Áremelkedések miatti felvásárlások januárban

Pénzcentrum
2005. március 22. 09:07

3.2%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom januárban az előző év azonos időszakához képest. A növekedés elmaradt az előző évi átlagos 5.7%-os, illetve a IV. negyedévi 3.4%-os bővüléstől. Decemberhez képest a forgalombővülés (kiigazítva) 0.4%-ot tett ki.

A decemberi kiemelkedő forgalom után januárban hagyományosan jelentősen visszaesnek a lakossági vásárlások. Idén az első hónapban a kiskereskedelmi eladások folyó áron 56.9%-át, változatlan áron számítva 56.2%-át érték el a 2004. decemberinek.

A kiskereskedelmi dinamika mérséklődése elsősorban a kerestek növekedésének érezhető visszaesésével magyarázható. A reálbérnövekedés a tavalyi évben stagnálás közeli szintre lassult.


Januárban megtorpant az élelmiszer-kiskereskedelem hosszú ideje tartó növekedése. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásainak volumene 0.4%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezen belül a hipermarketeket és szupermarketeket is magába foglaló élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0.3%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru szaküzleteknél 0.8%-kal mérséklődtek az eladások.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítése az átlagos növekedési ütemnél gyorsabban, 6.6%-kal emelkedett.
Januárban a leggyorsabban - részben a február elejétől várható áremelkedések miatti felvásárlás következtében - a gyógyszer-, gyógyászati termék kiskereskedelem eladásainak volumene nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Közel hasonló (15-16% közötti) mértékben emelkedett az illatszerüzletek, valamint a kisebb súlyú csomagküldő kiskereskedelem forgalmának volumene is. Bővült - 7 és 9% közötti ütemben - a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, a könyv-, újság-, papíráru-, valamint az egyéb-iparcikk-kiskereskedelem változatlan áron számított értékesítése.

Mérséklődött az előző évihez képest a textil-, ruházati és lábbeli (3.1%), valamint a használtcikk (6.9%) üzletek forgalma.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Európai Unióban a januári kiskereskedelmi konjunktúra elmaradt az előző hónapokétól. A 25 EU-tagországra 0.9%-os, a 15 régebben csatlakozott tagországra 0.8%-os növekedést, míg az Eurózóna országaira 0.6%-os csökkenést becsült az Eurostat az előző év azonos hónapjához képest. Folytatódott Németországban kiskereskedelem visszaesése, de a korábban növekedést regisztráló francia és belga kiskereskedelem is csökkenést mutatott az első hónapban. A még nem minden országra publikált adatok szerint viszonylag magas (7-8%-os) növekedést ért el a szlovák, a litván, a dán és a svéd kiskereskedelem.

A hazai kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított volumene januárban 2.2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem eladási volumene 0.8%-kal mérséklődött, a gépjárműüzemanyag-eladásoké 0.9%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24