Draskovics: könnyebb lett a maastrichti feltétel is - változhat-e az euró céldátum?

Pénzcentrum
2005. március 21. 13:32

Sikerként értékelte a Stabilitási és Növekedési Egyezmény módosításáról született megállapodást Draskovics Tibor pénzügyminiszter. Draskovics ma déli tájékoztatóján elmondta, hogy a megváltozott deficitelbírálási szabályok érvényesek a maastrichti kritériumok költségvetési hiányt (GDP max. 3%-a) érintő rendelkezéseinél is. Konkrét intézkedés a nyugdíjreform hiánynövelő hatásának degresszív korrekciója, mely 2008-ban is 0.4%pontos GDP arányos könnyebbséget jelent Magyarország számára. Draskovics úgy nyilatkozott, hogy az euró-csatlakozás várható időpontját továbbra is 2010-re teszi a tárca, de nem kizárt, hogy később elgondolkodnak akár egy korábbi dátumon is. Most nincs napirenden a kérdés.

Nagy sikerként értékelte Draskovics Tibor pénzügyminiszter a Stabilitási és Növekedési Egyezményről született módosító lépéseket. A miniszter három vonatkozást emelt ki:

  1. a döntésekkel világossá vált az EU elkötelezettsége a Monetáris Unió stabilitásának fenntartása felé, ezt fejezi többek között az, hogy a sarokszámok nem változtak

  2. a módosítások ugyanakkor kifejezik, hogy az eddigi működés tanulságai levonásra kerültek, korrekciók történtek a működőképesség növelése felé

  3. a strukturális reformokat az új elvek alapján úgy kezelik, hogy ha azok a költségvetés pozícióját érdemben érintik, akkor ezekkel korrigálják a számokat; Draskovics szerint ezzel megszűnhet az "ellenérdekeltség" a reformokkal szemben

A miniszter elmondta, hogy külön fejezetben kerül megemlítésre a nyugdíjkorrekció lehetősége és az elszámolás techikai sajátosságai. Ez Magyarország számára is egyfajta könnyítés az euró-zónához való csatlakozás szempontjából. Mint arról korábban értesültünk, valóban 5 éves fokozatos (dergresszív) elszámolás mellett lehet a hiányszámokat korrigálni. 2005-ben a korrekció az elmaradt bevételekhez képest 100%, majd évente 20%ponttal csökken. Így az utolsó korrekciós év 2009. Fontos, hogy a maastrichti 3%-os kritérium is ez alapján kerül átértékelésre.

Draskovics könnyebbségként értékelte, hogy az új szabályrendszer alapján hamarabb kikerülhetünk a túlzott deficiteljárás alól, így biztonságosabb lehet a felkészülés az euró-zónába való belépésre.

A nyugdíjreform mellett csak elvi szinten kerülnek említésre az egyéb strukturális reformok, ezek elszámolási sajátosságai egyelőre nem tisztázottak. Ez vonatkozik a K+F kiadásokra is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Draskovics elmondta, hogy nem beszéltek a pénzügyminiszterek brüsszeli találkozóján arról, hogy a deficitkorrekciókkal együtt az adósságkorrekciókat el kell-e végezni, illetve ha igen hogyan. Emellett a magyar pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a magyar adósságráta alakulása trendfordulóhoz érkezett 2005-ben, ezután a ráta csökkeni fog. Nyugdíjkorrekció nélkül az adósságráta 2004-ben átlépte a 60%-ot. Az adósság az elmúlt években növekvő volt.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.02 07:55
Ez a podcast (a huszonvalamennyi darab egyike, amelyeken Vincze Ágnessel dialogizálunk mindenféléről...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM