főbb devizákhoz viszonyított árfolyama több mint 7%-kal erősödött az előző év januárjához képest, amelyen belül a meghatározó részaránnyal rendelkező euróhoz közel 7, a dollárhoz viszonyítva pedig 11%-os felértékelődés volt. 2004 decemberhez képest ugyanakkor már kismértékben, nem egészen 1%-kal leértékelődött a forint.

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 5, az onnan feladott behozatalé pedig 2%-kal bővült 2004 januárjához képest. Az EU-15 országcsoport viszonylatában a forgalom volumene mindkét irányban 1%-kal növekedett; a lényegesen kisebb súllyal rendelkező új tagországok vonatkozásában viszont igen jelentős, kivitelben 42, behozatalban pedig 12%-os forgalombővülés volt. Az Európai Unión kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 32, a behozatalé 38%-kal emelkedett. Az ázsiai országokból behozott termékek értéke 42%-kal haladta meg a bázisidőszaki szintet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyenleg romlása az Európai Unión kívüli országokkal - azon belül is elsősorban az ázsiai országokkal - folytatott kereskedelem alakulásával magyarázható, miután az Európai Unió viszonylatában szerény mértékben nőtt az aktívum.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?