Áremelkedések miatti felvásárlások januárban

Pénzcentrum
2005. március 22. 09:07

3.2%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom januárban az előző év azonos időszakához képest. A növekedés elmaradt az előző évi átlagos 5.7%-os, illetve a IV. negyedévi 3.4%-os bővüléstől. Decemberhez képest a forgalombővülés (kiigazítva) 0.4%-ot tett ki.

A decemberi kiemelkedő forgalom után januárban hagyományosan jelentősen visszaesnek a lakossági vásárlások. Idén az első hónapban a kiskereskedelmi eladások folyó áron 56.9%-át, változatlan áron számítva 56.2%-át érték el a 2004. decemberinek.

A kiskereskedelmi dinamika mérséklődése elsősorban a kerestek növekedésének érezhető visszaesésével magyarázható. A reálbérnövekedés a tavalyi évben stagnálás közeli szintre lassult.


Januárban megtorpant az élelmiszer-kiskereskedelem hosszú ideje tartó növekedése. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásainak volumene 0.4%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezen belül a hipermarketeket és szupermarketeket is magába foglaló élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0.3%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru szaküzleteknél 0.8%-kal mérséklődtek az eladások.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítése az átlagos növekedési ütemnél gyorsabban, 6.6%-kal emelkedett.
Januárban a leggyorsabban - részben a február elejétől várható áremelkedések miatti felvásárlás következtében - a gyógyszer-, gyógyászati termék kiskereskedelem eladásainak volumene nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Közel hasonló (15-16% közötti) mértékben emelkedett az illatszerüzletek, valamint a kisebb súlyú csomagküldő kiskereskedelem forgalmának volumene is. Bővült - 7 és 9% közötti ütemben - a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, a könyv-, újság-, papíráru-, valamint az egyéb-iparcikk-kiskereskedelem változatlan áron számított értékesítése.

Mérséklődött az előző évihez képest a textil-, ruházati és lábbeli (3.1%), valamint a használtcikk (6.9%) üzletek forgalma.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Európai Unióban a januári kiskereskedelmi konjunktúra elmaradt az előző hónapokétól. A 25 EU-tagországra 0.9%-os, a 15 régebben csatlakozott tagországra 0.8%-os növekedést, míg az Eurózóna országaira 0.6%-os csökkenést becsült az Eurostat az előző év azonos hónapjához képest. Folytatódott Németországban kiskereskedelem visszaesése, de a korábban növekedést regisztráló francia és belga kiskereskedelem is csökkenést mutatott az első hónapban. A még nem minden országra publikált adatok szerint viszonylag magas (7-8%-os) növekedést ért el a szlovák, a litván, a dán és a svéd kiskereskedelem.

A hazai kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított volumene januárban 2.2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem eladási volumene 0.8%-kal mérséklődött, a gépjárműüzemanyag-eladásoké 0.9%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm