Áremelkedések miatti felvásárlások januárban

Pénzcentrum
2005. március 22. 09:07

3.2%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom januárban az előző év azonos időszakához képest. A növekedés elmaradt az előző évi átlagos 5.7%-os, illetve a IV. negyedévi 3.4%-os bővüléstől. Decemberhez képest a forgalombővülés (kiigazítva) 0.4%-ot tett ki.

A decemberi kiemelkedő forgalom után januárban hagyományosan jelentősen visszaesnek a lakossági vásárlások. Idén az első hónapban a kiskereskedelmi eladások folyó áron 56.9%-át, változatlan áron számítva 56.2%-át érték el a 2004. decemberinek.

A kiskereskedelmi dinamika mérséklődése elsősorban a kerestek növekedésének érezhető visszaesésével magyarázható. A reálbérnövekedés a tavalyi évben stagnálás közeli szintre lassult.


Januárban megtorpant az élelmiszer-kiskereskedelem hosszú ideje tartó növekedése. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásainak volumene 0.4%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezen belül a hipermarketeket és szupermarketeket is magába foglaló élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0.3%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru szaküzleteknél 0.8%-kal mérséklődtek az eladások.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítése az átlagos növekedési ütemnél gyorsabban, 6.6%-kal emelkedett.
Januárban a leggyorsabban - részben a február elejétől várható áremelkedések miatti felvásárlás következtében - a gyógyszer-, gyógyászati termék kiskereskedelem eladásainak volumene nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Közel hasonló (15-16% közötti) mértékben emelkedett az illatszerüzletek, valamint a kisebb súlyú csomagküldő kiskereskedelem forgalmának volumene is. Bővült - 7 és 9% közötti ütemben - a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, a könyv-, újság-, papíráru-, valamint az egyéb-iparcikk-kiskereskedelem változatlan áron számított értékesítése.

Mérséklődött az előző évihez képest a textil-, ruházati és lábbeli (3.1%), valamint a használtcikk (6.9%) üzletek forgalma.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Európai Unióban a januári kiskereskedelmi konjunktúra elmaradt az előző hónapokétól. A 25 EU-tagországra 0.9%-os, a 15 régebben csatlakozott tagországra 0.8%-os növekedést, míg az Eurózóna országaira 0.6%-os csökkenést becsült az Eurostat az előző év azonos hónapjához képest. Folytatódott Németországban kiskereskedelem visszaesése, de a korábban növekedést regisztráló francia és belga kiskereskedelem is csökkenést mutatott az első hónapban. A még nem minden országra publikált adatok szerint viszonylag magas (7-8%-os) növekedést ért el a szlovák, a litván, a dán és a svéd kiskereskedelem.

A hazai kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított volumene januárban 2.2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem eladási volumene 0.8%-kal mérséklődött, a gépjárműüzemanyag-eladásoké 0.9%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?