Áremelkedések miatti felvásárlások januárban

Pénzcentrum
2005. március 22. 09:07

3.2%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom januárban az előző év azonos időszakához képest. A növekedés elmaradt az előző évi átlagos 5.7%-os, illetve a IV. negyedévi 3.4%-os bővüléstől. Decemberhez képest a forgalombővülés (kiigazítva) 0.4%-ot tett ki.

A decemberi kiemelkedő forgalom után januárban hagyományosan jelentősen visszaesnek a lakossági vásárlások. Idén az első hónapban a kiskereskedelmi eladások folyó áron 56.9%-át, változatlan áron számítva 56.2%-át érték el a 2004. decemberinek.

A kiskereskedelmi dinamika mérséklődése elsősorban a kerestek növekedésének érezhető visszaesésével magyarázható. A reálbérnövekedés a tavalyi évben stagnálás közeli szintre lassult.


Januárban megtorpant az élelmiszer-kiskereskedelem hosszú ideje tartó növekedése. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásainak volumene 0.4%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezen belül a hipermarketeket és szupermarketeket is magába foglaló élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0.3%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru szaküzleteknél 0.8%-kal mérséklődtek az eladások.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítése az átlagos növekedési ütemnél gyorsabban, 6.6%-kal emelkedett.
Januárban a leggyorsabban - részben a február elejétől várható áremelkedések miatti felvásárlás következtében - a gyógyszer-, gyógyászati termék kiskereskedelem eladásainak volumene nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Közel hasonló (15-16% közötti) mértékben emelkedett az illatszerüzletek, valamint a kisebb súlyú csomagküldő kiskereskedelem forgalmának volumene is. Bővült - 7 és 9% közötti ütemben - a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, a könyv-, újság-, papíráru-, valamint az egyéb-iparcikk-kiskereskedelem változatlan áron számított értékesítése.

Mérséklődött az előző évihez képest a textil-, ruházati és lábbeli (3.1%), valamint a használtcikk (6.9%) üzletek forgalma.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Európai Unióban a januári kiskereskedelmi konjunktúra elmaradt az előző hónapokétól. A 25 EU-tagországra 0.9%-os, a 15 régebben csatlakozott tagországra 0.8%-os növekedést, míg az Eurózóna országaira 0.6%-os csökkenést becsült az Eurostat az előző év azonos hónapjához képest. Folytatódott Németországban kiskereskedelem visszaesése, de a korábban növekedést regisztráló francia és belga kiskereskedelem is csökkenést mutatott az első hónapban. A még nem minden országra publikált adatok szerint viszonylag magas (7-8%-os) növekedést ért el a szlovák, a litván, a dán és a svéd kiskereskedelem.

A hazai kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított volumene januárban 2.2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem eladási volumene 0.8%-kal mérséklődött, a gépjárműüzemanyag-eladásoké 0.9%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem