27 °C Budapest

Bank of America: Forint Alert!

Pénzcentrum
2005. március 31. 09:44

A forint sebezhetőségére hívja fel a figyelmet Dwyfor Evans, a Bank of America (London) elemzője mai napi jelentésében. A szakember kedden részt vett a portfolio.hu forint konferenciáján, ahol a mai figyelmeztetés mögötti érvelés részletesebben is kifejtésre került.Dwyfor Evans okfejtése szerint az elmúlt időszakban a külföldi állampapír vásárlás hatására a nem rezidensek által birtokolt állomány történelmi csúcsra emelkedett, majd kis korrekció történt. Ezzel párhuzamosan globálisan a fejlődő piaci eszközök iránti éhség csökkenése tapasztalható, tehát ha a tőkeáramlás hirtelen megfordul (erre utaló jelek már vannak), az a forintárfolyamban is az eddig tapasztaltnál erősebb korrekciót eredményezhet.

Fundamentális oldalon meghatározó az egyensúlyhiány, a folyó mérleg és az államháztartás együttes problémái a tőkevonzó képességet csökkentik. A dezinfláció markáns, ugyanakkor ez önmagában nem elég a bizalom fenntartására.

A március 23-val záródó héten a feltörekvő piaci alapokból mintegy 350 millió dollárnyi tőkét vontak ki, ami az elmúlt 10 hónapra visszatekintve a legnagyobb "visszaváltás". Ez a fordulat már érződik a magyar és a lengyel állampapírpiaci hozamok alakulásában is.

Dwyfor Evans szerint a magyar piacon még mindig igen jelentős a forró pénz, a spekulánsok a hozamgörbe rövid végén torlódnak. A forint/euró árfolyam jelenleg 248 körül alakul, egy újabb eladási hullám további gyengülést okozhat. Említést érdemel, hogy a reálkamatok az utóbbi időszakban tovább csökkentek, mely a forint árfolyamát kedvezőtlenül érintheti.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?