21 °C Budapest

Draskovics: könnyebb lett a maastrichti feltétel is - változhat-e az euró céldátum?

Pénzcentrum
2005. március 21. 13:32

Sikerként értékelte a Stabilitási és Növekedési Egyezmény módosításáról született megállapodást Draskovics Tibor pénzügyminiszter. Draskovics ma déli tájékoztatóján elmondta, hogy a megváltozott deficitelbírálási szabályok érvényesek a maastrichti kritériumok költségvetési hiányt (GDP max. 3%-a) érintő rendelkezéseinél is. Konkrét intézkedés a nyugdíjreform hiánynövelő hatásának degresszív korrekciója, mely 2008-ban is 0.4%pontos GDP arányos könnyebbséget jelent Magyarország számára. Draskovics úgy nyilatkozott, hogy az euró-csatlakozás várható időpontját továbbra is 2010-re teszi a tárca, de nem kizárt, hogy később elgondolkodnak akár egy korábbi dátumon is. Most nincs napirenden a kérdés.

Nagy sikerként értékelte Draskovics Tibor pénzügyminiszter a Stabilitási és Növekedési Egyezményről született módosító lépéseket. A miniszter három vonatkozást emelt ki:

  1. a döntésekkel világossá vált az EU elkötelezettsége a Monetáris Unió stabilitásának fenntartása felé, ezt fejezi többek között az, hogy a sarokszámok nem változtak

  2. a módosítások ugyanakkor kifejezik, hogy az eddigi működés tanulságai levonásra kerültek, korrekciók történtek a működőképesség növelése felé

  3. a strukturális reformokat az új elvek alapján úgy kezelik, hogy ha azok a költségvetés pozícióját érdemben érintik, akkor ezekkel korrigálják a számokat; Draskovics szerint ezzel megszűnhet az "ellenérdekeltség" a reformokkal szemben

A miniszter elmondta, hogy külön fejezetben kerül megemlítésre a nyugdíjkorrekció lehetősége és az elszámolás techikai sajátosságai. Ez Magyarország számára is egyfajta könnyítés az euró-zónához való csatlakozás szempontjából. Mint arról korábban értesültünk, valóban 5 éves fokozatos (dergresszív) elszámolás mellett lehet a hiányszámokat korrigálni. 2005-ben a korrekció az elmaradt bevételekhez képest 100%, majd évente 20%ponttal csökken. Így az utolsó korrekciós év 2009. Fontos, hogy a maastrichti 3%-os kritérium is ez alapján kerül átértékelésre.

Draskovics könnyebbségként értékelte, hogy az új szabályrendszer alapján hamarabb kikerülhetünk a túlzott deficiteljárás alól, így biztonságosabb lehet a felkészülés az euró-zónába való belépésre.

A nyugdíjreform mellett csak elvi szinten kerülnek említésre az egyéb strukturális reformok, ezek elszámolási sajátosságai egyelőre nem tisztázottak. Ez vonatkozik a K+F kiadásokra is.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Draskovics elmondta, hogy nem beszéltek a pénzügyminiszterek brüsszeli találkozóján arról, hogy a deficitkorrekciókkal együtt az adósságkorrekciókat el kell-e végezni, illetve ha igen hogyan. Emellett a magyar pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a magyar adósságráta alakulása trendfordulóhoz érkezett 2005-ben, ezután a ráta csökkeni fog. Nyugdíjkorrekció nélkül az adósságráta 2004-ben átlépte a 60%-ot. Az adósság az elmúlt években növekvő volt.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?