Draskovics: könnyebb lett a maastrichti feltétel is - változhat-e az euró céldátum?

Pénzcentrum
2005. március 21. 13:32

Sikerként értékelte a Stabilitási és Növekedési Egyezmény módosításáról született megállapodást Draskovics Tibor pénzügyminiszter. Draskovics ma déli tájékoztatóján elmondta, hogy a megváltozott deficitelbírálási szabályok érvényesek a maastrichti kritériumok költségvetési hiányt (GDP max. 3%-a) érintő rendelkezéseinél is. Konkrét intézkedés a nyugdíjreform hiánynövelő hatásának degresszív korrekciója, mely 2008-ban is 0.4%pontos GDP arányos könnyebbséget jelent Magyarország számára. Draskovics úgy nyilatkozott, hogy az euró-csatlakozás várható időpontját továbbra is 2010-re teszi a tárca, de nem kizárt, hogy később elgondolkodnak akár egy korábbi dátumon is. Most nincs napirenden a kérdés.

Nagy sikerként értékelte Draskovics Tibor pénzügyminiszter a Stabilitási és Növekedési Egyezményről született módosító lépéseket. A miniszter három vonatkozást emelt ki:

  1. a döntésekkel világossá vált az EU elkötelezettsége a Monetáris Unió stabilitásának fenntartása felé, ezt fejezi többek között az, hogy a sarokszámok nem változtak

  2. a módosítások ugyanakkor kifejezik, hogy az eddigi működés tanulságai levonásra kerültek, korrekciók történtek a működőképesség növelése felé

  3. a strukturális reformokat az új elvek alapján úgy kezelik, hogy ha azok a költségvetés pozícióját érdemben érintik, akkor ezekkel korrigálják a számokat; Draskovics szerint ezzel megszűnhet az "ellenérdekeltség" a reformokkal szemben

A miniszter elmondta, hogy külön fejezetben kerül megemlítésre a nyugdíjkorrekció lehetősége és az elszámolás techikai sajátosságai. Ez Magyarország számára is egyfajta könnyítés az euró-zónához való csatlakozás szempontjából. Mint arról korábban értesültünk, valóban 5 éves fokozatos (dergresszív) elszámolás mellett lehet a hiányszámokat korrigálni. 2005-ben a korrekció az elmaradt bevételekhez képest 100%, majd évente 20%ponttal csökken. Így az utolsó korrekciós év 2009. Fontos, hogy a maastrichti 3%-os kritérium is ez alapján kerül átértékelésre.

Draskovics könnyebbségként értékelte, hogy az új szabályrendszer alapján hamarabb kikerülhetünk a túlzott deficiteljárás alól, így biztonságosabb lehet a felkészülés az euró-zónába való belépésre.

A nyugdíjreform mellett csak elvi szinten kerülnek említésre az egyéb strukturális reformok, ezek elszámolási sajátosságai egyelőre nem tisztázottak. Ez vonatkozik a K+F kiadásokra is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Draskovics elmondta, hogy nem beszéltek a pénzügyminiszterek brüsszeli találkozóján arról, hogy a deficitkorrekciókkal együtt az adósságkorrekciókat el kell-e végezni, illetve ha igen hogyan. Emellett a magyar pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a magyar adósságráta alakulása trendfordulóhoz érkezett 2005-ben, ezután a ráta csökkeni fog. Nyugdíjkorrekció nélkül az adósságráta 2004-ben átlépte a 60%-ot. Az adósság az elmúlt években növekvő volt.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?