12 °C Budapest

Áremelkedések miatti felvásárlások januárban

Pénzcentrum
2005. március 22. 09:07

3.2%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom januárban az előző év azonos időszakához képest. A növekedés elmaradt az előző évi átlagos 5.7%-os, illetve a IV. negyedévi 3.4%-os bővüléstől. Decemberhez képest a forgalombővülés (kiigazítva) 0.4%-ot tett ki.

A decemberi kiemelkedő forgalom után januárban hagyományosan jelentősen visszaesnek a lakossági vásárlások. Idén az első hónapban a kiskereskedelmi eladások folyó áron 56.9%-át, változatlan áron számítva 56.2%-át érték el a 2004. decemberinek.

A kiskereskedelmi dinamika mérséklődése elsősorban a kerestek növekedésének érezhető visszaesésével magyarázható. A reálbérnövekedés a tavalyi évben stagnálás közeli szintre lassult.


Januárban megtorpant az élelmiszer-kiskereskedelem hosszú ideje tartó növekedése. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásainak volumene 0.4%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezen belül a hipermarketeket és szupermarketeket is magába foglaló élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0.3%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru szaküzleteknél 0.8%-kal mérséklődtek az eladások.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítése az átlagos növekedési ütemnél gyorsabban, 6.6%-kal emelkedett.
Januárban a leggyorsabban - részben a február elejétől várható áremelkedések miatti felvásárlás következtében - a gyógyszer-, gyógyászati termék kiskereskedelem eladásainak volumene nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Közel hasonló (15-16% közötti) mértékben emelkedett az illatszerüzletek, valamint a kisebb súlyú csomagküldő kiskereskedelem forgalmának volumene is. Bővült - 7 és 9% közötti ütemben - a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, a könyv-, újság-, papíráru-, valamint az egyéb-iparcikk-kiskereskedelem változatlan áron számított értékesítése.

Mérséklődött az előző évihez képest a textil-, ruházati és lábbeli (3.1%), valamint a használtcikk (6.9%) üzletek forgalma.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az Európai Unióban a januári kiskereskedelmi konjunktúra elmaradt az előző hónapokétól. A 25 EU-tagországra 0.9%-os, a 15 régebben csatlakozott tagországra 0.8%-os növekedést, míg az Eurózóna országaira 0.6%-os csökkenést becsült az Eurostat az előző év azonos hónapjához képest. Folytatódott Németországban kiskereskedelem visszaesése, de a korábban növekedést regisztráló francia és belga kiskereskedelem is csökkenést mutatott az első hónapban. A még nem minden országra publikált adatok szerint viszonylag magas (7-8%-os) növekedést ért el a szlovák, a litván, a dán és a svéd kiskereskedelem.

A hazai kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított volumene januárban 2.2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem eladási volumene 0.8%-kal mérséklődött, a gépjárműüzemanyag-eladásoké 0.9%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?